Horror tojásárakat hozhat az uniós csirke-wellness előírás

Pénzcentrum
2010. december 29. 10:02

Néhány év múlva a dél-amerikai tojásokkal is versenyeznie kell a magyar terméknek, miközben a tojástermelőket kihívás elé állítja, hogy az uniós irányelv értelmében 2012-től nem lehet a tojótyúkokat hagyományos ketrecekben tartani - írja a Népszabadság.

A határidő közeledtével egyre élesebben csapnak össze az agrárpolitikai érvek az unióban. Az ősz folyamán az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén közös állásfoglalást fogadtak el a képviselők az ágazat helyzetéről és a szükséges intézkedésekről. A tét nem csekély, az uniós gazdák jó része mehet tönkre.

Tabajdi Csaba szocialista európai parlamenti képviselő a vita kapcsán elmondta, hogy üdvözlendőek az Európai Unió állatjóléti törekvései, de az új szabályozás jelentős terheket ró az európai kkv-kra, különösen az új tagállamokban, így hazánkban is. Igaz, a tojástermelőknek ezekben az országokban több évük volt az átállásra, ám ha az Európai Bizottság (EB) ragaszkodik a hagyományos ketreces tartás szigorú tilalmához, akkor ismét szembesülnünk kell a régi uniós problémával, amely az előírásokra vezethető vissza: saját termelőinket megfojtjuk, a harmadik országokból - például Dél-Amerikából - érkező árukkal szemben viszont alacsonyabbak az elvárásaink, ami kiszolgáltatottá teszi a hazai termelőket.

A képviselő szerint, ha az EB nem változtat a tervein, akkor ugyan büszkék lehetünk arra, hogy milyen jól élnek az európai tyúkok, de közben gazdaságok ezrei mennek majd tönkre, és munkahelyek szűnnek meg. Úgy véli, hogy Kína gyakorlatát kellene követnünk, ahol a gyártás helyszínén ellenőrzik az importtermékek előállításának a feltételeit, így védve hazai piacait. Az EU sajnos nem védi kellőképpen a saját piacait, nem törődik eléggé az uniós fogyasztók egészségével sem, amikor a nemzetközi szerződésekben és a WTO-megállapodásokban az importárukkal szemben nem támaszt ugyanolyan szigorú környezetvédelmi, növény- és állat-egészségügyi követelményeket, mint amilyeneket saját termelőitől is elvár.

 

Magyar gazdákat is tönkre tehet az uniós csirke-wellness szabály (Fotó: nol.hu)


Földi Péter, a Magyar Tojásszövetség szakértője a lapnak elmondta, az EU mintegy 353 millió tyúkjának harmada biztos, hogy a régi ketrecében lesz akkor is, ha az EB kitart az átállás eredeti időpontja mellett. Magyarországon is hasonló a helyzet. Az Európai Unió által szorgalmazott átállás hatalmas összeget emészt fel: mintegy 20-22 milliárd forintra volna szükség, amelynek forrását ma még nem látják az ágazatban. A növekménybe csak a ketreccserét számolták, de Földi Péter emlékeztetett arra is: ha a tojástermelő nem akarja az állományt csökkenteni, akkor további költségekkel is számolnia kell, hiszen a nagyobb ketrecekhez nagyobb épületre is szükség van. Vagyis további infrastrukturális beruházásokat igényel az unió előírása.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Magyar Tojásszövetség korábbi számításai szerint áruhiánnyal és a tojás drágulásával járhat a kötelező tyúkketrecváltás. Az uniós tapasztalatok szerint az új ketrecben tartás a beruházás költségétől függetlenül egy centtel, vagyis több mint két és fél forinttal drágítja egy-egy tojás önköltségét.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?