22 °C Budapest

Ingyen tévét akarsz ezután is? Erre figyelj

Pénzcentrum
2013. július 15. 05:18

Két és fél hét múlva hangyaháború lesz az egyetlen adás minden olyan tévén, amely nem alkalmas a digitális jel vételére. Mi lementünk egy nagymamához és beszereltük az átálláshoz szükséges eszközöket és megnéztük milyen buktatókkal kell szembesülnie a leginkább érintetteknek, a vidéki öregeknek.

Sokan nem akarnak előfizetni semmilyen szolgáltatónál, továbbra is csak azokat az ingyenes csatornákat szeretnék nézni, amiket eddig is fogtak, méghozzá a jó "dobozos" tévén. Ehhez pedig legalább 8 ezer forintot ki kell adni a legközelebbi szupermarketben a set-top-boxra. Vigyázzunk, hogy milyet veszünk és kérdezzünk rá, hogy minden szükséges kábelt mellékeltek-e. Egy olcsóbb verziót például azért nem vettünk meg, mert nem volt hozzá scart kábet (ez kell a legtöbb régi tévéhez).

Miért van ez az egész hercehurca?

A digitális átállás elengedhetetlen, a felszabadult frekvenciáknak köszönhetően bővülhet a hazai mobilinternetes szolgáltatás, de a váltásra uniós vállalás miatt is szükség van. A rászoruló családok támogatást kaphatnak, melynek keretében beltéri egységet és szerelést igényelhetnek. Az analóg földfelszíni sugárzás lekapcsolása 2013-ban két ütemben történik meg, 2013. július 31-én és 2013. október 31-én a lekapcsolási térképen jelzett területeken. Ettől kezdve Magyarországon már csak a digitális adások vételére lesz lehetőség.

 

Forrás: nmhh


Szereld magad!

Előre elmondhatjuk, hogy az egész nem nagy szám. Két tévén is percek alatt túl voltunk a set-top-box beüzemelésén, kisebb probléma csak másodjára adódott, általában elmondható, hogy a nagymamáknak több időre lesz szükségük az új távirányító gombjainak memorizálására, mint a beszerelés.

A set-top-box dobozában maga az egység, egy távirányító, hozzá való elemek és a már említett scart kábel található. Az elemeket gyorsan bele is tehetjük a távirányítóba, a scart kábel egyik végét a tévé hátuljához csatlakoztatjuk, míg a másikat a set-top boxhoz. Megkeressük a koaxális catlakozó, ami eddig a tévéhez csatlakozott és átdugjuk a set-top-boxba. Ez kb 3 percig tarthat és már csak a konnektorba kell bedugni a set-top-boxot és kész is vagyunk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Bekapcsoljuk a tévét és az új távirányítóval a boxot is, és a kezdőképernyőkön beállítjuk a nyelvet és a csatornákat. gyanítom, hogy minden megvásárolható eszközön annyira pofonegyszerű, mint ezen a 7 990 forintos darabon, és gyakorlatilag csak a távirányító közepén található OK gombot kell nyomogatni amíg be nem jön a kép.

Egy kis gond csak a második szerelésnél adódott, amikor semmilyen csatornát nem találtunk a bekötés után. A legtöbb antenna jó a digitális földfelszíni jel fogásához ezért más problémára gyanakodtunk. A koaxális csatlakozó volt a ludas, ami az eddigi analóg adás esetén még törve is ellátta a feladatát. Erre úgy látszik sokkal érzékenyebb az új technológia.

Ami még fontos lehet, hogy a MindigTV-nél elérhető 7 ingyenes csatorna közül az Euronews alapból angol nyelven szólal meg, érdemes egyből átállítani magyarra. A telefonon keresztül már sokkal nehezebb elmagyarázni a nagymamának, hogy melyik gombot hányszor kell megnyomnia, hogy értse is a világ híreit.

 

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM