15 °C Budapest

Kevesen keresik tudatosan a hazai élelmiszereket

2010. november 10. 04:42

Egy felmérés szerint az Aldi boltok polcain található a legkevesebb magyar termék, míg a legtöbb a Match, a CBA és a Coop áruházaiban található. Kialakult egy olyan, egyre növekvő réteg is, amely tudatosan keresi a hazai termékeket.

A Hungarikum Szövetség megbízásából a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszeripari Gazdaságtan Tanszéke idén ősszel felmérést végzett a magyar élelmiszertermékek hazai kiskereskedelemben betöltött arányáról.

A 12 legnagyobb - 3 hazai és 9 nemzetközi tulajdonú - Magyarországon tevékenykedő kereskedelmi lánc egy-egy véletlenszerűen kiválasztott egységében lefolytatott egyszeri állapotfelvétel során 10 termékcsoportot (húskészítmény, tálcás baromfihús, tálcás sertéshús, tojás, joghurt-kefir- tejföl, sajt-sajtkészítmény-túró, tej, zöldség-gyümölcs, méz, lekvár) mértek fel. A termékcsoportok kiválasztásánál meghatározó szempont volt, hogy az idetartozó termékek előállíthatók legyenek Magyarországon is (tehát például a déligyümölcsök, illetve nem-szezonális árucikkek nem szerepeltek a felmért termékek között).

 

Magyar termékek aránya a magyarországi üzletláncok kínálatában, termékcsoportonként, % (Forrás: Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszeripari Gazdaságtan Tanszék)


Dr. Podruzsik Szilárd, a Corvinus Egyetem docense a kutatás eredményeit ismertetve elmondta: Egy objektív viszonyítási rendszer kialakítása érdekében minden olyan élelmiszert hazainak tekintettek, amelynek csomagolásán előállítási/származási helyként Magyarország volt feltüntetve. (Így például magyarnak tekintették a holland sertés húsából Magyarországon készült hústermékeket is.)

A felmérés eredményeképpen a különféle termékkategóriákban igen eltérő hazai beszállítói részarányt mértek. Míg egyes termékcsoportoknál - például a tálcás húsoknál, illetve tojásnál - ez az arány 90% feletti volt, másoknál így például a tejtermékek esetében - a friss tej kivételével - a hazai eredetű termékek aránya alig haladta meg az 50%-ot.

Szintén szembetűnő, hogy komoly különbség tapasztalható a hazai tulajdonú és a nemzetközi tulajdonú láncok magyartermék-kínálata között. A hazai láncok a vizsgált kategóriákban 82,01%-ban tartottak magyar márkákat, míg a nemzetközi láncoknál ugyanez az arány csaknem 10%-kal alacsonyabb szintet - 72,84%-ot - ért el.

Magyar termékek aránya a magyarországi üzletláncok kínálatában, áruházlánconként (Forrás: Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszeripari Gazdaságtan Tanszék)


A felmérés negatív győztese - a legtöbb külföldi áruval - az Aldi, a Lidl és a Penny market lett, míg a legtöbb hazai árut a Match, illetve a CBA és a Coop áruházaiban találták.

Tudatosan keressük a hazait?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A felmérés készítőinek szakértői véleménye szerint jelentős változást az eredményezhetne a jelenlegi piaci viszonyok között, ha élelmiszeriparunk legalább a környező országoknak megfelelő köz-és adminisztratív terhek mellett tevékenykedhetne, illetve a hazai fogyasztó tudatossága folyamatosan a magyar termékek keresletének irányába mozdulna el. Felmérések szerint az elmúlt években mérhetővé vált egy olyan - 10%-nál még nem nagyobb - szegmens a magyar társadalomban, amely keresi a hazai termékeket, és bizonyos határokig elfogadja ezek magasabb árát, ha érzékel olyan hozzáadott értéket, amely fontos számára.

A hozzáadott értékek köre általában a kiemelkedő minőség, az élelmiszerbiztonság, illetve a hazai gazdaság támogatását, illetve ezek kombinációit fedi le. A magyar termékekhez lojális fogyasztás nem elsősorban a jövedelem függvénye, hanem jelentős befolyással bír a nem, az életkor, illetve a végzettség is.

A felmérés készítői úgy vélik, a magyar termékekhez lojális fogyasztói réteg szélesítése fontos feladata az élelmiszerlánc szereplőinek, hiszen a stabil hazai értékesítési bázis még a nemzetközi piac felé orientálódó nagyobb vállalatoknak is fontos, a kisebb vállalatok számára pedig létszükséglet lehet. Ugyanakkor a magyar termékekhez lojális fogyasztási magatartás tágabb társadalmi szintű érdekeket is szolgál - mint például a munkahelyteremtés vagy a vidékfejlesztés.

Vezető hírünk (szavazással): Nem árt tudni, pedig sok frankhiteles nem számol ezzel!

 

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?