Minden második áruház jogsértő: az akciókkal van a baj

2011. március 23. 18:02

Huszonhét áruházlánc karácsonyi akciós tevékenységét, valamint az általános kereskedelmi feltételekre vonatkozó jogszabályi előírások megtartását vizsgálta a Nemzeti fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH). Ennek során összesen 414 áruházban, illetve üzletben történt ellenőrzés, melynek során minden másodikban tapasztaltak jogsértő tevékenységet. A jogsértések miatt összesen közel 31 millió forintos fogyasztóvédelmi bírság megfizetésére kötelezte a hatóság az érintett üzleteket.

Az ellenőrzésre 2010. november 22. és december 19. között került sor. A témavizsgálat során a 7 regionális felügyelőség munkatársai 27 áruházlánc egységeiben végezték ellenőrzéseiket, amelyből 12 különböző élelmiszer-, (Tesco, Cora, Auchan, Spar csoport, Aldi, Lidl, CBA, Coop, Penny Market, Profi, Match, Reál), 5 pedig illatszer-, illetve drogéria üzletlánc (Müller, DM, Rossmann, Schlecker, Douglas) volt. A vizsgálatokat továbbá kiterjesztették 10 olyan műszaki, illetve lakberendezési üzletláncra is (például: Media Markt, Electro World, KIKA, Saturn, Jysk, stb.), amelyeket ajándékvásárlás céljából széles fogyasztói réteg keres fel az ünnepi időszakban.

Az akciós termékek árfeltüntetésének és árfelszámításának vizsgálatát, valamint a kereskedelmi feltételek ellenőrzését a felügyelők az áruházláncok 414 egységében végezték el, amelyekből szinte minden második (205) üzletben tártak fel valamilyen szabálytalanságot.

A leggyakoribb probléma az akciós eladási ár feltüntetésével kapcsolatos volt. A szabálytalanságot a vizsgált 414 üzlet közül 131 üzletben (32 %), 36 319 db termékből 1 447 db (4%) esetén tártak fel az ellenőrzések. A szabálytalanságok az akciós ár feltüntetésének elmulasztásából vagy az ár nem egyértelmű feltüntetéséből adódtak.

 

(Forrás: NFH)


Az akciós egységár feltüntetésére vonatkozó előírások megtartását a felügyelőségek 22.990 db termékféle kapcsán ellenőrizték, szabálytalanságot 298 db termékféle (1%) esetén észleltek, az akciós egységár feltüntetésének elmulasztásából (63 üzletben 185 db termékféle), illetve hibás feltüntetéséből (37 üzletben 62 db termékféle) adódóan.

Az ellenőrzések időszakában a felügyelőségek 125 reklámújságban közel 14.000 termék akciós árának feltüntetését vizsgálták. 8 reklámújság (6%) esetén állapítottak meg az akciós egységár feltüntetésével kapcsolatos szabálytalanságot

A felügyelők a meghirdetett akciók megvalósulását 556 esetben, 14.986 db termék próbavásárlásával ellenőrizték, amelynek során 190 alkalommal (34%), 571 db termékkel (4%) kapcsolatban tapasztaltak szabálytalanságokat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egy alkalommal, 107 féle termék esetén a próbavásárlások arra derítettek fényt, hogy az üzletek tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat megvalósításával az akciós árnál magasabb áron értékesítették a terméket. 117 féle terméknél valótlan tájékoztatást adtak a kedvezmény meglétéről, mértékéről, illetve az ajándékról.

Az ellenőrzés kedvező tapasztalatokkal is szolgált, hiszen a vállalkozások a nyugtaadási kötelezettségüknek minden üzletben eleget tettek.

Az ellenőrzések során a feltárt jogsértések miatt a regionális felügyelőségek 113 esetben szabtak ki bírságot, amelyek összege 30 590 000 Ft volt. E mellett 17 kötelezésre szóló határozatot is kiadtak a vizsgálat során tapasztalt kisebb hiányosságok pótlására és a feltárt szabálytalanságok megszüntetésére. Három esetben indult szabálysértési eljárás, melyek során 15 000 Ft értékű szabálysértési bírság kiszabására került sor. Figyelmeztetés 10 esetben történt.

 

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25