12 °C Budapest

Jelentősen csökkenhet jövőre az adójóváírás

2011. május 12. 11:54

Jelentősen csökkenteni kellene jövőre az adójóváírást ahhoz, hogy 140 milliárd forintot meg tudjon spórolni a költségvetés. A GKI Gazdaságkutató Zrt. számításai szerint elképzelhető egy olyan forgatókönyv, amelynél kevesebb, mint a felére, havi 4500 forintra csökkenne a kedvezmény. Ekkor a minimálbért 12 százalékkal kellene megemelni ahhoz, hogy az elvonás ne okozzon keresetcsökkenést.

A közelmúltban közzétett konvergencia programban jelentős megtakarításokat irányoz elő a kormány a következő két évre az adójóváírás csökkentéséből. A dokumentum a jövő évre 180 milliárd forintos spórolást irányoz elő. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pár nappal később már arról beszélt, hogy jövőre 140 milliárd forintot tesz ki az adójóváírás szűkítése. (A konvergencia program szerint 2013-ban teljesen megszűnne az adójóváírás, ami 230 milliárd forintos megtakarítást jelent.)

Mindeközben a hatályos adótörvénybe is iktatott szabály szerint felezett szuperbruttó adóalapot vezetnek be. Jelenleg a bruttó jövedelem mellett a munkaadó által megfizetett tb-járulék (27 százalék) is beleszámít a személyi jövedelemadó, valamint az adójóváírás alapjába. Jövőre a járuléknak már csak a felét, azaz 13,5 százalékot kell figyelembe venni. A program szerint 2013-ban szűnik meg teljes egészében a bruttósítás.

A bruttósítás mérséklése miatt kieső állami bevételeket kívánja ellentételezni a kormány az adójóváírás szűkítésével. A 2012 és 2013 évi szabályokat is rögzítő hatályos adótörvényben nem jelenik meg ez az elképzelés, ezért a részletszabályok sem ismertek.

Az adójóváírás havi maximuma 2011-ben a korábbi 15100 forintról 12100 forintra csökkent. A maximális adójóváírást jelenleg a legfeljebb havi bruttó 180 ezer forintot keresők tudják igénybe venni, bruttó 260 ezer forintos havi jövedelem felett pedig a lehetőség teljesen megszűnik.

Az adószakértő szerint kevesebbet is lehetne vágni
A kormány a konvergencia programban azt irányozta elő, hogy két év alatt megszünteti az adójóváírást, ami összesen 410 milliárd forintos megtakarítás jelent. Ebből jövőre - a nemzetgazdasági miniszter elmondása szerint - 140 milliárd forintot takarítanának meg. Ez a teljes összeg egyharmada. Ebből az következik, hogy az adójóváírás havi 12100 forintos összegét is egyharmadával, vagyis 4000 forinttal, vagyis havi 8000 forintra kellene csökkenteni, ha nem változna a jövedelemhatár, ameddig igénybe lehet venni - magyarázta számítását a Pénzcentrum.hu-nak Angyal József okleveles adószakértő. Véleménye szerint nagyon drasztikus lépés lenne, ha 2013-ban teljesen eltörölnék a jóváírást, mert akkor havonta 8000 forintot buknának az érintettek, ami óriási érvágást jelentene az alacsonyabb keresetűek számára.


Az állami bevételek 140 milliárd forinttal történő növelésének (s ezzel az adójóváírás azonos csökkentésének) egyik lehetséges módja, hogy a magánszemélyek havi bruttó 180 ezer forintos jövedelemig egységesen 4,5 ezer forintos adójóváírásra lesznek jogosultak, az ennél magasabb jövedelemmel rendelkezőknél pedig megszűnik az adójóváírás - számol Udvardi Attila, a GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatásvezetője a 2009. évi adóbevallások adatai alapján.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ebben az esetben 12 százalékkal, a jelenlegi 78 ezerről 87 ezer forintra kellene emelni a minimálbért ahhoz, hogy a nettó kereset ne csökkenjen. A bruttó 100 ezer forintot keresők esetében az adójóváírás ilyen mértékű csökkentése az szja-változások kedvező hatásával együtt is 7 százalékos nettó bércsökkenést okozna. Ezt 8,5 százalékos bruttó jövedelememeléssel lehetne ellensúlyozni.

A változások nyertesei és vesztesei, a növekvő differenciálódás és a vállalatokra hárított béremelési kényszer okozta feszültségek tehát hasonlóak lesznek az ideihez. Ugyanakkor az adóváltozás miatti vállalati bérfejlesztés iránti igény nagyobb lehet az ideinél, aminek a cégek széles köre aligha tud majd megfelelni.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm