17 °C Budapest

A világ legnagyobb bankkártyacsalás részletei

Pénzcentrum
2013. május 10. 08:32

Negyvenötmillió dollárt lopott közel-keleti pénzintézetektől bankkártya-hamisítással egy bűnbanda, amelynek tagjai az egész világon szétszóródva, összehangoltan, néhány óra alatt követték el tettüket - közölték csütörtökön amerikai ügyészek.

A banda számítógépes hacker tagjai behatoltak egy meg nem nevezett indiai és egy egyesült államokbeli bankkártyagyártó cég számítógépes rendszerébe. Adatokat loptak el, majd feloldották a készpénzfelvételre vonatkozó napi limitet olyan MasterCard folyószámlakártyákon, amelyeket egy egyesült arab emírségekbeli és egy ománi bank bocsátott ki, illetve PIN-kódokat hoztak létre a kártyákhoz.

A megszerzett adatokat mások rátöltötték olyan kártyákra - szállodai szobakártyára, lejárt hitelkártyára - amelyeken az információk mágnescsíkon vannak tárolva. A banda egy harmadik csoportjának tagjai pedig - akiknek kiosztották a hamis kártyákat - szerte a világon néhány óra alatt kivettek összesen több millió dollárt több ezer bankautomatából. Az ATM-tolvajok a megszerzett pénzből részben drága termékeket vásároltak, illetve átadták a bankjegyeket a középszintű bandavezetőknek.

A lopást az tette lehetővé, hogy egyes bankok még kibocsátanak mágnescsíkos kártyákat, amelyek már elavultak és nem biztonságosak - szemben a gyakorlatilag másolhatatlan chipkártyával -, de még elfogadják őket.

Jogi szakértők szerint egyelőre nem világos, hogy a közel-keleti bankok követelhetnek-e kártérítést a gyártóktól vagy biztosítóiktól.

Loretta Lynch amerikai ügyész beszámolt arról, hogy a tettesek között van legalább hét amerikai állampolgár, akiket a Dominikai Köztársaságban vettek őrizetbe. Az illetők ATM-tolvajok, akiket az elkövetés közben rögzítettek biztonsági kamerák. Volt olyan közöttük, aki egyre jobban dagadó hátizsákkal járt egyik automatától a másikig, és volt olyan, aki a kezében vitte a hatalmas bankókötegeket, például Manhattanben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A bandának két akciója volt, az egyik decemberben, amikor 5 millió dollárt loptak el, a másik februárban, amikor 40 milliót - 36 ezer tranzakcióban, mindössze 10 óra alatt. Huszonhét ország ATM-jeiből vitték el a pénzt, köztük Európa sok országában, és minden földrészen, kivéve Ausztráliát.

Az amerikai ügyészek nem adtak tájékoztatást arról, hogy más országokban hány bandatagot vettek már őrizetbe, mert ez árthat a nyomozás érdekeinek, de azt elmondták, hogy a nyomozásban több mint egy tucatnyi ország hatóságai vesznek részt, és hogy a banda egyesült államokbeli sejtjének feltételezett vezetőjét, Alberto Yusi Lajud-Penát állítólag a múlt hónapban meggyilkolták a Dominikai Köztársaságban.

Nem ez az első kiterjedt bankkártyacsalás, de a 45 millió dolláros kár legalább a duplája az eddigi legsúlyosabbnak - közölte Avivah Litan biztonsági elemző a Gartner cégtől.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem