14 °C Budapest

Bajban a Praktiker! Mi lesz a magyar boltokkal?

Pénzcentrum
2013. július 11. 08:31

Csőd szélén áll a Praktiker német barkácsáruházlánc. A vállalat szerda este Hamburgban közölte, hogy eladósodott és fizetésképtelenné vált.

Friss! A Praktiker Építési és Barkácspiacok Magyarország Kft. közleménye
"A németországi Praktiker AG az illetékes bíróságnál rövidesen kezdeményezni fogja a felszámolási kérelem megindítását, amely a Praktiker Építési és Barkácspiacok Magyarország Kft.-t nem érinti. A Baumarkt Max Bahr GmbH & Co. KG, a Baumarkt Max Bahr Warenhandels GmbH és a Max Bahr értékesítési láncolathoz tartozó áruházak, valamint a Baumarkt Praktiker International GmbH működési körébe tartozó külföldi üzletág nem érintett az ügyben. Utóbbi cég 100 százalékban tulajdonosa a Praktiker Építési- és Barkácspiacok Magyarország Kft.-nek. A Praktiker Magyarország Kft. abban a helyzetben van, hogy a magyarországi vállalt működését biztosítsa, a munkahelyeket megőrizze és a szerződéses kötelezettségeinek eleget tegyen."

Korábban szó volt arról, hogy az áruházlánc a hitelezőkkel folytatott tárgyalások eredményeként egy maximum 35 millió eurós pénzügyi injekcióhoz juthat, a tárgyalások azonban eredménytelenül végződtek.

A több magyarországi üzlettel is rendelkező Praktiker AG elnöksége 30-35 milliós pénzügyi támogatást próbált szerezni, egyes hitelezők azonban a Reuters hírügynökség szerint elutasították ezt. Az elnökség most azt vizsgálja, hogy miként indítsa el a csődeljárást.

A Praktiker AG hosszú idő óta pénzügyi nehézségekkel küszködött. Több német újság azonban internetes kiadásában csak szerdán számolt be arról, hogy a vállalat pénzügyi helyzete drámaivá vált.

Veszélyben a hazai lánc?

Német sajtóértesülések szerint a további menetrend egyelőre képlékeny. Mint írják, a menedzsment csődeljárást fog kezdeményezni a vállalat egyes részeivel szemben, eddig meg nem erősített információk szerint azonban, melyet a külföldi lapok a vállalat belső levelezésére alapoznak a vállalat erősebbik márkája, a Max Bahr és a Németországon kívüli operációk - például a Magyarországon több mint 20 egységgel jelenlévő lánc - nem lesznek érintettek a csődeljárásban.

Derült égből villámcsapás? Aligha!

Az már régóta látszik, hogy komoly bajok voltak/vannak a cégnél, a finanszírozási nehézségek az elmúlt években végigkísérték a cég működését. A Praktiker az elmúlt években igencsak gyengén teljesített, az árbevétel évről-évre esett, a vállalat pedig már operatív szinten is veszteséges volt. Az idei első negyedév sem lett fényes, a csoportszintű árbevétel a tavalyhoz képest 14 százalékkal esett vissza, a cég pedig már operatív szinten is masszívan veszteséges volt (570 millió eurós árbevételre 107 millió eurós operatív veszteség jutott). A kilátások sem voltak túl rózsásak, a várakozások alapján az árbevétel csak jövőre indulhatott volna ismét növekedésnek, a Praktiker csupán 2015-ben lehett volna ismét nyereséges.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A veszteséges működés mellett a társaság az utóbbi 3 évben rendkívüli módon eladósodott. A saját tőkéhez viszonyított nettó adósság mutató a 2010-es 22 százalékról 2012-re 360 százalék fölé ugrott, a nettó adósságállomány közel 500 millió euróra emelkedett.

A részvényárfolyam alakulása is jól mutatta, hogy nagy bajban van a vállalat, míg a válság előtt 35 eurón forogtak a cég papírjai, addig tegnap már csak 37 centet adtak egy Praktiker részvényért, kijelenthetjük, hogy az elmúlt hónapokban már gyakorlatilag csődárazáson volt a cég.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem