Hoppá! Nincs adás a tévédben?

Pénzcentrum
2013. július 31. 12:30

Cikkünk megjelenésével egy időben 14 megyében állt le az analóg tévé műsorszórás, így sokak képernyőjén már csak a statikus zaj látszik, ami egyébként nagyrészt a világegyetem keletkezésekor visszamaradt sugárzás. Ha mégsem akarunk lemaradni a délutáni szappanoperáról, rohanjunk el a legközelebbi elektronikai boltba és 7-8 ezerét vásároljunk egy set-top-boxot.

A digitális átállás elsődleges érintettjei azok, akik jelenleg kizárólag az M1, az RTL Klub és a TV2 analóg műsorait fogják. A másodlagos érintettek pedig azok, akik otthonukban második-harmadik televíziókészülékükön az analóg adásokat fogják vagy a nyaralójukban, hétvégi házukban ezt a vételi módot használják. Ők július 31. után csak úgy tudnak ingyenesen televíziózni, ha meglévő készülékükhöz egy set-top-box-ot és egy antennát kapcsolnak. A modern televíziók többségéhez még külön set-top-box sem kell, mert azt beépítve tartalmazza a készülék.

Miért van ez az egész hercehurca?

A digitális átállás elengedhetetlen, a felszabadult frekvenciáknak köszönhetően bővülhet a hazai mobilinternetes szolgáltatás, de a váltásra uniós vállalás miatt is szükség van. A rászoruló családok támogatást kaphatnak, melynek keretében beltéri egységet és szerelést igényelhetnek. Az analóg földfelszíni sugárzás lekapcsolása 2013-ban két ütemben történik meg, 2013. július 31-én és 2013. október 31-én a lekapcsolási térképen jelzett területeken. Ettől kezdve Magyarországon már csak a digitális adások vételére lesz lehetőség.

 

Forrás: nmhh


Szereld magad!

Az egész nem nagy szám. Két tévén is percek alatt túl voltunk a set-top-box beüzemelésén.

A set-top-box dobozában maga az egység, egy távirányító, hozzá való elemek és a már említett scart kábel található. Az elemeket gyorsan bele is tehetjük a távirányítóba, a scart kábel egyik végét a tévé hátuljához csatlakoztatjuk, míg a másikat a set-top boxhoz. Megkeressük a koaxális csatlakozó, ami eddig a tévéhez csatlakozott és átdugjuk a set-top-boxba. Ez kb 3 percig tarthat és már csak a konnektorba kell bedugni a set-top-boxot és kész is vagyunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bekapcsoljuk a tévét és az új távirányítóval a boxot is, és a kezdőképernyőkön beállítjuk a nyelvet és a csatornákat. gyanítom, hogy minden megvásárolható eszközön annyira pofonegyszerű, mint ezen a 7 990 forintos darabon, és gyakorlatilag csak a távirányító közepén található OK gombot kell nyomogatni amíg be nem jön a kép.

Egy kis gond csak a második szerelésnél adódott, amikor semmilyen csatornát nem találtunk a bekötés után. A legtöbb antenna jó a digitális földfelszíni jel fogásához ezért más problémára gyanakodtunk. A koaxális csatlakozó volt a ludas, ami az eddigi analóg adás esetén még törve is ellátta a feladatát. Erre úgy látszik sokkal érzékenyebb az új technológia.

Ami még fontos lehet, hogy a MindigTV-nél elérhető 7 ingyenes csatorna közül az Euronews alapból angol nyelven szólal meg, érdemes egyből átállítani magyarra. A telefonon keresztül már sokkal nehezebb elmagyarázni a nagymamának, hogy melyik gombot hányszor kell megnyomnia, hogy értse is a világ híreit.

 

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem