19 °C Budapest

Kiszámoltuk! Ennyiből formálhatod a tested fogyókúra nélkül!

2010. december 2. 04:44

A testépítés amatőr szinten is igen költséges sport - derül ki a Pénzcentrum.hu költségelemzéséből. A dagadó izmok kimunkálása és karbantartása havonta legalább 20-30 ezer forintba kerül. A legborsosabb tételt a kiadások között a különféle táplálékkiegészítők jelentik, hiszen természetes táplálkozással nem lehet bevinni a szervezetbe az edzéshez szükséges mennyiségű kalóriát, fehérjét, szénhidrátot és egyéb táplálékot.

A "gyúrás" elkezdéséhez mindenekelőtt választanunk kell egy nekünk megfelelő konditermet. A budapesti árakat nézve 7-15 ezer forintért már tudunk bérletet váltani. (Vidéken az átlagárak valamivel alacsonyabbak, a bérlet 5-10 ezer forint körül kapható. A szerk.) Az olcsóbb termek általában szerényebbek, kevésbé felszereltek, míg a drágábbak 30-50 géppel működnek, több személyi edzőt foglalkoztatnak. A felkapottabb termekben a fitness szolgáltatás ugyanúgy megtalálható, mint a szauna és a szolárium, sőt néhol még a gyerekmegőrzés is megoldott. A nevesebb szállodákban lévő termek akár 25-30 ezer forintot is elkérnek egy havi bérletért, azonban az árban már benne van az uszoda használata.

A kezdés előtt edzőfelszerelést kell vásárolnunk. A póló és a nadrág megvan 4 ezer forintból, a cipő 6-10 ezer, edző kesztyű 1 500, sporttáska pedig 3 ezer forint. A konditeremben első alkalommal nem árt kikérni egy szakember véleményét. Pontosan tudnunk kell, hogy fogyni, erősödni, izmosodni szeretnénk. Egy személyi edző segítségével edzéstervet állíthatunk össze és kitűzhetjük a reális időpontot, amikorra a cél teljesíthető. Aki nem szeret, vagy nem tud egyedül edzeni, annak ajánlott a továbbiakban is a személyi edző igénybevétele. Vannak termek, ahol ingyen segít a teremedző, máshol óránként 2-5 ezerforintot kérnek el. 

A következő lépés az edzéstervünkhöz szükséges étrend-kiegészítők összeállítása. Bárki, aki komoly eredményeket szeretne elérni, annak táplálék-kiegészítőket is fogyasztania kell. Ezek nem doppingszerek, teljesen legálisak, természetes alapanyagokból (tejből, tojásból, cukorból) laboratóriumi körülmények között orvosok által előállított és bevizsgált készítmények.

Az edzéshez mindenképp ajánlott valamilyen plusz energiabevitelt biztosító ital fogyasztása. Köztudott, hogy több folyadékra van szüksége az emberi szervezetnek edzés közben, ezért nem árt valamilyen izotóniás, multivitaminos, vagy ha fogyni szeretnénk, akkor különböző fogyást elősegítő italt beszereznünk. Ezek a termékek elég drágák, 200-300 forint fél liter belőlük. Kaphatóak az olcsóbb sport pezsgőtabletták (600-1200 forint 20 darab) is, amiket vízben feloldva hasonló eredményt érhetünk el. 

Amennyiben izmosodni szeretnénk, a következő lépés a megfelelő tömegnövelő, illetve fehérje kiválasztása. A szakértők egy teljesen amatőr, kezdő számára először a nagyobb (80) százalékban szénhidrátot kisebb (20) százalékban fehérjét tartalmazó készítményeket szokták ajánlani. Minél magasabb egy táplálék-kiegészítőben a fehérje aránya, annál drágább. Kezdetben havi 15 edzést feltételezve 5-6 ezer forintért már vehetünk jó minőségű tömegnövelőt, amiből napi 2-3 turmix jön ki.

A fehérje jóval drágább a szénhidrátnál, egy hónapra 8-12 ezer forintba kerül. Itt is persze vannak különbségek, hogy szója, tej, avagy tojásfehérjéről van szó. Nem mellékes az sem, hogy ki a gyártó és mennyire tiszta a fehérje. Szakértők szerint egy ember számára testtömegkilogrammonként 2 gramm fehérjére van szükség egy edzésnapon. Következő fontos termékcsoport az aminosavak, amelyekből egy havi adag 4-6 ezer forint.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Aki fogyni szeretne, annak pusztán valami jó minőségű fehérjét és "fogyasztós" italt kell vennie. Ezekből a termékekből 200-300 forint egy adag, tehát egy hónapban 3000-4500 forintba kerülnek. 

Forrás: Pénzcentrum.hu gyűjtés

Természetesen szinte végtelen mennyiségű és fajtájú étrend-kiegészítőt lehet használni még a kreatintól az energiaszeleten át a különféle testépítő szerekig. A választásnák csak a pénztárcánk lehet akadály.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?