16 °C Budapest

Letörnék a banki bónuszokat: a "bűnbakok" panaszkodnak

2009. szeptember 9. 13:32

Gyorsan reagáltak a bankok az európai pénzügyminiszterek G20 csúcstalálkozón felvetett javaslatára, miszerint szigorú szabályok szerint kellene limitálni a banki vezetők bónuszait. A bankárok szerint nem az ő jutalmuk a bűnös a pénzügyi válság kirobbanásáért.

A banki vezetők jutalmazási rendszere azután került az érdeklődés középpontjába, hogy szakértők szerint ez okolható az extrém kockázatvállalásokért, és így közvetve a pénzügyi válság kirobbanásáért, hiszen amíg a nagy profitokat a bankárok zsebelték be, addig a hatalmas veszteségeket már az országok, vagyis az adófizetők viselték.

A "bűnbakok" persze másképp látják a helyzetet: szerintük ugyanis a bónuszok körüli mizéria a politikusok taktikázása, hogy eltereljék magukról a figyelmet. A bankárok szerint ugyanis a kormányok is felelősek a rendkívüli likviditásbőség kialakulása, de leginkább a szabályozási környezet hiányosságai miatt. A magas fizetések, illetve jutalmak hangoztatásra ráadásul kitűnő populista érvelés, amit a köznép könnyen bevesz.

Ráadásul ha végignézzük azoknak a bankoknak a jutalmazási rendszerén, melyek jórészt állami kézbe kerültek a mentőcsomagok után - például a Citigroup, vagy a Royal Bank of Scotland - mostanra a legmagasabb bónuszokat fizető bankok közé tartoznak, így próbálnak meg ugyanis tehetséges szakembereket toborozni, hogy mielőbb vissza tudják fizetni a kormányzati hiteleket.

A bankárok érvelése között szerepel az is, hogy a válságot nem a bónuszok túlzott mértéke, illetve túlzott kockázatvállalásuk okozta, hanem a rendkívül olcsó hitelek, ami súlyos eladósodáshoz, de az ingatlanárak elszabadulásához is vezetett.

Egy keddi bankárkonferencián, Frankfurtban Urs Rohner, a Credit Suisse igazgatója azt hangoztatta, hogy bankja már változtatott a jutalmazási rendszeren, és a pénzbeli jutalmakon is faragtak, helyette főként saját részvények formájában kompenzálnák bankáraikat, ezzel is érdekeltté téve őket a hosszabb távú eredmények elérésében - írja a New York Times.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ugyanakkor az európai pénzügyminiszterek közös állásfoglalásával nem ért egyet, szerinte ugyanis a bónuszok törvényi szabályozása hátrányos helyzetbe hozza az érintett bankokat a többi pénzintézettel szemben a tehetséges munkavállalók toborzásában.

Ráadásul ha bónusz formájában nem is, de más úton módon úgyis találnának kibúvót a magasabb fizetések megakadályzása alól, egyéb kompenzáció, például lakástámogatás formájában.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?