17 °C Budapest

Dohányosoknak, kávésoknak nem jár segély!

Pénzcentrum
2009. április 28. 08:32

Bár az Alkotmánybiróságnak nem, sok másik településnek megtetszett a Somogy megyei Gadács ötlete, ahol a dohányosoknak és kávéivóknak nem adott segélyt az önkormányzat.

Akinek van pénze italra vagy cigarettára, miért kapjon szociális segélyt? - kérdezi Szabó László, a település polgármestere. Annak sem adna egyetlen fillért, aki játékgépekbe dobálja a támogatásként kapott forintokat, bár a helyi rendeletben ez nem szerepel.

Segély csak annak jár, aki "önhibáján kívül" került a "létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe" - mondta ki helyi rendeletében a Somogy megyei Gadács önkormányzata. Az alig 140 lelkes település képviselő-testülete szerint "önhibának minősül, ha kérelmező vagy családja a házukhoz tartozó kertet nem művelik, a kérelmező vagy családtagjai rendszeresen élvezeti terméket fogyasztanak (feketekávé, cigaretta, alkohol), vagy felelőtlen, költekező életmódjuk miatt a család gazdasági létalapját elvonják".

Mivel a faluban mindenki mindenkit ismer, a szenvedélybetegségek sem maradhatnak titokban, igy a segély jogosultsága is könnyen ellenőrizhető a polgármester szerint.

Akadt azonban egy személy, aki beperelte az önkormányzatot, mert nem kapott segélyt, így az ügy az AB-hoz került, aki helyt adott az indítványnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az alaptörvény szerint az önkormányzatok saját feladatkörükben hozott rendelete nem lehet ellentétes magasabb szintű jogszabályokkal. Miután a szociális törvény nem tartalmaz olyan előírást, amely szerint a segélyt "önhibán kívüliséghez" köthetnék, erre a helyhatóság sem hivatkozhat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 4. 14:37
Egy intézkedés következtében 6 településen válik elérhetetlenné a nemrég a 4iG által felvásárolt szo...
Bankmonitor  |  2022. október 4. 11:05
Ha mérsékelten is, de már látszik a hevesen emelked hitelkamatok hatása a hitelpiaci keresleten. Enn...
Kiszámoló  |  2022. október 4. 10:59
Ha rendelni akarsz valamit az Aliexpressrl és valamiért európai raktárból szeretnéd megvenni, példáu...
Holdblog  |  2022. október 4. 05:01
A geopolitikai fordulatok viharaiban szinte már megfeledkeztünk arról, hogy alig több mint egy éve m...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?