13 °C Budapest

Horror tojásárakat hozhat az uniós csirke-wellness előírás

Pénzcentrum
2010. december 29. 10:02

Néhány év múlva a dél-amerikai tojásokkal is versenyeznie kell a magyar terméknek, miközben a tojástermelőket kihívás elé állítja, hogy az uniós irányelv értelmében 2012-től nem lehet a tojótyúkokat hagyományos ketrecekben tartani - írja a Népszabadság.

A határidő közeledtével egyre élesebben csapnak össze az agrárpolitikai érvek az unióban. Az ősz folyamán az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén közös állásfoglalást fogadtak el a képviselők az ágazat helyzetéről és a szükséges intézkedésekről. A tét nem csekély, az uniós gazdák jó része mehet tönkre.

Tabajdi Csaba szocialista európai parlamenti képviselő a vita kapcsán elmondta, hogy üdvözlendőek az Európai Unió állatjóléti törekvései, de az új szabályozás jelentős terheket ró az európai kkv-kra, különösen az új tagállamokban, így hazánkban is. Igaz, a tojástermelőknek ezekben az országokban több évük volt az átállásra, ám ha az Európai Bizottság (EB) ragaszkodik a hagyományos ketreces tartás szigorú tilalmához, akkor ismét szembesülnünk kell a régi uniós problémával, amely az előírásokra vezethető vissza: saját termelőinket megfojtjuk, a harmadik országokból - például Dél-Amerikából - érkező árukkal szemben viszont alacsonyabbak az elvárásaink, ami kiszolgáltatottá teszi a hazai termelőket.

A képviselő szerint, ha az EB nem változtat a tervein, akkor ugyan büszkék lehetünk arra, hogy milyen jól élnek az európai tyúkok, de közben gazdaságok ezrei mennek majd tönkre, és munkahelyek szűnnek meg. Úgy véli, hogy Kína gyakorlatát kellene követnünk, ahol a gyártás helyszínén ellenőrzik az importtermékek előállításának a feltételeit, így védve hazai piacait. Az EU sajnos nem védi kellőképpen a saját piacait, nem törődik eléggé az uniós fogyasztók egészségével sem, amikor a nemzetközi szerződésekben és a WTO-megállapodásokban az importárukkal szemben nem támaszt ugyanolyan szigorú környezetvédelmi, növény- és állat-egészségügyi követelményeket, mint amilyeneket saját termelőitől is elvár.

 

Magyar gazdákat is tönkre tehet az uniós csirke-wellness szabály (Fotó: nol.hu)


Földi Péter, a Magyar Tojásszövetség szakértője a lapnak elmondta, az EU mintegy 353 millió tyúkjának harmada biztos, hogy a régi ketrecében lesz akkor is, ha az EB kitart az átállás eredeti időpontja mellett. Magyarországon is hasonló a helyzet. Az Európai Unió által szorgalmazott átállás hatalmas összeget emészt fel: mintegy 20-22 milliárd forintra volna szükség, amelynek forrását ma még nem látják az ágazatban. A növekménybe csak a ketreccserét számolták, de Földi Péter emlékeztetett arra is: ha a tojástermelő nem akarja az állományt csökkenteni, akkor további költségekkel is számolnia kell, hiszen a nagyobb ketrecekhez nagyobb épületre is szükség van. Vagyis további infrastrukturális beruházásokat igényel az unió előírása.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Magyar Tojásszövetség korábbi számításai szerint áruhiánnyal és a tojás drágulásával járhat a kötelező tyúkketrecváltás. Az uniós tapasztalatok szerint az új ketrecben tartás a beruházás költségétől függetlenül egy centtel, vagyis több mint két és fél forinttal drágítja egy-egy tojás önköltségét.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm