4 °C Budapest

Ez változik júliustól: itt a lista!

Pénzcentrum
2013. július 1. 11:33

Július elsejével ismét fontos változások köszöntenek ránk. Mától indul a nemzeti dohányboltok rendszere, olcsóbbak lesznek a roaming díjak az Európai Unión belül, és az autósoknak is jobban kell figyelniük. Mutatjuk a részleteket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Folytatódó rezsicsökkentés

Július elsején lépett hatályba a rezsicsökkentés 2.0. Mától ugyanis kevesebbet kell fizetni a szennyvízszippantásért, a kéményseprésért és csökken a víz, a csatorna, a szemétszállítás díja, valamint a PB-gáz ára.

Örülhetnek a fogyasztók annak is, hogy csökkennek telefonálás költségei az Európai Unión belül. A mobilinternetezésért a jelenlegi díjak egyharmadával kell majd kevesebbet fizetni július 1-jétől az Európai Unión belül, az indított mobilhívások ára majdnem 15 százalékkal, a fogadott hívásoké megközelítőleg 10, az SMS-küldéseké 8,2 százalékkal csökken.

A héten derült fény arra is, hogy az idén többet költhetnek fürdőzésre a magyarok. Július 1-jétől ugyanis a SZÉP-kártya mindhárom "zsebéből" lehet gyógyfürdő- és strandbelépőt fizetni.

Nyitnak a dohányboltok, drágul a cigaretta

Mától útnak indul a nemzeti dohányboltok rendszere. Ettől kezdve a fogyasztók lényegesen kevesebb helyen - körülbelül 7000 boltban - vásárolhatnak dohányterméket, július 15-től pedig életbe lép a 10százalékra emelt árrés-szabály, ami drágítja a cigarettát. A Magyar Nemzeti Bank friss kalkulációi szerint egy doboz ára 900 forint fölé emelkedhet a jelenlegi 800 forint körüli szintről.

Btk. és Ptk.

Július elsején lép életbe az új, sok tekintetben szigorúbb Büntető törvénykönyv (Btk.). A törvény eddig nem létező bűncselekményeket vezet be, például a színlelt gazdasági tevékenységgel elkövetett gazdasági csalást, de büntethető lesz a gépjármű kilométer-számlálójának hamisítása. Szigorúbb szabályok lépnek érvénybe az ittas vezetés területén is: 0,8 ezrelék helyett már 0,5 ezrelék feletti véralkoholszint is bűncselekménynek minősül.

Változnak a Ptk. pénzfizetésre vonatkozó szabályai. A tartozást ezentúl főszabályként 30 napon belül kell teljesíteni. Gazdálkodó szervezetek között a fizetési határidő ennél lehet több is, de nem haladhatja meg a 60 napot főszabály szerint. 60 napot meghaladó tartozás esetén a jogosult megtámadhatja a szerződési feltételt. Késedelmes fizetés esetén a kötelezett köteles 40 eurónak megfelelő forintot fizetni a jogosultnak. Emellett a Ptk. módosítása miatt a pénztartozások után járó késedelmi kamat számításának módja is több ponton változik.

Az új büntetőkódex értelmében 2013. július 1-től erősebben lépnek fel az ittas vezetőkkel szemben Magyarországon. A bűncselekmény megállapításához immár elegendő lesz 0,5 ezrelékes véralkohol szint a korábbi 0,8 ezrelék helyett, a szankció pedig kötelezően a járművezetéstől eltiltás lesz. A részlettekhez KATTINTS IDE!

Horvátország csatlakozik

A horvátországi nyaralást tervezőket érintheti, hogy hétfőtől déli szomszédunk is az Európai Unió tagállamává válik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy megszűnik a határon a vámvizsgálat, gyorsabb lesz a személyi okmányok ellenőrzése, ezzel pedig rövidül a sorban állás ideje. Arra még két évet várni kell, hogy a turisták megállás nélkül átutazhassanak Horvátországba, mert az ország nem tagja a schengeni övezetnek.

Itt az 5/30-as jegy a Budapesten!

Július 1-jétől előre megvásárolható, a felhasználás kezdő dátumától számított 30 napon belül tetszőlegesen kiválasztott öt napon, 24 órás intervallumban felhasználható új, napijegy típusú jegytömb. Az egyes szelvények az utas által megjelölt kezdő időponttól (hónap, nap, óra, perc) számított 24 órán át jogosítanak utazásra. Az új jegytípus ára 4550 forint/tömb.

(Forrás: Facebook/BKK - Budapesti Közlekedési Központ)

Nem jár majd nyugdíj és fizetés egyszerre a közszférában

A kormány tavaly év végén tette közzé azt a határozatát, amely kimondta, meg kell szüntetni a nyugdíjas korú közalkalmazottak és kormányzati dolgozók jogviszonyát. Az egyetemeken, főiskolákon oktatók azonban mentességet kaptak a kötelező nyugdíjazás alól, és rögzítették, hogy indokolt esetben mások is továbbfoglalkoztathatóak. Az Országgyűlés tavaly decemberben döntött ugyanakkor arról is, hogy az állami szférában dolgozó továbbfoglalkoztatott nyugdíjas korúak nem kaphatnak egyszerre nyugdíjat és fizetést. A dupla ellátást április 30-ig kellett bejelenteni a nyugdíjfolyósítónak, július 1-jétől pedig már nem jár a nyugdíj annak, aki amellett dolgozik. Az öregségi nyugdíj szünetelése alatt a dolgozó továbbra is nyugdíjasnak minősül. Ha megszűnik a munkaviszonya, ezt igazolnia kell, és újra kézhez kapja a nyugdíját.

Júliustól nem dobják be az ajánlott leveleket!

A korábbi gyakorlattól eltérően az ajánlott küldemény kizárólag személyesen vagy meghatalmazott, illetve helyettes átvevő, például hozzátartozó által vehető át a címhelyen vagy a kijelölt postán. Levélszekrény útján tehát a jövőben nem, postafiókon keresztül pedig csak személyes átadással kézbesíthető, növelve a kézbesítés biztonságát - áll a Magyar Posta közleményében. További változás, hogy az a küldemény, amely mérete vagy alakja miatt nem fér be a postaládába, kizárólag könyvelt küldeményként, például ajánlott levélként, csomagként adható postára.

A törvényi változások és a letéti küldemények számának növekedése miatt az eddigiekhez képest több postán lesznek átvehetők a könyvelt, például ajánlott küldemények, az értesítés kiállításától számított ötödik munkanapig. Postai küldeményátvétel - kivéve utalvány - esetén a lakcímét ezen túl már harminc napnál nem régebbi közüzemi számlával is igazolhatja az ügyfél.

Digitális átállás

Több éves előkészítő munka után az analóg földfelszíni sugárzás lekapcsolása 2013-ban két ütemben történik meg, 2013. július 31-én és 2013. október 31-én a lekapcsolási térképen jelzett területeken. Ettől kezdve Magyarországon már csak a korszerű digitális adások vételére lesz lehetőség.

(Forrás: digitalisatallas.hu)


A digitális átállás után a hagyományos szoba- vagy tetőantennával és régi típusú televízióval csak akkor lesznek elérhetőek a jelenlegi csatornák, ha a nézők egyszeri költséggel beszereznek egy megfelelő vevőkészüléket, úgynevezett set-top-boxot. A manapság forgalmazott televíziók nagy része már eleve beépítve tartalmazza ezt a vevőegységet. Ha tehát valaki új tévét vásárol, érdemes rákérdeznie arra, hogy a készülék tartalmazza-e ezt a vevőegységet (DVB-T MPEG-4 HD tuner).

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.11.30 08:38
A Kormány 2021. november 2-án benyújtotta az egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 30. 14:35