32 °C Budapest

Botrány! Mérgező élelmiszerek árasztották el Magyarországot

Pénzcentrum
2010. december 6. 12:02

A napokban újabb kétes eredetű és minőségű, mérgező élelmiszereket találtak a hatóságok: tojáspor, pancsolt bor, mérgezett finomliszt és túlpermetezett szamóca a feketelistán.

A Szabad Föld című hetilap értesülései szerint az utóbbi napokban a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal három megyei szervezete összesen négy különféle élelmiszer-biztonsági szabálytalanságra is bukkant.

A Heves megyei szakértők olyan, az élelmiszeriparban használt tojásporra talált, amelynek 81 százaléka tropikus eredetű pálmaolaj volt, tehát egyértelműen hamisított termékről van szó, melyet a vidékfejlesztési tárca honlapján található jelentés szerint egy zengővárkonyi gazdasági társaság forgalmazott.

Még november utolsó napjaiban fedeztek fel pancsolt bort a Bács-Kiskun megyei MgSzH szakértői egy akasztói pincészetnél. Itt óriási mennyiségű, manipulált fehér és vörös borokat, vermutokat talált a hivatal. Például 3850 hektó jelentős mennyiségű idegen eredetű víz hozzáadásával készült erjedésben lévő bort, 200 hektó fehérbort, 120 hektó vermutalapanyagot, 31 hektó vörösbort. Ezen felül már forgalomba hozott boroknál technológiai és jelölési hiányosságot fordultak elő a Duna-melléki Zweigelt és Portugieser, a Dunántúli Merlot esetében.

A Heves megyei MgSzH szemfülességének köszönhető, hogy a megengedettnél magasabb deoxinivalenol-tartalmat fedeztek fel gyermelyi búza finomlisztben. Ez a vegyület egy méreg, melyet a gabonát megtámadó gomba termel, méghozzá az utóbbi időben elhíresült fuzárium.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az MgSzH fővárosi szervezete fedezte fel a Ferihegyi repülőtér MALÉV-raktárban, hogy egy pesti kereskedő cég importált 100 karton szamócájában több a növényvédő szer, mint a megengedett. A 250 kilónyi gyümölcsben a megengedett négyszerese volt a növényvédőszer-tartalom.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?