0 °C Budapest

Ez már a fény az alagút végén?

Pénzcentrum
2009. június 5. 15:02

A gazdaság várható alakulását számos indikátor szerint lehet elemezni, ilyen többek között a hajózási költségek alakulását leíró úgynevezett Baltic Dry index. Szerdán a londoni jegyzésű index hosszú hónapok óta nem látott csúcsra, 4291 pontra jutott, amit egyes elemzők a válságból való kilábalás egyik jeleként értelmeznek, mások azonban intenek attól, hogy előre igyunk a medve bőrére.

A fontosabb nyersanyagok hajózási, szállítási költségeit egyetlen számba tömörítő indexhez a Baltic Exchange naponta gyűjti be az adatokat a szén, vasérc, olaj és egyes agrártermékek tengeri szállítási díjára vonatkozóan. Az index értéke a nyersanyagpiaci kereslet-kínálati viszonyok alakulását hivatott szemléltetni, sokan ezért a gazdasági folyamatok jövőbeli alakulásnak egyfajta előrejelzőként is értelmezik.

Szerdán a vasércet szállító hajók napi díja például 6,8 százalékot emelkedett, 93 ezer dollár fölé, szemben az alig öt hónappal ezelőtti 2 ezer dolláros szinthez képest. A Baltic Index elnöke, Jeremy Penn azonban óvatosságra int a számok értelmezése terén - írja a Time - aki szerint a hajózási díjak időnként drasztikus ingadozásra is képesek, hiszen számos tényező befolyásolja az árak alakulását, így például az is, hogy kulcsfontosságú kikötőkben milyen hajó érhető el adott időben.

A mostani árfelfutás mögött főként a kínai acélgyártás megugrása miatti keresletnövekedés, és az emiatt előálló hajóhiány áll, azt azonban nem lehet tudni Penn szerint, hogy a kínai kereslet elsősorban belső fogyasztáson, vagy az exportigények megugrásán alapul-e.

Ráadásul a Baltic Dry index ugye a nyersanyagok szállítási költségeinek alakulását mutatja, ha azonban a főként késztermékeket szállító hajók, konténerek díjait nézzük, ott már nincs ekkora felfutás az árakban, ami azt mutatja, hogy továbbra sincs nagy árumozgás a kontinensek között.

NEKED AJÁNLJUK
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem