7 °C Budapest

Két hét és változnak a gyógyszerárak. De merre?

2009. december 16. 10:02

Átlagosan 3 százalékkal csökken januártól 338 gyógyszer ára, ezek 21 terápiás területen alkalmazhatók. Ezzel együtt 417 készítmény térítési díja 1,9 százalékkal nő - írta a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A csökkentett árú orvosságok között vannak fájdalomcsillapítók, antihisztaminok, gombaellenes és bőrgyógyászati készítmények, antibiotikumok, csontbetegségekre való készítmények.

A szűkös gyógyszerkassza miatt az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak csak akkor van lehetősége új, innovatív gyógyszerek befogadására, ha spórol a már korábban forgalomba helyezetteken. E célból módosították hétfőn a gyógyszer-gazdaságossági törvényt, mely szerint jövőre lekerül a biztosító által támogatott listáról az a generikus (lejárt szabadalmi védettségű) gyógyszer, mely, amelynek termelői ára meghaladja az öt európai ország azonos hatóanyagú, legolcsóbban forgalmazott terméke árának átlagát.

Új termék egyébként egy éve nem került fel a tb-listára, annak ellenére, hogy 17 készítményt már költséghatékonynak találtak. Ezek közül ráadásul 13 mindösszesen félmilliárd forintba kerülne évente az adófizetőknek.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?