7 °C Budapest

Ez már a fény az alagút végén?

Pénzcentrum
2009. június 5. 15:02

A gazdaság várható alakulását számos indikátor szerint lehet elemezni, ilyen többek között a hajózási költségek alakulását leíró úgynevezett Baltic Dry index. Szerdán a londoni jegyzésű index hosszú hónapok óta nem látott csúcsra, 4291 pontra jutott, amit egyes elemzők a válságból való kilábalás egyik jeleként értelmeznek, mások azonban intenek attól, hogy előre igyunk a medve bőrére.

A fontosabb nyersanyagok hajózási, szállítási költségeit egyetlen számba tömörítő indexhez a Baltic Exchange naponta gyűjti be az adatokat a szén, vasérc, olaj és egyes agrártermékek tengeri szállítási díjára vonatkozóan. Az index értéke a nyersanyagpiaci kereslet-kínálati viszonyok alakulását hivatott szemléltetni, sokan ezért a gazdasági folyamatok jövőbeli alakulásnak egyfajta előrejelzőként is értelmezik.

Szerdán a vasércet szállító hajók napi díja például 6,8 százalékot emelkedett, 93 ezer dollár fölé, szemben az alig öt hónappal ezelőtti 2 ezer dolláros szinthez képest. A Baltic Index elnöke, Jeremy Penn azonban óvatosságra int a számok értelmezése terén - írja a Time - aki szerint a hajózási díjak időnként drasztikus ingadozásra is képesek, hiszen számos tényező befolyásolja az árak alakulását, így például az is, hogy kulcsfontosságú kikötőkben milyen hajó érhető el adott időben.

A mostani árfelfutás mögött főként a kínai acélgyártás megugrása miatti keresletnövekedés, és az emiatt előálló hajóhiány áll, azt azonban nem lehet tudni Penn szerint, hogy a kínai kereslet elsősorban belső fogyasztáson, vagy az exportigények megugrásán alapul-e.

Ráadásul a Baltic Dry index ugye a nyersanyagok szállítási költségeinek alakulását mutatja, ha azonban a főként késztermékeket szállító hajók, konténerek díjait nézzük, ott már nincs ekkora felfutás az árakban, ami azt mutatja, hogy továbbra sincs nagy árumozgás a kontinensek között.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem