17 °C Budapest

Örök HBO egy tízesért: a kábeltévések apró trükkjei

2010. december 11. 07:02

"Főnök! Kell örök HBO egy tízesért?" Gyakorta elhangzik ez a kérdés az új televíziós előfizetést vásárolók lakásán a bekötést végző szakember szájából. Borítékolható, hogy az üzlet meg is köttetik, hiszen elvileg mindenki jól jár. Az ügyfél kevesebbet fizet a tv-előfizetésért, a szerelő pedig egy kis mellékeshez jut. A műsorszolgáltató vállalkozás és a fizetős tartalmakat gyártó cég viszont szívhatja a fogát, hiszen bevételtől esik el.

A lopásoknak két fajtája van. Van az önkiszolgáló típus, aki a személyi sérülés kockázatát is vállalva önkényesen csatlakozik a hálózatra. Ebben az esetben persze mindenképpen rendelkezni kell a műszaki alapismeretekkel. Elterjedtebb a korrupció. Ilyenkor bizonyos összegért cserében a kábelszolgáltató embere oldja meg a fizetős tartalmakhoz való hozzáférést. Így a lebukás veszélye is kisebb mivel a szolgáltatók a hiba egyszeri feltűnése esetén nem gondolnak azonnal korrupt kollégára, ráadásul nincs kézzelfogható nyoma a jogosulatlan hozzáférésnek sem.

Szerettük volna megtudni, mennyire elterjedt Magyarországon a műsorlopás és mekkora károkat okoz ez a jelenség. Meglepetésünkre az ügyben érintett vállalkozások meglehetősen szűkszavúaknak bizonyultak. Sem azt nem árulták el, melyek a legtöbbször ellopott csatornák, sem azt mennyire elterjedt jelenségről van szó és az is homályban maradt, mennyi bevételkiesést okoz.

Húsz illegális tévénéző bukott le Nyírbátorban
Húsz illegális, a szolgáltatást jogellenesen igénybe vevő tévénéző bukott le Nyírbátorban, ahol 20 háznál tapasztalták, hogy ott illegálisan veszik igénybe az egyébként havi 6.050 forint értékű csatornacsomagot - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője december 8.-án. Az érintettek közül kilenc embert vontak felelősségre gyorsított eljárásban, s őket együttesen 184 ezer forint pénzbírság megfizetésére valamint a szolgáltatónak okozott kár megtérítésére kötelezte a bíróság.


Kéry Ferenc a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnöke szerint minden bizonnyal jelen van a probléma hazánkban, de véleménye szerint nem olyan jelentős mértékű, hogy az kezelhetetlen volna. Az is biztos, hogy a lakossági lopások területi eloszlása egyenletes, nincsenek jobban vagy kevésbé fertőzött területek. A tolvajok társadalmi hovatartozása is vegyes képet mutat. A mélyszegénységben élők soraiból ugyanúgy kikerülnek a tolvajok, mint a felső tízezerből.

A televíziós műsorokat szolgáltató távközlési cégek úgynevezett hálózati veszteségeinek bizonyos része egyértelműen a lopásból származik. A kár nagyságát azonban kárról megbecsülni sem lehet, mivel a Pénzcentrum.hu által megkérdezett szolgáltatók mélyen hallgatnak az ügyben. A szolgáltatók arra hivatkoznak, hogy rendszerint alvállalkozóval dolgoznak és az ő feladatuk az auditálás. Emiatt nekik nincs rálátásuk teljes mértékben a jogtalan visszaélések nagyságrendjére.

A televíziós tartalmakat előállítók köréből származó információink szerint a műsorszolgáltatók hallgatása érthető. A legtöbb fizetős csatorna ugyanis szerződésben rögzíti a szolgáltatókkal, hogy az átadott jel védelme a szolgáltató feladata. Amennyiben lopás történik, úgy a kábelszolgáltató megszegi ezt a szerződést, ami miatt komoly kártérítést követelhet a tartalom tulajdonosa.

10 tipp: így vásárolj telefont karácsonyra - Kattints!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kábel és a kapcsolószekrény is a szolgáltató tulajdona, ezért a műsorszolgáltató kötelessége folyamatosan ellenőrizni azokat és feltárni az esetleges visszaéléseket. A szolgáltatók szúrópróba szerűen ellenőrzik a hálózatot. A legtöbbször a szerelők kötelessége, hogy munkájuk közben folyamatosan ellenőrizzék az esetleges visszaéléseket. Csakhogy pont a szerelők azok, akik néhány ezer forintért ingyen biztosítják a fizetős tartalmakat az ügyfeleknek. A lopások ellen a fizetős műsorokat kínáló vállalkozások is harcolna, de az ő erejükből is csak kampányszerű ellenőrzésekre futja.

Megállapítható, hogy a több millió magyar televízió előfizetőből kampányszerű ellenőrzésekkel kiszűrni a tolvajokat reménytelen vállalkozásnak tűnik. Így aztán a lebukás esélye is igen csekély. A tolvajokat így a kilátásba helyezett büntetés sem rettenti el. Pedig ha beigazolódik a jogosulatlan hozzáférés, úgy a szolgáltatók minden esetben feljelentést tesznek a szerzői jogról szóló törvény megsértése miatt, a korrupt szerelőket azonnal elbocsájtják és őket is feljelentik.

Feltámad a legendás magyar márka - Kattints!

A problémát furcsa módon nem a károsultak erőfeszítései, hanem a technikai fejlődés oldja meg. A műsorlopás ugyanis elsősorban az analóg műsorsugárzás esetében fordulnak elő. A digitális tv-adás esetében a tolvajoknak nehezebb dolguk van, mivel a jelet a szolgáltatók folyamatos jelszógenerálással védik. Persze ez sem teljesen megoldhatatlan probléma az éles eszű rablók számára, akik mindig egy lépéssel a technológia előtt járnak.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem