20 °C Budapest

Újabb tag az elit klubban: magyar szalámi brüsszeli védelem alatt

Pénzcentrum
2009. április 22. 18:45

Újabb taggal bővült a héten a magyar élelmiszeripari termékek elit klubja, amikor az Európai Unió illetékes bizottsága a védett földrajzi termékek közé sorolta a "Budapesti téliszalámit", melyet a magyar piacon Herz téliszalámi néven forgalmaz a budapesti székhelyű Herz Szalámigyár Zrt. A napokban hozott döntés máris újabb vevői érdeklődést hozott a több mint 120 éves márka számára, és iparági becslések szerint 20-30 százalékos lehet védjegy töbletforgalmat generáló hatása.

Az Európai Unióban oltalom alatt álló 831 mezőgazdasági termék és élelmiszer között így már két magyar van, és több további hazai termék vár bejegyzésre.

"A bejelentés hatására máris megnőtt a vevői érdeklődés a Herz termékei iránt" - jelentette ki Nagy Endre a Herz Szalámigyár Zrt. vezérigazgatója. "A cég központi e-mailcímére több érdeklődést kaptunk az elmúlt másfél napban, például Kanadából is jelezték, hogy szívesen vásárolnának az elismert magyar termékből."

Azon túl, hogy a Budapesti téliszalámi igazi Hungarikummá vált, az Európai Unió illetékes bizottságának döntése számos előnnyel - bár ezzel együtt kötöttségekkel is - jár a gyártó számára. A gyártó ennek köszönhetően használhatja a védelmet tanúsító logót, amely világosan megkülönbözteti a terméket az azonos kategóriájú, hasonló árutól, véd a hamisításoktól, hozzájárul a termék piaci helyzetének javításához.

Mindezen túlmenően a védjegy európai szintű ismertséget hozhat a termék számára, ami további marketingelőnyökkel jár, és forgalomnövelő hatású is lehet. Egyes iparági becslések szerint a földrajzi árujelzővel ellátott termékek esetében akár 20-30 százalékos forgalombővülés is elérhető.

A kötöttségek oldalán a földrajzi árujelző védjegy azt is jelenti, hogy szigorúan be kell tartani a termékleírásban foglaltakat, mind földrajzi, mind technológiai és minőségellenőrzési vonatkozásban. A hagyományőrzés "kötelező".

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az oltalom az elnevezésre terjed ki, ami annyit jelent, hogy a "Budapesti téliszalámi" elnevezést csak az(ok) az előállító(k) használhatják, akik a termékleírásban meghatározott területen és módon állítják elő a terméket. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzést (OFJ) illetve logót csak a termékleírásban meghatározott területen, a leírt technológia és ellenőrzési rend szerint előállított termékeken lehet feltüntetni. A terméknek meg kell felelnie a termékleírásban meghatározott minőségi követelményeknek. Hasonló termékek nem nevezhetők Budapesti téliszaláminak.

Az Európai Unió illetékes bizottsága évente többször hoz döntést hasonló ügyekben. Azonban minden jóváhagyást legalább egyéves procedúra előz meg.

"Különösen fontos ez a védjegy számunkra, de Magyarország szempontjából is kiemelendő akkor, amikor a magyar exporttermelés jelentős gondokkal küzd és visszaesést könyvel el," - tette hozzá Nagy Endre vezérigazgató.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?