1 °C Budapest

Bedugultak a kkv-hitelek: csúszik a kilábalás

2009. május 25. 08:32

A válság miatt egyre fontosabbak a külső források, ugyanakkor több hazai kis-és középvállalkozás képviselője szerint egy ideje szinte lehetetlen kölcsönhöz jutni. Pénzintézeti források nélkül nem tudnak fejleszteni vagy éppen talpon maradni a cégek, ezért szakértők szerint a kormányzatnak ösztönöznie kellene a bankokat arra, hogy - akár uniós források bevonásával is - a vállalkozásokat több hitelhez juttassák.

A bankok egyelőre a betétgyűjtésre helyezik a hangsúlyt, valamint azzal foglalkoznak, hogy ne dőljenek be a korábban kihelyezett hiteleik. Binder István, a PSZÁF szóvivője elmondta, hogy a kkv-szektorban nyilvánvalóan megmutatkozik a hitelezési kedv mérséklődése, gyakorlatilag stagnál a kihelyezések értéke a korábbi időszakokhoz képest.

Sokan egyetértenek abban, hogy a bankoknak pénzt kell pumpálni a magyar gazdaságba. Külső források nélkül nehezen képzelhető el a gazdasági növekedés beindítása, a kilábalás. Problémát jelent ugyanakkor, hogy mivel a pénzintézetek többsége külföldi tulajdonban van, ezért a magyar államnak szinte semmi beleszólása a hazai hitelpolitika alakításába.

A nyugat-európai anyabankok határozzák meg hitelpolitikájukat, így nem a nemzetgazdasági érdek érvényesül, hanem a profitszerzés. Hazánk hitelbesorolása folyamatosan romlik a nemzetközi piacon, aminek hatására kedvezőtlenebbé válik a kölcsönök limitszintje is.

Állami szerepvállalásra nem túl nagy az esély a magyarországi bankszektorban, ezért nagy valószínűséggel továbbra is maradnak a drága hitelek. Az ügyletpolitikát tőlünk nyugatabbra határozzák meg, amibe a rossz hitelek arányának további emelkedése nem fér bele.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem