Bajban a Praktiker! Mi lesz a magyar boltokkal?

Pénzcentrum
2013. július 11. 08:31

Csőd szélén áll a Praktiker német barkácsáruházlánc. A vállalat szerda este Hamburgban közölte, hogy eladósodott és fizetésképtelenné vált.

Friss! A Praktiker Építési és Barkácspiacok Magyarország Kft. közleménye
"A németországi Praktiker AG az illetékes bíróságnál rövidesen kezdeményezni fogja a felszámolási kérelem megindítását, amely a Praktiker Építési és Barkácspiacok Magyarország Kft.-t nem érinti. A Baumarkt Max Bahr GmbH & Co. KG, a Baumarkt Max Bahr Warenhandels GmbH és a Max Bahr értékesítési láncolathoz tartozó áruházak, valamint a Baumarkt Praktiker International GmbH működési körébe tartozó külföldi üzletág nem érintett az ügyben. Utóbbi cég 100 százalékban tulajdonosa a Praktiker Építési- és Barkácspiacok Magyarország Kft.-nek. A Praktiker Magyarország Kft. abban a helyzetben van, hogy a magyarországi vállalt működését biztosítsa, a munkahelyeket megőrizze és a szerződéses kötelezettségeinek eleget tegyen."

Korábban szó volt arról, hogy az áruházlánc a hitelezőkkel folytatott tárgyalások eredményeként egy maximum 35 millió eurós pénzügyi injekcióhoz juthat, a tárgyalások azonban eredménytelenül végződtek.

A több magyarországi üzlettel is rendelkező Praktiker AG elnöksége 30-35 milliós pénzügyi támogatást próbált szerezni, egyes hitelezők azonban a Reuters hírügynökség szerint elutasították ezt. Az elnökség most azt vizsgálja, hogy miként indítsa el a csődeljárást.

A Praktiker AG hosszú idő óta pénzügyi nehézségekkel küszködött. Több német újság azonban internetes kiadásában csak szerdán számolt be arról, hogy a vállalat pénzügyi helyzete drámaivá vált.

Veszélyben a hazai lánc?

Német sajtóértesülések szerint a további menetrend egyelőre képlékeny. Mint írják, a menedzsment csődeljárást fog kezdeményezni a vállalat egyes részeivel szemben, eddig meg nem erősített információk szerint azonban, melyet a külföldi lapok a vállalat belső levelezésére alapoznak a vállalat erősebbik márkája, a Max Bahr és a Németországon kívüli operációk - például a Magyarországon több mint 20 egységgel jelenlévő lánc - nem lesznek érintettek a csődeljárásban.

Derült égből villámcsapás? Aligha!

Az már régóta látszik, hogy komoly bajok voltak/vannak a cégnél, a finanszírozási nehézségek az elmúlt években végigkísérték a cég működését. A Praktiker az elmúlt években igencsak gyengén teljesített, az árbevétel évről-évre esett, a vállalat pedig már operatív szinten is veszteséges volt. Az idei első negyedév sem lett fényes, a csoportszintű árbevétel a tavalyhoz képest 14 százalékkal esett vissza, a cég pedig már operatív szinten is masszívan veszteséges volt (570 millió eurós árbevételre 107 millió eurós operatív veszteség jutott). A kilátások sem voltak túl rózsásak, a várakozások alapján az árbevétel csak jövőre indulhatott volna ismét növekedésnek, a Praktiker csupán 2015-ben lehett volna ismét nyereséges.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A veszteséges működés mellett a társaság az utóbbi 3 évben rendkívüli módon eladósodott. A saját tőkéhez viszonyított nettó adósság mutató a 2010-es 22 százalékról 2012-re 360 százalék fölé ugrott, a nettó adósságállomány közel 500 millió euróra emelkedett.

A részvényárfolyam alakulása is jól mutatta, hogy nagy bajban van a vállalat, míg a válság előtt 35 eurón forogtak a cég papírjai, addig tegnap már csak 37 centet adtak egy Praktiker részvényért, kijelenthetjük, hogy az elmúlt hónapokban már gyakorlatilag csődárazáson volt a cég.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16