Mennyit kell fizetni a tévéért a digitális átállás után?

Pénzcentrum
2013. április 1. 08:02

A fél országnak július 31-ig, a másik felének október végéig kell felkészülnie a digitális átállásra. Ez után nem lesz fogható az eddig megszokott módon a köztévé és két másik kereskedelmi csatorna, egy set-top-box nevű kiegészítővel szinte minden esetben modernizálhatjuk az otthonunkat, de vajon érdemes befektetni a tízezres készülékbe vagy inkább a helyi kábelszolgáltatóhoz érdemes csatlakozni?

A digitális átállás elengedhetetlen, a felszabadult frekvenciáknak köszönhetően bővülhet a hazai mobilinternetes szolgáltatás, de a váltásra uniós vállalás miatt is szükség van. A rászoruló családok támogatást kaphatnak, melynek keretében beltéri egységet és szerelést igényelhetnek. Az analóg földfelszíni sugárzás lekapcsolása 2013-ban két ütemben történik meg, 2013. július 31-én és 2013. október 31-én a lekapcsolási térképen jelzett területeken. Ettől kezdve Magyarországon már csak a digitális adások vételére lesz lehetőség.

 

Forrás: nmhh


413 ezer háztartásnak kell döntenie, hogy valamilyen havidíjas szolgáltatásra fizet elő vagy pedig a jelenlegi készülékéhez vásárol egy olyan kiegészítőt, amivel továbbra is nézni tudja az eddig elérhető 3 csatornát és még további 4-et. A kezdeti befektetések után ezek továbbra is ingyenesek lesznek.

MindigTV-nek nevezik a földfelszíni ingyenes sugárzást, így 7 csatornát lehet fogni ingyen. Az MindigTV Extrával még további csatornák érhetőek el, de ezért már fizetni kell, a kezdeti akciók után a listaárat, ami Alapcsomag esetén 1399 forint, Családi csomag esetén 2599 forint. Ezekért az összegekért már több más digitális TV szolgáltatónál találhatunk előfizetést és nem kell kifizetnünk földfelszíni sugárzás vételéhez elengedhetetlen dekódert és az antennát, minden szükséges eszközt a szolgáltatók nyújtanak. Az alternatív szolgáltatók ajánlata különösen csomagban, telefon és internet előfizetés mellett lehet kedvezőbb.

A településeden elérhető szolgáltatók listáját akár most is megtalálhatod az interneten, itt tudod megnézni a jobb oldalt lévő keresőben.  A Fenti listaárakhoz képest akár olcsóbb szolgáltatót is találhatsz és a felesleges berendezések beszerzése is feleslegessé válik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha a jelenlegi formájában előfizetés nélkül kívánjuk tovább nézni a tévénket, akkor vagy vevőegységet (DVB-T MPEG-4 HD tuner) tartalmazó tévére vagy egy set-top-boxra van szüksége. Ha esetleg új tévé vásárlását is terveztük mostanában, akkor elkerülhető az új egység beszerzése, hiszen a jel átalakítására alkalmas dekódert a modern tévék többsége tartalmazza, érdemes erre rákérdezni a boltban. Az új sugárzás egyébként szebb képet és nagyobb felbontást is jelent, így a modern tévéken az alap csatornákat is jobb minőségben élvezhetjük.

A set-top-boksz megvásárlása után a legtöbb antennával elérhetjük a digitális csatornákat, szobaantennát viszont elsősorban csak a jeladók közelében ajánljak. A beltéri egység körülbelül 10 ezer forintba kerül, de egy két ezer forinttal többért olyan egységet is vásárolhatunk, mely később előfizetési díjért cserébe több csatorna vételére is alkalmas. Ehhez bővítőkártyát kell vásárolnunk valamelyik árusító üzletben.

A beszerelés konkrétan néhány perces művelet abban az esetben, ha megfelelő antennánk van. Az eddig a tévébe csatlakoztatott "banándugónak" nevezett csatlakozót ezentúl a megvásárolt set-top-boxba kell kötni, míg azt a leírás szerint csatlakoztassuk a tévéhez. ez után már szinte azonnal élvezhetjük a megszokott csatornák mellett megjelent további négy adót.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?