0 °C Budapest

Ébresztő: drágul a kávé és a cukor!

Pénzcentrum
2009. május 12. 08:47

A gyenge termés és az erős kereslet nyomán gyors emelkedésnek indult a frissítő ital ára, ráadásul a cukor is a csúcson van.

Sokan arra számítottak, hogy a gazdasági visszaesés visszafogja a kávé iránti keresletet is, ami lenyomhatja az árakat. A fogyasztók nem mondanak le kedvenc italukról, legfeljebb annyi történt, hogy sokan ritkábban isszák meg napi duplájukat kávézókban, és gyakrabban főznek otthon maguknak.

A kávé világpiaci ára 22 százalékkal, fontonként 1,28 dollárra nőtt tavaly decemberi mélypontja óta. Ezen belül az ínyencek kedvencének számító s ezért prémium terméknek minősülő kolumbiai kávéé 2,2 dollárra szökött, ami 12 éves csúcs.

A jelentős drágulás oka, hogy Kolumbiában nagy esőzések károsították a termést, leszorítva ezzel a kínálatot. A Maxwell House kávémárkát kínáló Kraft Foods például a magas alapanyagárak miatt a múlt hónapban 19 százalékkal növelte kolumbiai keverékének árát.

Nem jó hír a kávéfogyasztóknak az sem, hogy a cukor ára közel hároméves csúcsra ugrott a New York-i és a londoni árutőzsdén. A fehércukor ára 52 százalékkal, tonnánként 450 dollárra ment fel december közepe óta, mivel a kereskedők arra számítanak, hogy India, a világ legnagyobb fogyasztója importra szorul.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 6. szerda
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem