19 °C Budapest

A Lidl és a fogyasztóvédők: kérdőjelek ólomügyben

2011. január 24. 12:02

Nem káros az egészségre az ólomöntő készlet, de még a múlt héten kivonták a forgalomból - közölte az MTI-vel vasárnap a Lidl Magyarország Bt. A hatóság ugyanakkor várhatóan bírságot szab ki az általa veszélyesnek minősített termék miatt.

Budapest Főváros Kormányhivatala vasárnap közleményben tudatta, hogy az ólomtartalmú öntőkészlet forgalmazása miatti "bírság kiszabása folyamatban van" a Lidl Magyarország Bt. ellen, valamint megtiltják a további forgalmazást, és elrendelik az eladott termékek begyűjtését.

Ugyanakkor ezzel kapcsolatban a cég azt közölte: "A Lidl Magyarország Bt. jelen tudomása szerint a Budapest Főváros Kormányhivatala által kifogásolt ólomöntő készlet (...) nem bír egészségkárosító hatással". A készlet összetevői között ugyanis nem szerepel olyan ólomvegyület, amely melegítés hatására káros gázokat szabadítana fel. A termék, a használati útmutatóban leírtak szerint, gyertyaláng fölött melegítve nem okozhat egészségkárosodást - írták.

Az Európai Unióban, azon belül is Németországban az ólomöntés évtizedek óta szilveszteri hagyomány, éppen ezért hasonló, vagy a Lidl Magyarország Bt. által forgalmazott ólomöntő készletnek megfelelő termékek a mai napig szabadon forgalmazhatóak Németországban és más Európai Uniós országokban, így ezzel összhangban semmilyen tiltás nem él velük szemben.

"Annak ellenére, hogy a Lidl Magyarország Bt. a Budapest Főváros Kormányhivatalától a mai napig semmiféle tájékoztatást, illetve határozatot nem kapott a termék egészségkárosító hatásáról, a cég a saját, magas biztonsági előírásainak eleget téve a terméket a vizsgálatok lezárulásáig még a múlt héten visszavonta a forgalomból" - olvasható a cég közleményében.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) szerint az ólomöntő készlet nem csak gyermekekre, hanem felnőttekre is egyaránt veszélyes lehet, a termékek darabkáinak lenyelése, gőzeinek belégzése is az egészségre káros hatással lehet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A FEOSZ közleményében kéri azon fogyasztókat, akik már vásároltak a termékből, hogy ne használják fel semmilyen célra, és kommunális hulladékba se dobják ki, hiszen a magas ólomtartalom miatt veszélyes anyagnak minősül ez a játék. Azt tanácsolják, várják meg a hatóság döntését a termékek kötelező visszavételéről.

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 15. 16:30