Bedugultak a kkv-hitelek: csúszik a kilábalás

2009. május 25. 08:32

A válság miatt egyre fontosabbak a külső források, ugyanakkor több hazai kis-és középvállalkozás képviselője szerint egy ideje szinte lehetetlen kölcsönhöz jutni. Pénzintézeti források nélkül nem tudnak fejleszteni vagy éppen talpon maradni a cégek, ezért szakértők szerint a kormányzatnak ösztönöznie kellene a bankokat arra, hogy - akár uniós források bevonásával is - a vállalkozásokat több hitelhez juttassák.

A bankok egyelőre a betétgyűjtésre helyezik a hangsúlyt, valamint azzal foglalkoznak, hogy ne dőljenek be a korábban kihelyezett hiteleik. Binder István, a PSZÁF szóvivője elmondta, hogy a kkv-szektorban nyilvánvalóan megmutatkozik a hitelezési kedv mérséklődése, gyakorlatilag stagnál a kihelyezések értéke a korábbi időszakokhoz képest.

Sokan egyetértenek abban, hogy a bankoknak pénzt kell pumpálni a magyar gazdaságba. Külső források nélkül nehezen képzelhető el a gazdasági növekedés beindítása, a kilábalás. Problémát jelent ugyanakkor, hogy mivel a pénzintézetek többsége külföldi tulajdonban van, ezért a magyar államnak szinte semmi beleszólása a hazai hitelpolitika alakításába.

A nyugat-európai anyabankok határozzák meg hitelpolitikájukat, így nem a nemzetgazdasági érdek érvényesül, hanem a profitszerzés. Hazánk hitelbesorolása folyamatosan romlik a nemzetközi piacon, aminek hatására kedvezőtlenebbé válik a kölcsönök limitszintje is.

Állami szerepvállalásra nem túl nagy az esély a magyarországi bankszektorban, ezért nagy valószínűséggel továbbra is maradnak a drága hitelek. Az ügyletpolitikát tőlünk nyugatabbra határozzák meg, amibe a rossz hitelek arányának további emelkedése nem fér bele.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?