11 °C Budapest

Milliós luxusfizetés munka nélkül: mutatjuk a részleteket

Pénzcentrum
2014. március 15. 08:00

Az Ötöslottó tizenegyedik heti várható főnyereménye 3 033 millió forint. Ekkora összegről sokan még álmodni sem mernek, legtöbbünknek egy ekkora összeg kamatai is álomfizetéssel érnének fel. Rengeteg féle módon el lehet költeni egy ilyen hatalmas összeget, mi azonban annak jártunk utána, ha csak a kamatokból élnél, mennyi pénzből gazdálkodhatnál havonta.

Élőben közvetítjük a sorsolást!
KATTINTS IDE, ÉS TUDD MEG A 11. HETI NYERŐSZÁMOKAT!Az is kiderül, elvitte-e valaki a hatalmas nyereményt!


Ezen a játékhéten (11.) igazán szép summa, 3 milliárd 33 millió forint keresi gazdáját az Ötöslottón. Ennyi pénzről sokan csak álmodni mernek, s a legtöbbünknek egy élet is kevés lenne ahhoz, hogy ennyit legális munkával megkeressünk. A Pénzcentrum.hu számításai szerint - a havi nettó átlagkereset elköltésével számolva (150.400 forint) - mintegy 1680 évig tartana, hogy ekkora vagyont elköltsünk Véleményünk szerint azonban sokkal inkább érdemes megtakarítani egy ekkora összeget. Elsőként érdemes tisztázni, hogy ekkora összeget eleve nem érdemes egy bankszámlára utalni, az ajánlások szerint legalább 5-10 számlát érdemes megadni erre a célra. Jó tudni, a legtöbb banknál így is bekerülünk a privátbanki ügyfélkörbe, ami extra szolgáltatásokkal is jár.

Kiszámoltuk, hogy mennyit kaszálsz évente, ha befekteted a pénzedet:

  • Ha bankbetétben helyezed el a pénzt, akkor a privátbanki kedvező ajánlatok miatt a jegybanki alapkamattal megegyező kamatot is elérhetsz, ami jelenleg 2,7 százalék. Így évente 82 millió forintból kell "beérned" ahhoz, hogy a tőkéd ne csökkenjen.
  • Ha takarékszámlán tartod a pénzt (aminek nagy előnye a betéthez képest, hogy a kamat látra szóló), akkor (1,4 százalékos kamattal számolva) 42 millió forintból gazdálkodhatsz egy évben.
  • Amennyiben kicsit hosszabb távra is elkötelezed magad, akkor a magyar állampapírokon érdemes elgondolkoznod, amelyek most 5 százalék körüli átlagos hozammal bírnak a 3 és 5 éves futamidő esetén. Ezzel számolva 151 millió forintos a képzeletbeli erszényünk, amiből éves kiadásainkat fedezhetjük.
  • Az amerikai állampapírokat tartják a világon az egyik legbiztonságosabb befektetésének, igaz az öt éves futamidejű kötvények évente csupán 1,5 százalék körül hoznak. Ezzel számolva az évente elkölthető összeg 45 millió forintra rúg, ha nem nyúlunk a tőkénkhez.
  • Az Otthontérkép szakértője szerint a befektetési célú ingatlanok átlagos megtérülései évente hét százalék körül alakulnak, igaz mindenképp hosszú távra kell ezekben gondolkodni. Ha viszont ezzel a megtérüléssel számolunk, akkor évente 212 millió forintot tudunk elkölteni anélkül, hogy a tőkénk csökkenne.

