21 °C Budapest

Végre! Most kiderül, mennyit kapnak a bankvezérek!

2009. július 16. 16:29

Valami megmozdult Nagy-Britanniában - a banki felsővezetők pökhendisége úgy látszik, a kormányzatnál is kiverte a biztosítékot. Legalábbis Gordon Brown miniszterelnöknek tetszett a visszaszorításukra összeállított tervcsomag.

Sir David Walker, a Morgan Stanley volt elnöke szerint nem csak az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok fizetését kéne közzétenni a bankszektorban, de az összes felelős vezetőét. A kormányzat által a bankok pénzügyi felelős vezetését vizsgáló bizottság élére kinevezett bankár szerint átlátható és szigorú szabályozást kell bevezetni a pénzügyi intézmények körül, hogy megelőzzék azokat a "túlkapásokat", melyek a pénzügyi rendszer csaknem teljes csődjéhez vezettek.

Gordon Brown miniszterelnök az alsóházhoz intézett beszédében elismerte, hogy még mindig igen feldúlt a banki vezérek felfújt fizetései és felelőtlen spekulációi miatt, egyben elismerte, hogy Sir David néhány igen fontos követelményt fogalmazott meg a bankszektorral szemben, amelyeket - reményei szerint - el is fogadnak.

Az alapvető elvárások az elnökkel, a vezérigazgatóval és általában az igazgatókkal szemben meg fognak változni - ígérte Brown. - Voltak túlkapások a bankszektorban, melyek a lakosság szemében felelőtlennek és igazságtalannak tűntek, úgyhogy akcióba kell lépnünk - tette hozzá a miniszterelnök, védelmébe véve a gazdasági válságra adott brit lépéseket, melyeket - mint mondta - az egész világnak követnie kellene.

A fizetések kiutalásáért felelős osztálynak nem csak a vezetők bérével és juttatásaival kellene elszámolnia, de a többi osztályéval is, különösen azokban az esetekben, ahol a dolgozók fizetése meghaladja az igazgatói fizetések mediánját. Ugyanakkor alsóbb szinteken nem nevesítenék a kollégákat a fizetéseikkel együtt, hanem beosztásonként közölnék a jövedelmeket. A bónuszoknak nagy korrelációt kellene mutatnia a valós teljesítménnyel, a legnagyobb bónuszokat pedig öt éven keresztül lépcsőzetesen elosztva kellene kifizetni a miniszterelnök által támogatott tervek szerint.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05