15 °C Budapest

Újabb tag az elit klubban: magyar szalámi brüsszeli védelem alatt

Pénzcentrum
2009. április 22. 18:45

Újabb taggal bővült a héten a magyar élelmiszeripari termékek elit klubja, amikor az Európai Unió illetékes bizottsága a védett földrajzi termékek közé sorolta a "Budapesti téliszalámit", melyet a magyar piacon Herz téliszalámi néven forgalmaz a budapesti székhelyű Herz Szalámigyár Zrt. A napokban hozott döntés máris újabb vevői érdeklődést hozott a több mint 120 éves márka számára, és iparági becslések szerint 20-30 százalékos lehet védjegy töbletforgalmat generáló hatása.

Az Európai Unióban oltalom alatt álló 831 mezőgazdasági termék és élelmiszer között így már két magyar van, és több további hazai termék vár bejegyzésre.

"A bejelentés hatására máris megnőtt a vevői érdeklődés a Herz termékei iránt" - jelentette ki Nagy Endre a Herz Szalámigyár Zrt. vezérigazgatója. "A cég központi e-mailcímére több érdeklődést kaptunk az elmúlt másfél napban, például Kanadából is jelezték, hogy szívesen vásárolnának az elismert magyar termékből."

Azon túl, hogy a Budapesti téliszalámi igazi Hungarikummá vált, az Európai Unió illetékes bizottságának döntése számos előnnyel - bár ezzel együtt kötöttségekkel is - jár a gyártó számára. A gyártó ennek köszönhetően használhatja a védelmet tanúsító logót, amely világosan megkülönbözteti a terméket az azonos kategóriájú, hasonló árutól, véd a hamisításoktól, hozzájárul a termék piaci helyzetének javításához.

Mindezen túlmenően a védjegy európai szintű ismertséget hozhat a termék számára, ami további marketingelőnyökkel jár, és forgalomnövelő hatású is lehet. Egyes iparági becslések szerint a földrajzi árujelzővel ellátott termékek esetében akár 20-30 százalékos forgalombővülés is elérhető.

A kötöttségek oldalán a földrajzi árujelző védjegy azt is jelenti, hogy szigorúan be kell tartani a termékleírásban foglaltakat, mind földrajzi, mind technológiai és minőségellenőrzési vonatkozásban. A hagyományőrzés "kötelező".

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az oltalom az elnevezésre terjed ki, ami annyit jelent, hogy a "Budapesti téliszalámi" elnevezést csak az(ok) az előállító(k) használhatják, akik a termékleírásban meghatározott területen és módon állítják elő a terméket. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzést (OFJ) illetve logót csak a termékleírásban meghatározott területen, a leírt technológia és ellenőrzési rend szerint előállított termékeken lehet feltüntetni. A terméknek meg kell felelnie a termékleírásban meghatározott minőségi követelményeknek. Hasonló termékek nem nevezhetők Budapesti téliszaláminak.

Az Európai Unió illetékes bizottsága évente többször hoz döntést hasonló ügyekben. Azonban minden jóváhagyást legalább egyéves procedúra előz meg.

"Különösen fontos ez a védjegy számunkra, de Magyarország szempontjából is kiemelendő akkor, amikor a magyar exporttermelés jelentős gondokkal küzd és visszaesést könyvel el," - tette hozzá Nagy Endre vezérigazgató.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17