Okosan is be lehet fektetni: erre figyelj, ha te nyerted a 3 milliárdot

A nyeremények felvételére a nyertes játékhoz tartozó sorsolás napját követően 90 nap áll rendelkezésre. Bár a hatalmas pénzösszegnek nehéz ellenállni, érdemes várni néhány hetet a nyeremény felvételével, legalább addig, amíg kissé csillapodik a lottóláz. Első körben érdemes lehet több számlaszámot - akár ötnél is többet - megadnia, különböző bankoknál, és így "szétaprózni" a nyereményt. Mindez azért is lényeges, mert ha 300-400 millió forintot utal is egy-egy bankba, ennyi pénzzel már biztosan privátbanki ügyfélnek fog számítani, ez pedig különféle előnyökkel jár. A privátbanki státusznak természetesen ára van (éves szinten ez az összeg több százezer forint is lehet), ugyanakkor cserébe professzionális, személyre szabott kiszolgálást, tanácsadást, és jobb kondíciókat is kap.

Gondolja át, kiben bízik meg, ha pénzügyi tanácsra van szüksége. Egyrészt megbízhat a privátbanki tanácsadókban - akiket köt a banktitok, tehát nem fogják az esti sörözés mellett elmesélni, hogy ismerik a lottómilliárdost-, másrészt kérhet tanácsot a nevesebb alapkezelő-cégektől vagy brókercégektől (ez utóbbi természetesen nem jelenti automatikusan, hogy tőzsdei befektetésbe kerülne a pénze).Érdemes a lehető leghamarabb konzultálni egy ügyvéddel is: a nyertesnek el kell ugyanis döntenie, hogy örökösödési, házassági viszonyait hogy érinti ez a vagyon. Mindenképp szükséges jogilag rendezni az örökösödés kérdését, hogy pontosan ki kaphasson a vagyon fennmaradó részéből. Érdemes okosan megválogatnia, mibe fektet, ugyanakkor tudnia kell azt, hogy a privátbanki tanácsadónak is érdeke, hogy minél jobb portfóliót állítson össze számára.

Hasznos lehet külföldön elhelyeznie pénze egy részét. Fontos tudni, hogy a legtöbb hazai nagybank mögött külföldi anyabankok állnak, így valószínűleg pénzintézetenként más-más országot javasolnak majd neki. Így a közismert svájci bankszámla mellett (helyett) kaphat ajánlatot német, luxemburgi, osztrák, brit, belga befektetésekre, bankszámlákra is. A külföldön elhelyezett megtakarítás nem jár feltétlenül jobb hozammal, ugyanakkor (főként a jogszabályi környezet) biztonságosabbnak tekinthető. A nyertesnek tudnia kell viszont azt is, hogy nagyobbak a költségei (például a vagyonkezelési díj vagy a privátbanki kiszolgálás díja) annak, ha nyugat-Európában tartja a pénzét.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vagyon egy részét érdemes úgy befektetnie, hogy az a gyerekek oktatására, lakására legyen félretéve - egy hosszabb távra lekötött összeg természetesen magasabb kamattal is jár. Ebbe a 10-20 évre lekötött portfólióba tehet részvényeket, abszolút hozamú alapot, illetve egyéb, magasabb hozammal kecsegtető befektetési formákat. Ha ennél is hosszabb távban gondolkozik, szükséges lehet különféle biztosításokat is figyelembe vennie.

Jól jöhet, ha nemesfémbe - praktikusan aranyba - fekteti pénzét. Szakértők szerint azonban semmiképp se a teljes összeget, hanem mindössze néhány százalékot (5 százaléknál kevesebbet) költsön fizikai aranyra. A nemesfém ugyanis kifejezetten alkalmas a leghosszabb távú értékmegőrzésre is, értékét valószínűleg több évtizeden keresztül sem veszíti el.

Mielőtt azonnal fejest ugrana egy nagy értékű ingatlan vásárlásába, gondoljon arra, hogy annak jelentős fenntartási költségei lehetnek, legyen szó belföldi vagy külföldi házról, lakásról, nyaralóról. Egy több százmilliós ingatlan fenntartására évente milliók is elmehetnek. Hasonlóra kell számítania egy luxusautó vagy jacht megvásárlásánál is.

Bár ekkora összegnél könnyen a pénzszórás csapdájába eshet a nyertes, érdemes pontosan vezetnie, mire mennyit költött el. Így nem érheti meglepetés a hiányzó milliók láttán, és azt is tudni fogja, kinek mennyit ajándékozott.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?