17 °C Budapest

Ébresztő: drágul a kávé és a cukor!

Pénzcentrum
2009. május 12. 08:47

A gyenge termés és az erős kereslet nyomán gyors emelkedésnek indult a frissítő ital ára, ráadásul a cukor is a csúcson van.

Sokan arra számítottak, hogy a gazdasági visszaesés visszafogja a kávé iránti keresletet is, ami lenyomhatja az árakat. A fogyasztók nem mondanak le kedvenc italukról, legfeljebb annyi történt, hogy sokan ritkábban isszák meg napi duplájukat kávézókban, és gyakrabban főznek otthon maguknak.

A kávé világpiaci ára 22 százalékkal, fontonként 1,28 dollárra nőtt tavaly decemberi mélypontja óta. Ezen belül az ínyencek kedvencének számító s ezért prémium terméknek minősülő kolumbiai kávéé 2,2 dollárra szökött, ami 12 éves csúcs.

A jelentős drágulás oka, hogy Kolumbiában nagy esőzések károsították a termést, leszorítva ezzel a kínálatot. A Maxwell House kávémárkát kínáló Kraft Foods például a magas alapanyagárak miatt a múlt hónapban 19 százalékkal növelte kolumbiai keverékének árát.

Nem jó hír a kávéfogyasztóknak az sem, hogy a cukor ára közel hároméves csúcsra ugrott a New York-i és a londoni árutőzsdén. A fehércukor ára 52 százalékkal, tonnánként 450 dollárra ment fel december közepe óta, mivel a kereskedők arra számítanak, hogy India, a világ legnagyobb fogyasztója importra szorul.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?