8 °C Budapest

Mindenki e-mail címét lecserélte a Facebook

Pénzcentrum
2012. június 26. 18:02

Áll a bál a közösségi média világában - írja az Index. A Facebook legújabb ötletét követően, ami a közösségi oldal szerint egyszerű kényelmi lépés volt és a felhasználók biztonságát is szolgálja, a kritikusok szerint viszont újabb durva beavatkozás a felhasználók magánéletébe és az adataik biztonságába.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egy amerikai blogger, Gerv Markham vette észre először, és kürtölte világgá, hogy a Facebook a felhasználói tudta, beleegyezése és értesítése nélkül megváltoztatta a profiloldalakon az elérhetőségként megadott emailcímet. Az új elérhetőségi cím mindenkinél egy @facebook.com-os cím, ami egyébként eddig is létezett, a regisztrációval együtt jött létre, csak nem nagyon használta senki. Mivel a váltás titokban történt, a felhasználók arról sem értesülnek, ha levél érkezett ebbe a postafiókba, hiszen a legtöbbjük nem is tud a létezéséről.

A @facebook.com-os emailcímeket 2010 novemberében vezette be a közösségi oldal, és abban reménykedtek, hogy a már akkor is több százmilliós felhasználói tábor hamar elkezdi használni, és a szolgáltatás gyors ütemben a Gmail konkurenciájává válhat. A terv nem vált be, a felhasználókat hidegen hagyta a facebookos email, az oldal akkoriban indított jó néhány más szolgáltatásához (Facebook Places, Gifts) hasonlóan. Úgy tűnt, a Facebook fel is adja a saját belső levelező és csetrendszerébe integrálódó emailkliens erőltetését, egészen mostanáig, amikor hirtelen 900 millió emberre erőltették rá a használatát, vagy legalábbis azt, hogy azok a profiloldalukon hirdessék, hogy használják a facebookos emailcímüket.

Az önkényesen átállított elérhetőségi cím szerencsére néhány kattintással újra átállítható, vagy akár el is tüntethető a profiloldalunk szerkesztésével.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?