Ezért dőlt be a Bricostore Magyarországon?

Pénzcentrum
2013. február 28. 15:09

Érdekes változások előtt áll a barkácspiac Európában. Kevéssé a nagyvárosokban, sokkal inkább kis-és közepes településeken találnak fejlődési lehetőséget, új vásárlóerőt az ilyen profilú üzletláncok, a nagy alapterületű boltok pedig komoly gondban vannak - hangzott el a Let's do it üzletláncot üzemeltető 3e csoport csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az utóbbi években a gazdasági visszaeséssel párhuzamosan nehéz időszakot élt meg a hazai barkácspiac is, talán a 2012-es év hagyta a legmélyebb nyomokat a szegmensen, szinte minden piaci szereplő megérezte a visszaesést. A leginkább élő példa a Bricosotre francia lánc bedőlése, de a másik két nagy hálózat, a Baumax és a Praktiker is nehézségekkel küzd, azon dolgoznak, hogy változtassanak koncepciójukon, a piaci helyzethez igazodva - mondta el egy csütörtöki sajtótájékoztatón Günther Pacher, a 3e cégcsoport vezérigazgatója.

A vezérigazgató úgy látja, a nagy területű barkácsláncok eddigi stratégiája többé-kevésbé zsákutcának bizonyult: a jól menő években ezek a láncok folyamatosan növelték eladóterüket, azonban egy idő után már ők maguk sem tudták kihasználni ezeket a tereket. Azért, hogy kitöltsék a helyeket, az áruházláncok olyan termékeket kezdtek el forgalmazni, amelyek már egyáltalán nem tartoztak a profiljukba.

Auszriából indult
Az osztrák eredetű 3e önálló szerszám-szakkereskedések társulása, amely 12 országban van jelen Európában, leginkább az Ausztriát körülvevő országokban.

A 3e-csoport jelenleg magyar 25 tagvállalatnak nyújt támogatást, ebből tízen pedig a Let's do it koncepció szerint működnek.


Pacher szerint a nemzetközi prognózisok azt mutatják, hogy a kisebb alapterülettel dolgozó láncok sikeresebbek lehetnek a piacon, igaz, oda kell figyelniük arra, hogy ezt a kisebb választékot a vevők igényeihez igazítsák. Fontos tehát, hogy egy jól felépített szortimentet kínáljanak, fölösleges tehát öt hasonló árú, minőségű fúrógépet a polcokon tartani - véli Günther Pacher. Fontosak az olyan szolgáltatások, amelyek a vevői elégedettséget szolgálják, ilyen lehet például, hogy egy fűnyírót nem dobozban, hanem összeszerelve vihet ki az áruházból.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kérdés persze, hogy a szaküzleti minőség, kiszolgálás, szaktanácsadás a nagy láncokhoz képest magasabb árat is jelent-e, és hogy ez a magasabb ár nem taszítja-e el a rendkívül árérzékeny magyar vásárlókat. Mint azt a vezérigazgató a Pénzcentrum.hu-nak elmondta, céljuk éppen az, hogy csoportszinten ugyanazt az árat kínálják, mint a nagy láncok, ugyanakkor azt elismerte, hogy a szaküzleti profilhoz hozzátartozik az is, hogy magasabb minőségű de drágább alternatívát kínálnak a vásárlóknak. A csoport sajátmárkás termékeket is kínál, melyek közül több eszköz professzionális felhasználásra is alkalmas.

A vezérigazgató ugyanakkor hangot adott annak is, hogy nem hisz az online barkács-kereskedelemben, leginkább a szaktanácsadás hiánya és a nehézkes garanciális, szavatossági folyamat miatt. Magyarországon nkább a meglévő üzletek fejlesztésében, újabb szakkereskedések bevonásában gondolkozik a cégcsoport.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?