10 °C Budapest

Újabb tag az elit klubban: magyar szalámi brüsszeli védelem alatt

Pénzcentrum
2009. április 22. 18:45

Újabb taggal bővült a héten a magyar élelmiszeripari termékek elit klubja, amikor az Európai Unió illetékes bizottsága a védett földrajzi termékek közé sorolta a "Budapesti téliszalámit", melyet a magyar piacon Herz téliszalámi néven forgalmaz a budapesti székhelyű Herz Szalámigyár Zrt. A napokban hozott döntés máris újabb vevői érdeklődést hozott a több mint 120 éves márka számára, és iparági becslések szerint 20-30 százalékos lehet védjegy töbletforgalmat generáló hatása.

Az Európai Unióban oltalom alatt álló 831 mezőgazdasági termék és élelmiszer között így már két magyar van, és több további hazai termék vár bejegyzésre.

"A bejelentés hatására máris megnőtt a vevői érdeklődés a Herz termékei iránt" - jelentette ki Nagy Endre a Herz Szalámigyár Zrt. vezérigazgatója. "A cég központi e-mailcímére több érdeklődést kaptunk az elmúlt másfél napban, például Kanadából is jelezték, hogy szívesen vásárolnának az elismert magyar termékből."

Azon túl, hogy a Budapesti téliszalámi igazi Hungarikummá vált, az Európai Unió illetékes bizottságának döntése számos előnnyel - bár ezzel együtt kötöttségekkel is - jár a gyártó számára. A gyártó ennek köszönhetően használhatja a védelmet tanúsító logót, amely világosan megkülönbözteti a terméket az azonos kategóriájú, hasonló árutól, véd a hamisításoktól, hozzájárul a termék piaci helyzetének javításához.

Mindezen túlmenően a védjegy európai szintű ismertséget hozhat a termék számára, ami további marketingelőnyökkel jár, és forgalomnövelő hatású is lehet. Egyes iparági becslések szerint a földrajzi árujelzővel ellátott termékek esetében akár 20-30 százalékos forgalombővülés is elérhető.

A kötöttségek oldalán a földrajzi árujelző védjegy azt is jelenti, hogy szigorúan be kell tartani a termékleírásban foglaltakat, mind földrajzi, mind technológiai és minőségellenőrzési vonatkozásban. A hagyományőrzés "kötelező".

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az oltalom az elnevezésre terjed ki, ami annyit jelent, hogy a "Budapesti téliszalámi" elnevezést csak az(ok) az előállító(k) használhatják, akik a termékleírásban meghatározott területen és módon állítják elő a terméket. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzést (OFJ) illetve logót csak a termékleírásban meghatározott területen, a leírt technológia és ellenőrzési rend szerint előállított termékeken lehet feltüntetni. A terméknek meg kell felelnie a termékleírásban meghatározott minőségi követelményeknek. Hasonló termékek nem nevezhetők Budapesti téliszaláminak.

Az Európai Unió illetékes bizottsága évente többször hoz döntést hasonló ügyekben. Azonban minden jóváhagyást legalább egyéves procedúra előz meg.

"Különösen fontos ez a védjegy számunkra, de Magyarország szempontjából is kiemelendő akkor, amikor a magyar exporttermelés jelentős gondokkal küzd és visszaesést könyvel el," - tette hozzá Nagy Endre vezérigazgató.

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 24. szombat
Szökõnap
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem