A legendás magyar cég drámája: százak kerülhetnek utcára

2010. november 14. 07:02

Egyetértését adta a kialakult gazdasági helyzetre tekintettel a Cerbona Élelmiszeripari Zrt. szerdai közgyűlése ahhoz, hogy a társaság ügyvezetése csődeljárás lefolytatása iránti kérelmet terjesszen elő a bíróságnál.

A tagok 97 százalékának részvételével megtartott közgyűlés felhatalmazta a gazdaság igazgatóságát arra is, hogy szükség esetén döntsön a cég alaptőkéjének felemeléséről, ami új részvények kibocsátásával valósulhat meg. A tőkeemelés 3 milliárd forint lehet, s a határozat meghozatalától számított egy évre szól. A cég jegyzett tőkéje jelenleg több mint 1,9 milliárd forint.

Gosztonyi Gábor, a társaság vezérigazgatójának tájékoztatása szerint a csődvédelemmel az a célja a Cerbona Zrt.-nek, hogy helyreállítsa a működést, valamint további forrásokhoz juthasson banki, vagy "elsősorban" külső befektető bevonásával.

A cég az idei gabona- és lisztárak radikális változása, alapvetően likviditási problémák miatt került nehéz helyzetbe. "A hitelezőktől új finanszírozást próbáltunk a cégbe bevonni, a bankokkal azonban nem sikerült megegyezni, s az egyik pénzintézet kezdeményezésére először ő, majd az összes bank felmondta a hitelünket, és benyújtotta az inkasszót. Ezért vagyunk ebben a helyzetben" - magyarázta a vezérigazgató. A cég banki hitelállománya 4,5 milliárd forint.

Mivel a héten a Cerbona utolsó üzeme is leállt, a székesfehérvári cég működését teljesen felfüggesztették. A 400 dolgozónak nem mondanak fel egyelőre, a leállás idejére törvényben meghatározott munkabér jár nekik.

Egy legendás magyar cég

A székesfehérvári központú Cerbona Élelmiszeripari és Kereskedelmi Részvénytársaság jogelődje az 1962. január 1-én alapított Fejér Megyei Gabonaforgalmi és Malomipari Vállalat volt, amelynek fő tevékenységi köre a gabonafelvásárlás és őrlés, illetve a takarmánykeverék gyártás volt. Ebből alakult ki a vállalat mai profilja, a különböző gabonaalapú, korszerű élelmiszerek gyártása és értékesítése.

Az első jelentős lépés a klasszikus malomipari tevékenységből való kilépésre 1982-ben történt, amikor a cég üzembe helyezte az olasz berendezéssel felszerelt tésztagyárat, és ezzel elkezdte a magasabb feldolgozottsági fokú élelmiszerek előállítását.

Öt évvel később, a német Schaaf cégtől vásárolt extrúziós vonal kezdte meg működését, amellyel elindult az extrudált snackek és reggeli ételek gyártása.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A fejlesztések sora 1989-ben a müzli és müzli szeletek előállításával folytatódott, egy új gépsor üzembe helyezését követően. Az olasz FEN cég gépeinek 1995. végén történő beüzemelésével tovább nőtt a cég gyártókapacitása, ekkor kezdődött el a klasszikus corn flakes, és a burgonya illetve gabona alapú sütött snackek, chipsek gyártása.

Mára a Cerbona Rt. a hagyományos búza- és kukoricaőrlemények gyártása és értékesítése mellett négy tojásos tésztákat, durum alapú, tojás nélküli tésztákat, reggeli ételeket, snackeket, chipseket, müzliket és müzli szeleteket állít elő.

A Cerbona márkanév 1988-ban került bevezetésre, majd ezt a nevet vette fel a társaság 1993 júniusában, amikor állami vállalatból részvénytársasággá alakult. A vállalat privatizációjára 1994 júniusában került sor. Termékskálájukon megtalálhatóak a legújabb táplálkozástudományi ismereteknek megfelelő élelmiszerek: csökkentett cukortartalmú, hozzáadott cukor nélküli, teljes kiőrlésű búzalisztből, élelmi rost hozzáadásával készült termékek.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?