Kiderült, melyik boltban van a legkevesebb magyar termék

2010. november 9. 10:25

A Budapesti Corvinus Egyetem a Élelmiszeripari Gazdaságtan Tanszéke a Hungarikum Szövetség megbízásából felmérést végzett a magyar élelmiszertermékek hazai kiskereskedelemben betöltött arányának becslése érdekében.

Dr. Podruzsik Szilárd, a Corvinus Egyetem docense a kutatás eredményeit ismertetve elmondta: azt vizsgálták, hogy milyen arányban vannak jelen a magyar élelmiszerek az áruházak polcain. Minden olyan élelmiszert hazainak tekintettek, amelynek csomagolásán előállítási/származási helyként Magyarország volt feltüntetve. (Így példul magyarnak tekintették a holland sertés húsából Magyarországon készült termékeket is.)

A kutatók a 12 legnagyobb - 3 hazai és 9 nemzetközi tulajdonú- Magyarországon tevékenykedő kereskedelmi lánc véletlenszerűen kiválasztott boltjaiban 10 termékcsoportot (pl. húskészítmény, tojás, tejtermékek, méz) vizsgáltak.

Összességében a vizsgált árukategóriákban 76,45 volt a magyar származású termékek aránya. A hazai tulajdonú láncoknál ez az arány magasabb, 82%-os, míg a nemzetközi láncoknál 72,8%-os átlagot regisztráltak. Az összes kategóriát tekintve az Aldi az 59%-ot sem érte el a hazai termékek arányában, a sorban a Lidl (62%) és a Penny (66%) áruházai következtek.a legtöbb hazai árut a Match, illetve a CBA és a Coop áruházaiban találták.

Magyar termékek aránya a kínálatban Forrás: Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszeripari Gazdaságtan Tanszék


Egyértelműen látszik, hogy a tej-és tejtermékek esetében viszonylag alacsony termékképviselet figyelhető meg a magyar boltok kínálatában. Egyes termékcsoportoknál -például a tálcás húsoknál illetve a tojásnál- a magyar termékek aránya 90% feletti volt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?