8 °C Budapest

Otthonteremtési program, kevesebb nettó bér: ez történt a héten

2011. május 15. 19:02

A héten további fejlemények derültek ki a jelzáloghitelesek mentőcsomagjáról, a Nemzetgazdasági Minisztérium asztalára otthonteremtési program került. Alekosz is beköltözött nyereménylakásába, jövő évi nettó fizetésünk viszont csökkenhet. Ezek voltak a Pénzcentrum.hu legfontosabb hírei.

Otthonteremtési stratégia született:

A jelzáloghitelek problémáinak megoldására vonatkozó javaslatokat is közzétett "Otthonteremtési stratégiájában" a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ennek egyes elemei a korábbi sajtóhírekben már körvonalazódtak, ám ezúttal jóval konkrétabbak, ráadásul írásos formát öltöttek. Ugyan nem szól a dokumentum arról, milyen viszonyban állnak a javaslatok a Bankszövetség és a kormány között folyó tárgyalások jelenlegi állásával, a három fő üzenet egyértelmű: 1. a kilakoltatási moratóriumot fel kell oldani, 2. a frankhiteleseket átmenetileg védeni kell az árfolyam-ingadozásoktól (e lehetőség önkéntes igénybevételével az ügyfelek 30%-ánál számolnak), 3. a Nemzeti Eszközkezelő Társaság ötlete él: jól körülhatárolt feltételek mellett az intézmény bedőlt követeléseket és ingatlanokat egyaránt vásárolni fog.

Ötpontos mentőcsomagot kaphatnak a jelzáloghitelesek:

Kvótarendszert vezetnek be a lakásárveréseken, fix árfolyamon rögzítik a törlesztőrészleteket, egyben felpörgetik az új lakáshitelek kihelyezését, állapodott meg a kormány a bankszövetséggel a Magyar Hírlap értesülései szerint.

Tombol a lottóláz magyarországon!

Orbánék nyugdíjötlete: itt az eredménye

Egy hete állt elő a kormány a Szociális Konzultáció ötletével. Ennek keretében kikérik az emberek véleményét többek között arról, hogy szerintük kapjanak e nagyobb nyugdíjat azok, akiknek van gyermekük. Az ötletről a Pénzcentrum.hu is kikérte olvasói véleményét.

Itt a korai nyugdíj ellenszere: szociális segéllyé alakítanák

Egy ma beterjesztett alkotmánymódosítási javaslat szerint a már megszerzett "korai" nyugdíjakat törvénnyel csökkenthetik, vagy szociális segéllyé alakíthatnák - értesült a Napi Online.  

Íme Alekosz luxuslakása: milliókat kaszálhat rajta

51 négyzetméteres józsefvárosi lakást nyert a ValóVilág 4 győztese, Alekosz. Az ingatlan a Corvin Sétány egyik épületében található: a Pénzcentrum.hu most mutatja a lakást és a beruházás részleteit. 

Pofátlan lakásárak a budai luxuskerületekben

A Pénzcentrum.hu megvizsgálta a főváros budai oldalának ingatlanpiacát, különös tekintettel a tégla építésű, társasházi lakásokra. Korábbi, "Budán is vannak filléres lakások: árak a panelon túl" című cikkünkben már részletesen foglalkoztunk az I., a II., valamint a III. kerületekkel. Most a XI. és XII. kerületeket vettük górcső alá.

Bezárta a kormány a kiskaput: nem menekülhetnek a munkanélküliek

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kormány mai ülésén döntött a passzív táppénz megszüntetéséről - jelentette be a kormányülést követő sajtótájékoztatón Nagy Anna kormányszóvivő. A táppénzt érintő egyéb döntéseket is hozott a kormány, így ezentúl az orvosok is büntethetőek lesznek, ha jogosulatlanul írnak ki keresőképtelenséget, a táppénzen lévők soron kívüli ellátásban részesülhetnek, a pénzbeli ellátásokat elektronikusan is meg lehet igényelni. Nagy Anna bejelentette azt is, a közalapítványok után a támogató testületeket is felülvizsgálja a kormány. 

Jön a szuperolcsó és szupergyors internet

Új határozatot adott ki az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), amely a szélessávú vezetékes kiskereskedelmi piachoz kapcsolódó nagykereskedelmi piacokat szabályozza. Ezzel az eddigi ADSL alapú szolgáltatások mellé, újabb olcsóbb internet szolgáltatások léphetnek elő. A most közzétett szabályozás fontos újdonsága, hogy - a korábban már elérhető hagyományos réz hálózati infrastruktúrán túl - megteremti a lehetőségét az új generációs hálózatokhoz való hozzáférésre a nagykereskedelmi piacokon. Ez azt jelenti, hogy a jelentős piaci erejű szolgáltatók kötelesek lesznek a versenytársaik számára elérhetővé tenni meghatározott feltételek mellett a vezetékes elektronikus hírközlési infrastruktúrájukat.

Ez a legolvasottabb könyv ma Magyarországon

Felbolydult a magyar könyvpiac idén áprilisban, számtalan sikersorozat újabb kötete jelent meg, de amúgy sem szűkölködünk az újdonságokban - ez a legfőbb megállapítása a Bookline Top50 könyv-sikerlista legfrissebb kiadásának. A 21. század egyik legnagyobb kultuszkönyv-szerzője, Paulo Coelho ismét hozta formáját, hiszen Alef című regényével rögtön a Bookline sikerlistájának első helyén debütált. Ezüstérmes a szintén újonc, de immáron 10. darabjával megjelenő True Blood sorozat vámpírsztorija, a Véres tavasz, míg harmadik helyen a magyar bestsellerek koronázatlan királynője, Fejős Éva áll Dalma című fejlődésregényével.

Jelentősen csökkenhet jövőre az adójóváírás

Jelentősen csökkenteni kellene jövőre az adójóváírást ahhoz, hogy 140 milliárd forintot meg tudjon spórolni a költségvetés. A GKI Gazdaságkutató Zrt. számításai szerint elképzelhető egy olyan forgatókönyv, amelynél kevesebb, mint a felére, havi 4500 forintra csökkenne a kedvezmény. Ekkor a minimálbért 12 százalékkal kellene megemelni ahhoz, hogy az elvonás ne okozzon keresetcsökkenést.

Különadó: újra Alkotmánybíróságra mennek a tanárok

Ismét megtámadja az Alkotmánybíróságon (Ab) a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a magánszemélyek különadójáról szóló, hétfőn este elfogadott törvényt - tudta meg a Pénzcentrum.hu Galló Istvánnétól, az érdekképviselet elnökétől. A 98 százalékos adómérték sem biztos még, mert annak alkotmányosságáról külön eljárásban tárgyal az Ab.

Akik életük felét nyugdíjban töltik: 41 évesen már visszavonulnak

A lakosság fele 28 éven aluli Törökországban: ez a nagyszámú fiatal tudja fenntartani a nyugdíjasok kánaánját, ahol a nők életük közel 50 százalékát tölthetik nyugdíjban. Máshol közel sem ennyire szerencsések: a norvégoknál nemcsak hideg van, de a nyugdíjas évek sem tartanak olyan sokáig - derül ki az OECD által készített kutatásból. 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem