28 °C Budapest

7 tanács: hogy vészeld át a válságot?

2009. április 8. 16:55

Valószínűleg ezekben a hónapokban életünk legnagyobb hullámvasútján utazunk -gazdasági értelemben mindenképp. Most adunk néhány tanácsot, hogy vészeld át a legnehezebb hónapokat, és hogyan spórolj még hatékonyabban!


1. Dönts el, mi nélkülözhetetlen, és mi nem

Nem biztos, hogy most kell új kocsit, lakást venned, vagy elutaznod a világ végére. Gondold át az idei évre vonatkozó terveidet, és ne félj változtatni azokon. Kérdezd meg nagyszüleidet, akik túlélték a '30-as évek (a jelenleginél sokkal durvább) recesszióját, hogyan spóroltak. Biztos adnak pár hasznos tippet.

2. Foglalkozz a pénzügyeiddel!

Nézd át a bankszámláidat, a hiteleidet, a megtakarításaidat. Biztosan találsz még olyan kiadást, amiből visszavehetsz! Ha túl sokat fizetsz a bankodnak, ne félj váltani: nézz körül a bankpiacon. Ha magasabb hozamra vágysz, nézd meg a Pénzcentrum betétkörképét, segítünk a döntésben:
Magas hozamra vágysz? Megmutatjuk melyik bankba menjél!


3. Nézd meg a kamatokat!

Igenis törődni kell az apróbetűs résszel! Felmérések szerint az emberek kétharmadának fogalma sincs arról, mennyi kamatot fizet, és azt sem veszi észre, ha az megnő. Az viszont már fájdalmas lehet, ha kevesebb pénz van a tárcádban...

4. Gondold át hiteleidet!

Most nem az az időszak van, amikor felelőtlenül vehetünk fel hiteleket. Egyrészt a bankok és a kormányzat is szigorított már a kondíciókon, másrészt Neked is tisztában kell lenned saját határaiddal. Lehet, hogy a néhány tízezer forintos törlesztőrészlet elsőre nem tűnik soknak, de a pénzügyi mozgások továbbra is kiszámíthatatlanok, ezért az is könnyen lehet, hogy a havi törlesztés hamarosan emelkedni fog.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

5. Ne vágd magad alatt a fát!

Ha végképp elúszni látszanak a hiteleid, ne ess kétségbe. Keresd fel a bankodat, és próbálj tőlük segítséget kérni -ha másképp nem megy, adósságrendező hitel formájában. Semmiképp se vegyél fel hitelt uzsorástól, vagy olyan pénzintézettől, amely irreálisan magas kamatokkal és THM- mel operál.

6. Változtass az életmódodon!

Nézz végig egy napodon, és gondold át, hol spórolhatsz. A kávétól kezdve az étkezésen át az üdítőkig és csokiig szinte biztos van olyan, amin takarékoskodhatsz!

7. Spórolj az energián!

A legtöbb pénzt a rezsire költjük, így ezen is tudjuk a legtöbbet megtakarítani! Olvasd el, hogyan spórolnak a Pénzcentrum olvasói:
Spóroljon sokat és okosan: tippek családosoknak és egyedülállóknak

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem