Nem tanulnak a bankárok a hibáikból

2009. szeptember 15. 16:02

Egy éve ment csődbe a Lehman Brothers és kezdődött meg a nagy őszi zuhanás a tőzsdéken, illetve forint árfolyamában. Egy most készült brit tanulmány szerint azonban a bankárok nem tanulnak a múlt hibáiból.

The Institute for Public Policy Research (IPPR) legfrissebb felmérése szerint jól látszik a bankok bónuszgyakorlatának gyors visszatéréséből, hogy valódi reformokról egyáltalán nem lehet beszélni. A jelentés pontosan visszhangozza Barack Obama nemrég elhangzott beszédét, melyben a bankszektor önelégültségét ostorozta.

Bár csak az állami mentőcsomagoknak köszönhetően kerülte el a legrosszabbat a bankszektor - és a világgazdaság -, a megfelelő konzekvenciákat mégsem vonták le az illetékesek. "Meg kell kongatni a vészharangokat, mert megjelentek az első arra utáló jelek, hogy a bankszektorban minden visszatér a korábbi kerékvágásba anélkül, hogy bárki lépéseket tett volna a kiegyensúlyozott talpraállás biztosítására" - idézte a BBC az IPPR egyik közgazdászát.

Maga Gordon Brown is úgy nyilatkozott, hogy "van még egy elintézetlen ügy" a bankok rendbetételével kapcsolatban. Ennek végső állomása valószínűleg a bankok bónuszrendszerének megregulázása lehet, amelyről a G20 pittsburghi találkozóján dönthetnek majd a fejlett országok vezetői.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?