Bajban a Praktiker! Mi lesz a magyar boltokkal?

Pénzcentrum
2013. július 11. 08:31

Csőd szélén áll a Praktiker német barkácsáruházlánc. A vállalat szerda este Hamburgban közölte, hogy eladósodott és fizetésképtelenné vált.

Friss! A Praktiker Építési és Barkácspiacok Magyarország Kft. közleménye
"A németországi Praktiker AG az illetékes bíróságnál rövidesen kezdeményezni fogja a felszámolási kérelem megindítását, amely a Praktiker Építési és Barkácspiacok Magyarország Kft.-t nem érinti. A Baumarkt Max Bahr GmbH & Co. KG, a Baumarkt Max Bahr Warenhandels GmbH és a Max Bahr értékesítési láncolathoz tartozó áruházak, valamint a Baumarkt Praktiker International GmbH működési körébe tartozó külföldi üzletág nem érintett az ügyben. Utóbbi cég 100 százalékban tulajdonosa a Praktiker Építési- és Barkácspiacok Magyarország Kft.-nek. A Praktiker Magyarország Kft. abban a helyzetben van, hogy a magyarországi vállalt működését biztosítsa, a munkahelyeket megőrizze és a szerződéses kötelezettségeinek eleget tegyen."

Korábban szó volt arról, hogy az áruházlánc a hitelezőkkel folytatott tárgyalások eredményeként egy maximum 35 millió eurós pénzügyi injekcióhoz juthat, a tárgyalások azonban eredménytelenül végződtek.

A több magyarországi üzlettel is rendelkező Praktiker AG elnöksége 30-35 milliós pénzügyi támogatást próbált szerezni, egyes hitelezők azonban a Reuters hírügynökség szerint elutasították ezt. Az elnökség most azt vizsgálja, hogy miként indítsa el a csődeljárást.

A Praktiker AG hosszú idő óta pénzügyi nehézségekkel küszködött. Több német újság azonban internetes kiadásában csak szerdán számolt be arról, hogy a vállalat pénzügyi helyzete drámaivá vált.

Veszélyben a hazai lánc?

Német sajtóértesülések szerint a további menetrend egyelőre képlékeny. Mint írják, a menedzsment csődeljárást fog kezdeményezni a vállalat egyes részeivel szemben, eddig meg nem erősített információk szerint azonban, melyet a külföldi lapok a vállalat belső levelezésére alapoznak a vállalat erősebbik márkája, a Max Bahr és a Németországon kívüli operációk - például a Magyarországon több mint 20 egységgel jelenlévő lánc - nem lesznek érintettek a csődeljárásban.

Derült égből villámcsapás? Aligha!

Az már régóta látszik, hogy komoly bajok voltak/vannak a cégnél, a finanszírozási nehézségek az elmúlt években végigkísérték a cég működését. A Praktiker az elmúlt években igencsak gyengén teljesített, az árbevétel évről-évre esett, a vállalat pedig már operatív szinten is veszteséges volt. Az idei első negyedév sem lett fényes, a csoportszintű árbevétel a tavalyhoz képest 14 százalékkal esett vissza, a cég pedig már operatív szinten is masszívan veszteséges volt (570 millió eurós árbevételre 107 millió eurós operatív veszteség jutott). A kilátások sem voltak túl rózsásak, a várakozások alapján az árbevétel csak jövőre indulhatott volna ismét növekedésnek, a Praktiker csupán 2015-ben lehett volna ismét nyereséges.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A veszteséges működés mellett a társaság az utóbbi 3 évben rendkívüli módon eladósodott. A saját tőkéhez viszonyított nettó adósság mutató a 2010-es 22 százalékról 2012-re 360 százalék fölé ugrott, a nettó adósságállomány közel 500 millió euróra emelkedett.

A részvényárfolyam alakulása is jól mutatta, hogy nagy bajban van a vállalat, míg a válság előtt 35 eurón forogtak a cég papírjai, addig tegnap már csak 37 centet adtak egy Praktiker részvényért, kijelenthetjük, hogy az elmúlt hónapokban már gyakorlatilag csődárazáson volt a cég.

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?