26 °C Budapest

Letörnék a banki bónuszokat: a "bűnbakok" panaszkodnak

2009. szeptember 9. 13:32

Gyorsan reagáltak a bankok az európai pénzügyminiszterek G20 csúcstalálkozón felvetett javaslatára, miszerint szigorú szabályok szerint kellene limitálni a banki vezetők bónuszait. A bankárok szerint nem az ő jutalmuk a bűnös a pénzügyi válság kirobbanásáért.

A banki vezetők jutalmazási rendszere azután került az érdeklődés középpontjába, hogy szakértők szerint ez okolható az extrém kockázatvállalásokért, és így közvetve a pénzügyi válság kirobbanásáért, hiszen amíg a nagy profitokat a bankárok zsebelték be, addig a hatalmas veszteségeket már az országok, vagyis az adófizetők viselték.

A "bűnbakok" persze másképp látják a helyzetet: szerintük ugyanis a bónuszok körüli mizéria a politikusok taktikázása, hogy eltereljék magukról a figyelmet. A bankárok szerint ugyanis a kormányok is felelősek a rendkívüli likviditásbőség kialakulása, de leginkább a szabályozási környezet hiányosságai miatt. A magas fizetések, illetve jutalmak hangoztatásra ráadásul kitűnő populista érvelés, amit a köznép könnyen bevesz.

Ráadásul ha végignézzük azoknak a bankoknak a jutalmazási rendszerén, melyek jórészt állami kézbe kerültek a mentőcsomagok után - például a Citigroup, vagy a Royal Bank of Scotland - mostanra a legmagasabb bónuszokat fizető bankok közé tartoznak, így próbálnak meg ugyanis tehetséges szakembereket toborozni, hogy mielőbb vissza tudják fizetni a kormányzati hiteleket.

A bankárok érvelése között szerepel az is, hogy a válságot nem a bónuszok túlzott mértéke, illetve túlzott kockázatvállalásuk okozta, hanem a rendkívül olcsó hitelek, ami súlyos eladósodáshoz, de az ingatlanárak elszabadulásához is vezetett.

Egy keddi bankárkonferencián, Frankfurtban Urs Rohner, a Credit Suisse igazgatója azt hangoztatta, hogy bankja már változtatott a jutalmazási rendszeren, és a pénzbeli jutalmakon is faragtak, helyette főként saját részvények formájában kompenzálnák bankáraikat, ezzel is érdekeltté téve őket a hosszabb távú eredmények elérésében - írja a New York Times.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ugyanakkor az európai pénzügyminiszterek közös állásfoglalásával nem ért egyet, szerinte ugyanis a bónuszok törvényi szabályozása hátrányos helyzetbe hozza az érintett bankokat a többi pénzintézettel szemben a tehetséges munkavállalók toborzásában.

Ráadásul ha bónusz formájában nem is, de más úton módon úgyis találnának kibúvót a magasabb fizetések megakadályzása alól, egyéb kompenzáció, például lakástámogatás formájában.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 15. hétfő
Anasztázia, Tas
16. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm