Ezért dőlt be a Bricostore Magyarországon?

Pénzcentrum
2013. február 28. 15:09

Érdekes változások előtt áll a barkácspiac Európában. Kevéssé a nagyvárosokban, sokkal inkább kis-és közepes településeken találnak fejlődési lehetőséget, új vásárlóerőt az ilyen profilú üzletláncok, a nagy alapterületű boltok pedig komoly gondban vannak - hangzott el a Let's do it üzletláncot üzemeltető 3e csoport csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az utóbbi években a gazdasági visszaeséssel párhuzamosan nehéz időszakot élt meg a hazai barkácspiac is, talán a 2012-es év hagyta a legmélyebb nyomokat a szegmensen, szinte minden piaci szereplő megérezte a visszaesést. A leginkább élő példa a Bricosotre francia lánc bedőlése, de a másik két nagy hálózat, a Baumax és a Praktiker is nehézségekkel küzd, azon dolgoznak, hogy változtassanak koncepciójukon, a piaci helyzethez igazodva - mondta el egy csütörtöki sajtótájékoztatón Günther Pacher, a 3e cégcsoport vezérigazgatója.

A vezérigazgató úgy látja, a nagy területű barkácsláncok eddigi stratégiája többé-kevésbé zsákutcának bizonyult: a jól menő években ezek a láncok folyamatosan növelték eladóterüket, azonban egy idő után már ők maguk sem tudták kihasználni ezeket a tereket. Azért, hogy kitöltsék a helyeket, az áruházláncok olyan termékeket kezdtek el forgalmazni, amelyek már egyáltalán nem tartoztak a profiljukba.

Auszriából indult
Az osztrák eredetű 3e önálló szerszám-szakkereskedések társulása, amely 12 országban van jelen Európában, leginkább az Ausztriát körülvevő országokban.

A 3e-csoport jelenleg magyar 25 tagvállalatnak nyújt támogatást, ebből tízen pedig a Let's do it koncepció szerint működnek.


Pacher szerint a nemzetközi prognózisok azt mutatják, hogy a kisebb alapterülettel dolgozó láncok sikeresebbek lehetnek a piacon, igaz, oda kell figyelniük arra, hogy ezt a kisebb választékot a vevők igényeihez igazítsák. Fontos tehát, hogy egy jól felépített szortimentet kínáljanak, fölösleges tehát öt hasonló árú, minőségű fúrógépet a polcokon tartani - véli Günther Pacher. Fontosak az olyan szolgáltatások, amelyek a vevői elégedettséget szolgálják, ilyen lehet például, hogy egy fűnyírót nem dobozban, hanem összeszerelve vihet ki az áruházból.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kérdés persze, hogy a szaküzleti minőség, kiszolgálás, szaktanácsadás a nagy láncokhoz képest magasabb árat is jelent-e, és hogy ez a magasabb ár nem taszítja-e el a rendkívül árérzékeny magyar vásárlókat. Mint azt a vezérigazgató a Pénzcentrum.hu-nak elmondta, céljuk éppen az, hogy csoportszinten ugyanazt az árat kínálják, mint a nagy láncok, ugyanakkor azt elismerte, hogy a szaküzleti profilhoz hozzátartozik az is, hogy magasabb minőségű de drágább alternatívát kínálnak a vásárlóknak. A csoport sajátmárkás termékeket is kínál, melyek közül több eszköz professzionális felhasználásra is alkalmas.

A vezérigazgató ugyanakkor hangot adott annak is, hogy nem hisz az online barkács-kereskedelemben, leginkább a szaktanácsadás hiánya és a nehézkes garanciális, szavatossági folyamat miatt. Magyarországon nkább a meglévő üzletek fejlesztésében, újabb szakkereskedések bevonásában gondolkozik a cégcsoport.

NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 21. kedd
Benedek
12. hét
Március 21.
Az erdők világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?