19 °C Budapest

Banki bónuszok: tegyen rendet a G20!

2009. július 22. 11:02

Szégyent jelentenek azok a bankok, amelyek újraindították a garantált jutalmazási rendszereiket. Az ilyen eseteket a G20-nak kellene szabályoznia - mondta a francia pénzügyminiszter, Christine Lagarde.

A Financial Times tudósítása szerint a miniszter egy interjúban azt mondta, a világ 20 vezető gazdasága vezetőinek szeptemberi találkozóján határozatot kell hozniuk a bónuszok megnyirbálásáról, melyek túl nagy kockázatvállaláshoz - és szükségszerű bukáshoz - vezettek.

A francia kormányzat márciusban tett ígéretet arra, hogy korlátok közé szorítja a top vezetők bónuszait: az állami támogatásban részesült bankokban megszűnnek a részvényadományok és a részvényopciók és megszűnnek az olyan bónuszok is, amelyek nincsenek valamiféle eredménycélhoz kötve.

Nagy-Britanniában pedig figyelmeztették a bankokat, hogy az éven túl szóló garantált bónuszok törvénybe fognak ütközni, ha január elsején bevezetésre kerül az új jövedelem-számítási törvény. Lagarde szerint minden vezető gazdasági hatalomnak hasonló szabályokat kellene bevezetnie, mint amelyeket a Pénzügyi Stabilitás Fóruma egyszer már lefektetett. Ezzel elérhető lenne, hogy a világon mindenhol azonos szabályok szerint működjenek a pénzintézetek

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 17. 07:55