Változtak a gyógyszerárak: OEP-listán a cukorbetegség elleni szer

2010. január 4. 09:17

Január elsejétől átlagosan 3 %-kal csökkent 338 féle orvosság ára, ugyanakkor átlagosan 1,9 %-kal lett több 417 készítmény térítési díja. 23 új termékkel bővült az OEP gyógyszerlistája, ezek között vannak a Parkinson-kór, a cukorbetegség, a glaukóma, illetve a hangulatzavarok kezelésére alkalmas szerek - írja a Világgazdaság.

A generikus szerek árversenyének 2007-es bevezetése jelentős megtakarítással járt a biztosító kasszájában. Kezdetben 23-25 %-kal esett több száz készítmény ára, de még 2009-ben is 737 terméké mérséklődött átlagosan 7,5 %-kal. A gyógyszercégeknek már nem éri meg tovább csökkenteni az áraikat, inkább kérik a készítmények tb-listáról való törlését.

Idén egy-egy generikus gyógyszerhatóanyag csoportban az 5 legolcsóbb uniós árhoz viszonyítják a hazai árakat. Ha ezek 40 %-kal meghaladják a nemzetközi átlagárat, akkor - várhatóan az év közepétől - a biztosító megvonja a támogatást.

2010-től egyszerűsödik az egyedi méltányosság alapján igényelhető gyógyszerhez jutás, valamint a gyártók kérhetik a készítményük támogatási rendszerbe történő bekerülését. Az OEP előzetes számításai alapján körülbelül 14-15 milliárd forintos megtakarítás várható a múlt évi 300 milliárdos gyógyszerkasszában.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?