18 °C Budapest

Ez már a fény az alagút végén?

Pénzcentrum
2009. június 5. 15:02

A gazdaság várható alakulását számos indikátor szerint lehet elemezni, ilyen többek között a hajózási költségek alakulását leíró úgynevezett Baltic Dry index. Szerdán a londoni jegyzésű index hosszú hónapok óta nem látott csúcsra, 4291 pontra jutott, amit egyes elemzők a válságból való kilábalás egyik jeleként értelmeznek, mások azonban intenek attól, hogy előre igyunk a medve bőrére.

A fontosabb nyersanyagok hajózási, szállítási költségeit egyetlen számba tömörítő indexhez a Baltic Exchange naponta gyűjti be az adatokat a szén, vasérc, olaj és egyes agrártermékek tengeri szállítási díjára vonatkozóan. Az index értéke a nyersanyagpiaci kereslet-kínálati viszonyok alakulását hivatott szemléltetni, sokan ezért a gazdasági folyamatok jövőbeli alakulásnak egyfajta előrejelzőként is értelmezik.

Szerdán a vasércet szállító hajók napi díja például 6,8 százalékot emelkedett, 93 ezer dollár fölé, szemben az alig öt hónappal ezelőtti 2 ezer dolláros szinthez képest. A Baltic Index elnöke, Jeremy Penn azonban óvatosságra int a számok értelmezése terén - írja a Time - aki szerint a hajózási díjak időnként drasztikus ingadozásra is képesek, hiszen számos tényező befolyásolja az árak alakulását, így például az is, hogy kulcsfontosságú kikötőkben milyen hajó érhető el adott időben.

A mostani árfelfutás mögött főként a kínai acélgyártás megugrása miatti keresletnövekedés, és az emiatt előálló hajóhiány áll, azt azonban nem lehet tudni Penn szerint, hogy a kínai kereslet elsősorban belső fogyasztáson, vagy az exportigények megugrásán alapul-e.

Ráadásul a Baltic Dry index ugye a nyersanyagok szállítási költségeinek alakulását mutatja, ha azonban a főként késztermékeket szállító hajók, konténerek díjait nézzük, ott már nincs ekkora felfutás az árakban, ami azt mutatja, hogy továbbra sincs nagy árumozgás a kontinensek között.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?