Kiszámoltuk! Ennyiből formálhatod a tested fogyókúra nélkül!

2010. december 2. 04:44

A testépítés amatőr szinten is igen költséges sport - derül ki a Pénzcentrum.hu költségelemzéséből. A dagadó izmok kimunkálása és karbantartása havonta legalább 20-30 ezer forintba kerül. A legborsosabb tételt a kiadások között a különféle táplálékkiegészítők jelentik, hiszen természetes táplálkozással nem lehet bevinni a szervezetbe az edzéshez szükséges mennyiségű kalóriát, fehérjét, szénhidrátot és egyéb táplálékot.

A "gyúrás" elkezdéséhez mindenekelőtt választanunk kell egy nekünk megfelelő konditermet. A budapesti árakat nézve 7-15 ezer forintért már tudunk bérletet váltani. (Vidéken az átlagárak valamivel alacsonyabbak, a bérlet 5-10 ezer forint körül kapható. A szerk.) Az olcsóbb termek általában szerényebbek, kevésbé felszereltek, míg a drágábbak 30-50 géppel működnek, több személyi edzőt foglalkoztatnak. A felkapottabb termekben a fitness szolgáltatás ugyanúgy megtalálható, mint a szauna és a szolárium, sőt néhol még a gyerekmegőrzés is megoldott. A nevesebb szállodákban lévő termek akár 25-30 ezer forintot is elkérnek egy havi bérletért, azonban az árban már benne van az uszoda használata.

A kezdés előtt edzőfelszerelést kell vásárolnunk. A póló és a nadrág megvan 4 ezer forintból, a cipő 6-10 ezer, edző kesztyű 1 500, sporttáska pedig 3 ezer forint. A konditeremben első alkalommal nem árt kikérni egy szakember véleményét. Pontosan tudnunk kell, hogy fogyni, erősödni, izmosodni szeretnénk. Egy személyi edző segítségével edzéstervet állíthatunk össze és kitűzhetjük a reális időpontot, amikorra a cél teljesíthető. Aki nem szeret, vagy nem tud egyedül edzeni, annak ajánlott a továbbiakban is a személyi edző igénybevétele. Vannak termek, ahol ingyen segít a teremedző, máshol óránként 2-5 ezerforintot kérnek el. 

A következő lépés az edzéstervünkhöz szükséges étrend-kiegészítők összeállítása. Bárki, aki komoly eredményeket szeretne elérni, annak táplálék-kiegészítőket is fogyasztania kell. Ezek nem doppingszerek, teljesen legálisak, természetes alapanyagokból (tejből, tojásból, cukorból) laboratóriumi körülmények között orvosok által előállított és bevizsgált készítmények.

Az edzéshez mindenképp ajánlott valamilyen plusz energiabevitelt biztosító ital fogyasztása. Köztudott, hogy több folyadékra van szüksége az emberi szervezetnek edzés közben, ezért nem árt valamilyen izotóniás, multivitaminos, vagy ha fogyni szeretnénk, akkor különböző fogyást elősegítő italt beszereznünk. Ezek a termékek elég drágák, 200-300 forint fél liter belőlük. Kaphatóak az olcsóbb sport pezsgőtabletták (600-1200 forint 20 darab) is, amiket vízben feloldva hasonló eredményt érhetünk el. 

Amennyiben izmosodni szeretnénk, a következő lépés a megfelelő tömegnövelő, illetve fehérje kiválasztása. A szakértők egy teljesen amatőr, kezdő számára először a nagyobb (80) százalékban szénhidrátot kisebb (20) százalékban fehérjét tartalmazó készítményeket szokták ajánlani. Minél magasabb egy táplálék-kiegészítőben a fehérje aránya, annál drágább. Kezdetben havi 15 edzést feltételezve 5-6 ezer forintért már vehetünk jó minőségű tömegnövelőt, amiből napi 2-3 turmix jön ki.

A fehérje jóval drágább a szénhidrátnál, egy hónapra 8-12 ezer forintba kerül. Itt is persze vannak különbségek, hogy szója, tej, avagy tojásfehérjéről van szó. Nem mellékes az sem, hogy ki a gyártó és mennyire tiszta a fehérje. Szakértők szerint egy ember számára testtömegkilogrammonként 2 gramm fehérjére van szükség egy edzésnapon. Következő fontos termékcsoport az aminosavak, amelyekből egy havi adag 4-6 ezer forint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Aki fogyni szeretne, annak pusztán valami jó minőségű fehérjét és "fogyasztós" italt kell vennie. Ezekből a termékekből 200-300 forint egy adag, tehát egy hónapban 3000-4500 forintba kerülnek. 

Forrás: Pénzcentrum.hu gyűjtés

Természetesen szinte végtelen mennyiségű és fajtájú étrend-kiegészítőt lehet használni még a kreatintól az energiaszeleten át a különféle testépítő szerekig. A választásnák csak a pénztárcánk lehet akadály.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem