7 °C Budapest

Bedugultak a kkv-hitelek: csúszik a kilábalás

2009. május 25. 08:32

A válság miatt egyre fontosabbak a külső források, ugyanakkor több hazai kis-és középvállalkozás képviselője szerint egy ideje szinte lehetetlen kölcsönhöz jutni. Pénzintézeti források nélkül nem tudnak fejleszteni vagy éppen talpon maradni a cégek, ezért szakértők szerint a kormányzatnak ösztönöznie kellene a bankokat arra, hogy - akár uniós források bevonásával is - a vállalkozásokat több hitelhez juttassák.

A bankok egyelőre a betétgyűjtésre helyezik a hangsúlyt, valamint azzal foglalkoznak, hogy ne dőljenek be a korábban kihelyezett hiteleik. Binder István, a PSZÁF szóvivője elmondta, hogy a kkv-szektorban nyilvánvalóan megmutatkozik a hitelezési kedv mérséklődése, gyakorlatilag stagnál a kihelyezések értéke a korábbi időszakokhoz képest.

Sokan egyetértenek abban, hogy a bankoknak pénzt kell pumpálni a magyar gazdaságba. Külső források nélkül nehezen képzelhető el a gazdasági növekedés beindítása, a kilábalás. Problémát jelent ugyanakkor, hogy mivel a pénzintézetek többsége külföldi tulajdonban van, ezért a magyar államnak szinte semmi beleszólása a hazai hitelpolitika alakításába.

A nyugat-európai anyabankok határozzák meg hitelpolitikájukat, így nem a nemzetgazdasági érdek érvényesül, hanem a profitszerzés. Hazánk hitelbesorolása folyamatosan romlik a nemzetközi piacon, aminek hatására kedvezőtlenebbé válik a kölcsönök limitszintje is.

Állami szerepvállalásra nem túl nagy az esély a magyarországi bankszektorban, ezért nagy valószínűséggel továbbra is maradnak a drága hitelek. Az ügyletpolitikát tőlünk nyugatabbra határozzák meg, amibe a rossz hitelek arányának további emelkedése nem fér bele.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 5. 13:30