14 °C Budapest

Horror tojásárakat hozhat az uniós csirke-wellness előírás

Pénzcentrum
2010. december 29. 10:02

Néhány év múlva a dél-amerikai tojásokkal is versenyeznie kell a magyar terméknek, miközben a tojástermelőket kihívás elé állítja, hogy az uniós irányelv értelmében 2012-től nem lehet a tojótyúkokat hagyományos ketrecekben tartani - írja a Népszabadság.

A határidő közeledtével egyre élesebben csapnak össze az agrárpolitikai érvek az unióban. Az ősz folyamán az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén közös állásfoglalást fogadtak el a képviselők az ágazat helyzetéről és a szükséges intézkedésekről. A tét nem csekély, az uniós gazdák jó része mehet tönkre.

Tabajdi Csaba szocialista európai parlamenti képviselő a vita kapcsán elmondta, hogy üdvözlendőek az Európai Unió állatjóléti törekvései, de az új szabályozás jelentős terheket ró az európai kkv-kra, különösen az új tagállamokban, így hazánkban is. Igaz, a tojástermelőknek ezekben az országokban több évük volt az átállásra, ám ha az Európai Bizottság (EB) ragaszkodik a hagyományos ketreces tartás szigorú tilalmához, akkor ismét szembesülnünk kell a régi uniós problémával, amely az előírásokra vezethető vissza: saját termelőinket megfojtjuk, a harmadik országokból - például Dél-Amerikából - érkező árukkal szemben viszont alacsonyabbak az elvárásaink, ami kiszolgáltatottá teszi a hazai termelőket.

A képviselő szerint, ha az EB nem változtat a tervein, akkor ugyan büszkék lehetünk arra, hogy milyen jól élnek az európai tyúkok, de közben gazdaságok ezrei mennek majd tönkre, és munkahelyek szűnnek meg. Úgy véli, hogy Kína gyakorlatát kellene követnünk, ahol a gyártás helyszínén ellenőrzik az importtermékek előállításának a feltételeit, így védve hazai piacait. Az EU sajnos nem védi kellőképpen a saját piacait, nem törődik eléggé az uniós fogyasztók egészségével sem, amikor a nemzetközi szerződésekben és a WTO-megállapodásokban az importárukkal szemben nem támaszt ugyanolyan szigorú környezetvédelmi, növény- és állat-egészségügyi követelményeket, mint amilyeneket saját termelőitől is elvár.

 

Magyar gazdákat is tönkre tehet az uniós csirke-wellness szabály (Fotó: nol.hu)


Földi Péter, a Magyar Tojásszövetség szakértője a lapnak elmondta, az EU mintegy 353 millió tyúkjának harmada biztos, hogy a régi ketrecében lesz akkor is, ha az EB kitart az átállás eredeti időpontja mellett. Magyarországon is hasonló a helyzet. Az Európai Unió által szorgalmazott átállás hatalmas összeget emészt fel: mintegy 20-22 milliárd forintra volna szükség, amelynek forrását ma még nem látják az ágazatban. A növekménybe csak a ketreccserét számolták, de Földi Péter emlékeztetett arra is: ha a tojástermelő nem akarja az állományt csökkenteni, akkor további költségekkel is számolnia kell, hiszen a nagyobb ketrecekhez nagyobb épületre is szükség van. Vagyis további infrastrukturális beruházásokat igényel az unió előírása.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Magyar Tojásszövetség korábbi számításai szerint áruhiánnyal és a tojás drágulásával járhat a kötelező tyúkketrecváltás. Az uniós tapasztalatok szerint az új ketrecben tartás a beruházás költségétől függetlenül egy centtel, vagyis több mint két és fél forinttal drágítja egy-egy tojás önköltségét.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40