24 °C Budapest

Botrány! Mérgező élelmiszerek árasztották el Magyarországot

Pénzcentrum
2010. december 6. 12:02

A napokban újabb kétes eredetű és minőségű, mérgező élelmiszereket találtak a hatóságok: tojáspor, pancsolt bor, mérgezett finomliszt és túlpermetezett szamóca a feketelistán.

A Szabad Föld című hetilap értesülései szerint az utóbbi napokban a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal három megyei szervezete összesen négy különféle élelmiszer-biztonsági szabálytalanságra is bukkant.

A Heves megyei szakértők olyan, az élelmiszeriparban használt tojásporra talált, amelynek 81 százaléka tropikus eredetű pálmaolaj volt, tehát egyértelműen hamisított termékről van szó, melyet a vidékfejlesztési tárca honlapján található jelentés szerint egy zengővárkonyi gazdasági társaság forgalmazott.

Még november utolsó napjaiban fedeztek fel pancsolt bort a Bács-Kiskun megyei MgSzH szakértői egy akasztói pincészetnél. Itt óriási mennyiségű, manipulált fehér és vörös borokat, vermutokat talált a hivatal. Például 3850 hektó jelentős mennyiségű idegen eredetű víz hozzáadásával készült erjedésben lévő bort, 200 hektó fehérbort, 120 hektó vermutalapanyagot, 31 hektó vörösbort. Ezen felül már forgalomba hozott boroknál technológiai és jelölési hiányosságot fordultak elő a Duna-melléki Zweigelt és Portugieser, a Dunántúli Merlot esetében.

A Heves megyei MgSzH szemfülességének köszönhető, hogy a megengedettnél magasabb deoxinivalenol-tartalmat fedeztek fel gyermelyi búza finomlisztben. Ez a vegyület egy méreg, melyet a gabonát megtámadó gomba termel, méghozzá az utóbbi időben elhíresült fuzárium.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az MgSzH fővárosi szervezete fedezte fel a Ferihegyi repülőtér MALÉV-raktárban, hogy egy pesti kereskedő cég importált 100 karton szamócájában több a növényvédő szer, mint a megengedett. A 250 kilónyi gyümölcsben a megengedett négyszerese volt a növényvédőszer-tartalom.

 

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?