29 °C Budapest

Botrány! Mérgező élelmiszerek árasztották el Magyarországot

Pénzcentrum
2010. december 6. 12:02

A napokban újabb kétes eredetű és minőségű, mérgező élelmiszereket találtak a hatóságok: tojáspor, pancsolt bor, mérgezett finomliszt és túlpermetezett szamóca a feketelistán.

A Szabad Föld című hetilap értesülései szerint az utóbbi napokban a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal három megyei szervezete összesen négy különféle élelmiszer-biztonsági szabálytalanságra is bukkant.

A Heves megyei szakértők olyan, az élelmiszeriparban használt tojásporra talált, amelynek 81 százaléka tropikus eredetű pálmaolaj volt, tehát egyértelműen hamisított termékről van szó, melyet a vidékfejlesztési tárca honlapján található jelentés szerint egy zengővárkonyi gazdasági társaság forgalmazott.

Még november utolsó napjaiban fedeztek fel pancsolt bort a Bács-Kiskun megyei MgSzH szakértői egy akasztói pincészetnél. Itt óriási mennyiségű, manipulált fehér és vörös borokat, vermutokat talált a hivatal. Például 3850 hektó jelentős mennyiségű idegen eredetű víz hozzáadásával készült erjedésben lévő bort, 200 hektó fehérbort, 120 hektó vermutalapanyagot, 31 hektó vörösbort. Ezen felül már forgalomba hozott boroknál technológiai és jelölési hiányosságot fordultak elő a Duna-melléki Zweigelt és Portugieser, a Dunántúli Merlot esetében.

A Heves megyei MgSzH szemfülességének köszönhető, hogy a megengedettnél magasabb deoxinivalenol-tartalmat fedeztek fel gyermelyi búza finomlisztben. Ez a vegyület egy méreg, melyet a gabonát megtámadó gomba termel, méghozzá az utóbbi időben elhíresült fuzárium.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az MgSzH fővárosi szervezete fedezte fel a Ferihegyi repülőtér MALÉV-raktárban, hogy egy pesti kereskedő cég importált 100 karton szamócájában több a növényvédő szer, mint a megengedett. A 250 kilónyi gyümölcsben a megengedett négyszerese volt a növényvédőszer-tartalom.

 

NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem