20 °C Budapest

Letörnék a banki bónuszokat: a "bűnbakok" panaszkodnak

2009. szeptember 9. 13:32

Gyorsan reagáltak a bankok az európai pénzügyminiszterek G20 csúcstalálkozón felvetett javaslatára, miszerint szigorú szabályok szerint kellene limitálni a banki vezetők bónuszait. A bankárok szerint nem az ő jutalmuk a bűnös a pénzügyi válság kirobbanásáért.

A banki vezetők jutalmazási rendszere azután került az érdeklődés középpontjába, hogy szakértők szerint ez okolható az extrém kockázatvállalásokért, és így közvetve a pénzügyi válság kirobbanásáért, hiszen amíg a nagy profitokat a bankárok zsebelték be, addig a hatalmas veszteségeket már az országok, vagyis az adófizetők viselték.

A "bűnbakok" persze másképp látják a helyzetet: szerintük ugyanis a bónuszok körüli mizéria a politikusok taktikázása, hogy eltereljék magukról a figyelmet. A bankárok szerint ugyanis a kormányok is felelősek a rendkívüli likviditásbőség kialakulása, de leginkább a szabályozási környezet hiányosságai miatt. A magas fizetések, illetve jutalmak hangoztatásra ráadásul kitűnő populista érvelés, amit a köznép könnyen bevesz.

Ráadásul ha végignézzük azoknak a bankoknak a jutalmazási rendszerén, melyek jórészt állami kézbe kerültek a mentőcsomagok után - például a Citigroup, vagy a Royal Bank of Scotland - mostanra a legmagasabb bónuszokat fizető bankok közé tartoznak, így próbálnak meg ugyanis tehetséges szakembereket toborozni, hogy mielőbb vissza tudják fizetni a kormányzati hiteleket.

A bankárok érvelése között szerepel az is, hogy a válságot nem a bónuszok túlzott mértéke, illetve túlzott kockázatvállalásuk okozta, hanem a rendkívül olcsó hitelek, ami súlyos eladósodáshoz, de az ingatlanárak elszabadulásához is vezetett.

Egy keddi bankárkonferencián, Frankfurtban Urs Rohner, a Credit Suisse igazgatója azt hangoztatta, hogy bankja már változtatott a jutalmazási rendszeren, és a pénzbeli jutalmakon is faragtak, helyette főként saját részvények formájában kompenzálnák bankáraikat, ezzel is érdekeltté téve őket a hosszabb távú eredmények elérésében - írja a New York Times.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ugyanakkor az európai pénzügyminiszterek közös állásfoglalásával nem ért egyet, szerinte ugyanis a bónuszok törvényi szabályozása hátrányos helyzetbe hozza az érintett bankokat a többi pénzintézettel szemben a tehetséges munkavállalók toborzásában.

Ráadásul ha bónusz formájában nem is, de más úton módon úgyis találnának kibúvót a magasabb fizetések megakadályzása alól, egyéb kompenzáció, például lakástámogatás formájában.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
perfekt  |  2021.09.13 09:44
Vége a nyárnak, elkezdődött a tanév is. Túl vagyunk a nyári szabadságon és ismét elkezdődtek a dolgo...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?