19 °C Budapest

Ingyen tévét akarsz ezután is? Erre figyelj

Pénzcentrum
2013. július 15. 05:18

Két és fél hét múlva hangyaháború lesz az egyetlen adás minden olyan tévén, amely nem alkalmas a digitális jel vételére. Mi lementünk egy nagymamához és beszereltük az átálláshoz szükséges eszközöket és megnéztük milyen buktatókkal kell szembesülnie a leginkább érintetteknek, a vidéki öregeknek.

Sokan nem akarnak előfizetni semmilyen szolgáltatónál, továbbra is csak azokat az ingyenes csatornákat szeretnék nézni, amiket eddig is fogtak, méghozzá a jó "dobozos" tévén. Ehhez pedig legalább 8 ezer forintot ki kell adni a legközelebbi szupermarketben a set-top-boxra. Vigyázzunk, hogy milyet veszünk és kérdezzünk rá, hogy minden szükséges kábelt mellékeltek-e. Egy olcsóbb verziót például azért nem vettünk meg, mert nem volt hozzá scart kábet (ez kell a legtöbb régi tévéhez).

Miért van ez az egész hercehurca?

A digitális átállás elengedhetetlen, a felszabadult frekvenciáknak köszönhetően bővülhet a hazai mobilinternetes szolgáltatás, de a váltásra uniós vállalás miatt is szükség van. A rászoruló családok támogatást kaphatnak, melynek keretében beltéri egységet és szerelést igényelhetnek. Az analóg földfelszíni sugárzás lekapcsolása 2013-ban két ütemben történik meg, 2013. július 31-én és 2013. október 31-én a lekapcsolási térképen jelzett területeken. Ettől kezdve Magyarországon már csak a digitális adások vételére lesz lehetőség.

 

Forrás: nmhh


Szereld magad!

Előre elmondhatjuk, hogy az egész nem nagy szám. Két tévén is percek alatt túl voltunk a set-top-box beüzemelésén, kisebb probléma csak másodjára adódott, általában elmondható, hogy a nagymamáknak több időre lesz szükségük az új távirányító gombjainak memorizálására, mint a beszerelés.

A set-top-box dobozában maga az egység, egy távirányító, hozzá való elemek és a már említett scart kábel található. Az elemeket gyorsan bele is tehetjük a távirányítóba, a scart kábel egyik végét a tévé hátuljához csatlakoztatjuk, míg a másikat a set-top boxhoz. Megkeressük a koaxális catlakozó, ami eddig a tévéhez csatlakozott és átdugjuk a set-top-boxba. Ez kb 3 percig tarthat és már csak a konnektorba kell bedugni a set-top-boxot és kész is vagyunk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Bekapcsoljuk a tévét és az új távirányítóval a boxot is, és a kezdőképernyőkön beállítjuk a nyelvet és a csatornákat. gyanítom, hogy minden megvásárolható eszközön annyira pofonegyszerű, mint ezen a 7 990 forintos darabon, és gyakorlatilag csak a távirányító közepén található OK gombot kell nyomogatni amíg be nem jön a kép.

Egy kis gond csak a második szerelésnél adódott, amikor semmilyen csatornát nem találtunk a bekötés után. A legtöbb antenna jó a digitális földfelszíni jel fogásához ezért más problémára gyanakodtunk. A koaxális csatlakozó volt a ludas, ami az eddigi analóg adás esetén még törve is ellátta a feladatát. Erre úgy látszik sokkal érzékenyebb az új technológia.

Ami még fontos lehet, hogy a MindigTV-nél elérhető 7 ingyenes csatorna közül az Euronews alapból angol nyelven szólal meg, érdemes egyből átállítani magyarra. A telefonon keresztül már sokkal nehezebb elmagyarázni a nagymamának, hogy melyik gombot hányszor kell megnyomnia, hogy értse is a világ híreit.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?