Dohányosoknak, kávésoknak nem jár segély!

Pénzcentrum
2009. április 28. 08:32

Bár az Alkotmánybiróságnak nem, sok másik településnek megtetszett a Somogy megyei Gadács ötlete, ahol a dohányosoknak és kávéivóknak nem adott segélyt az önkormányzat.

Akinek van pénze italra vagy cigarettára, miért kapjon szociális segélyt? - kérdezi Szabó László, a település polgármestere. Annak sem adna egyetlen fillért, aki játékgépekbe dobálja a támogatásként kapott forintokat, bár a helyi rendeletben ez nem szerepel.

Segély csak annak jár, aki "önhibáján kívül" került a "létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe" - mondta ki helyi rendeletében a Somogy megyei Gadács önkormányzata. Az alig 140 lelkes település képviselő-testülete szerint "önhibának minősül, ha kérelmező vagy családja a házukhoz tartozó kertet nem művelik, a kérelmező vagy családtagjai rendszeresen élvezeti terméket fogyasztanak (feketekávé, cigaretta, alkohol), vagy felelőtlen, költekező életmódjuk miatt a család gazdasági létalapját elvonják".

Mivel a faluban mindenki mindenkit ismer, a szenvedélybetegségek sem maradhatnak titokban, igy a segély jogosultsága is könnyen ellenőrizhető a polgármester szerint.

Akadt azonban egy személy, aki beperelte az önkormányzatot, mert nem kapott segélyt, így az ügy az AB-hoz került, aki helyt adott az indítványnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az alaptörvény szerint az önkormányzatok saját feladatkörükben hozott rendelete nem lehet ellentétes magasabb szintű jogszabályokkal. Miután a szociális törvény nem tartalmaz olyan előírást, amely szerint a segélyt "önhibán kívüliséghez" köthetnék, erre a helyhatóság sem hivatkozhat.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?