15 °C Budapest

Kiderült, melyik boltban van a legkevesebb magyar termék

2010. november 9. 10:25

A Budapesti Corvinus Egyetem a Élelmiszeripari Gazdaságtan Tanszéke a Hungarikum Szövetség megbízásából felmérést végzett a magyar élelmiszertermékek hazai kiskereskedelemben betöltött arányának becslése érdekében.

Dr. Podruzsik Szilárd, a Corvinus Egyetem docense a kutatás eredményeit ismertetve elmondta: azt vizsgálták, hogy milyen arányban vannak jelen a magyar élelmiszerek az áruházak polcain. Minden olyan élelmiszert hazainak tekintettek, amelynek csomagolásán előállítási/származási helyként Magyarország volt feltüntetve. (Így példul magyarnak tekintették a holland sertés húsából Magyarországon készült termékeket is.)

A kutatók a 12 legnagyobb - 3 hazai és 9 nemzetközi tulajdonú- Magyarországon tevékenykedő kereskedelmi lánc véletlenszerűen kiválasztott boltjaiban 10 termékcsoportot (pl. húskészítmény, tojás, tejtermékek, méz) vizsgáltak.

Összességében a vizsgált árukategóriákban 76,45 volt a magyar származású termékek aránya. A hazai tulajdonú láncoknál ez az arány magasabb, 82%-os, míg a nemzetközi láncoknál 72,8%-os átlagot regisztráltak. Az összes kategóriát tekintve az Aldi az 59%-ot sem érte el a hazai termékek arányában, a sorban a Lidl (62%) és a Penny (66%) áruházai következtek.a legtöbb hazai árut a Match, illetve a CBA és a Coop áruházaiban találták.

Magyar termékek aránya a kínálatban Forrás: Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszeripari Gazdaságtan Tanszék


Egyértelműen látszik, hogy a tej-és tejtermékek esetében viszonylag alacsony termékképviselet figyelhető meg a magyar boltok kínálatában. Egyes termékcsoportoknál -például a tálcás húsoknál illetve a tojásnál- a magyar termékek aránya 90% feletti volt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?