15 °C Budapest

Ez lenne a kormány mentőcsomagja? Mutatjuk a részleteket

Pénzcentrum
2011. május 12. 08:22

A jelzáloghitelek problémáinak megoldására vonatkozó javaslatokat is közzétett "Otthonteremtési stratégiájában" a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ennek egyes elemei a korábbi sajtóhírekben már körvonalazódtak, ám ezúttal jóval konkrétabbak, ráadásul írásos formát öltöttek. Ugyan nem szól a dokumentum arról, milyen viszonyban állnak a javaslatok a Bankszövetség és a kormány között folyó tárgyalások jelenlegi állásával, a három fő üzenet egyértelmű: 1. a kilakoltatási moratóriumot fel kell oldani, 2. a frankhiteleseket átmenetileg védeni kell az árfolyam-ingadozásoktól (e lehetőség önkéntes igénybevételével az ügyfelek 30%-ánál számolnak), 3. a Nemzeti Eszközkezelő Társaság ötlete él: jól körülhatárolt feltételek mellett az intézmény bedőlt követeléseket és ingatlanokat egyaránt vásárolni fog.

A Nemzetgazdasági Minisztérium által közzétett dokumentum az otthonteremtési kérdéseken és a lakáshitel-piac fellendítésének mikéntjén túl a hitelpiac meglévő strukturális problémáival is foglalkozik. Míg előbbieket egy augusztusban véget érő konzultációra bocsátják, utóbbiak sorsát a kormány és a bankok között hamarosan véget érő tárgyalások miatt valószínűleg nem a konzultáció határozza majd meg. A stratégia mellékleteiben megjelent, a korábbiakhoz képest meglehetősen konkrét javaslatok három fő üzenet köré csoportosíthatók:

1. A fedezetek érvényesítésének hatékonyságát növelő lépések

A javaslat szerint a hiteladósok fizetési moráljának javítása és a rendszert finanszírozó befektetők bizalmának fenntartása érdekében fel kell oldani moratóriumot, a december 1-jétől március 1-jéig tartó időszakra szűkítve a kilakoltatási tilalmat. Az árverezés során ugyanakkor "megfontolandónak" tartják egy kvótarendszer kialakítását úgy, hogy egy egységesen érvényesülő mennyiségi korlátozással kellene korlátozni a kínálat mennyiségét, melyet aztán 90 napot meghaladó lejárt követeléseik összege alapján osztanának szét a bankok között. Mivel a dokumentum szerint a felgyülemlett túlkínálat csak átmenetileg indokol egy ilyen piactorzító szabályozást, a korlátozás előre meghatározott időpontban megszűnne. Úgy látják, a 90 nap feletti hátralékkal rendelkezők követeléseinek maximum 5%-át kellene negyedévente árverezésre bocsátani. A fentieken túl javasolják többek között a közjegyzői díjak mérséklését és a banki kölcsönszerződések közvetlen végrehajthatóságát is.

2. A meglévő hitelállományok minőségét javító intézkedések

A javaslat szerint a deviza alapú jelzáloghitelek árfolyamingadozását kompenzáló, állami garanciával támogatott forint áthidaló hitelkonstrukciót nyújtanának a bankok. A forintban kifejezett törlesztő részlet meghatározott, pl. 190 frank árfolyamszint feletti részére három éves futamidejű áthidaló hitelt adnának, egy új technikai hitelszámlán nyilvántartva ezeket. A különbözet megfizetésére az ügyfél 3 éves haladékot kapna. Három évig a tartozás annyival nőne, amennyit a forintgyengülés indokol, ezt követően pedig az áthidaló hitel törlesztési ideje az alapügylet jelzáloghitel futamidejének végéig tartana. Az áthidaló hitel kizárólag forint alapú lenne, 3 havi BUBOR plusz maximum 3%-os kamatfelárral. A kormány az áthidaló hitel visszafizetésére külön törvényben meghatározott garanciát vállal, az ilyen céllal nyújtott hitelek állományát pedig a bankok számára a bankadó alapjából levonhatóvá teszi. Elismerik: a forint- és euróhitellel rendelkezők számára ez nem jelent megoldást. Tartósan 220 forintos svájci frank esetén a rendszer 30%-os igénybevétel és 10%-os várható bedőlési ráta mellett 2,3 milliárd forintos éves költségvetési teherrel járna. A fentieken túl a javaslat szerint az újonnan folyósított deviza (euró) alapú hitelek esetében is egy önkéntes árfolyam-maximumot alkalmazhatnának a hitelnyújtók, mely felett az árfolyam-emelkedés hatásait teljes mértékben átvállalnák. Ennek költségeit a különadó összegéből részben vagy egészben levonhatóvá tenné az állam.

3. A Nemzeti Eszközkezelő Társaság (NET) létrehozása és működtetése

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egy már meglévő, követelés vásárlására jogosult állami társaságból jönne létre a NET, mely követelésvásárlás útján - e célból kibocsátott, a követelések vételárával megegyező összegű speciális államkötvényekért cserébe - megszerzi az eredeti hitelnyújtóktól a meghatározott feltételeknek megfelelő követeléseket és a fedezeti ingatlan zálogjogát. Az adós fennálló tartozásának megszüntetéséért cserébe megszerzi a fedezeti ingatlan tulajdonjogát is, ugyanakkor bérleti jogot illetve visszavásárlási jogot enged a korábbi tulajdonosnak. A program lényeges feltételeit jogszabály határozza majd meg, az eladásról a hitelező lesz jogosult dönteni. A program zárt időkeretben történő, egyszeri értékesítésre vonatkozó lehetőség lesz, és a részletesen meghatározandó belépési feltételeknek megfelelő, kizárólag természetes személyű kölcsönfelvevők esetében alkalmaznák. A rendszerbe csak azok a követelések kerülnének be, amelyekre vonatkozó kölcsönszerződést 2008. december 31. napjáig kötöttek meg, szerződés szerinti tőkeösszege pedig nem haladja meg a hitel kihelyezésekor megállapított ingatlanforgalmi érték 90%-át (vagyis nem volt túlzott kockázatvállalás), illetve ahol az adósok késedelme minimum 180 nap, a késedelmes összeg pedig minimum 200 ezer forint. 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm