15 °C Budapest

Van egy világmegváltó ötleted? - Adnak hozzá európai szintű védelmet!

Pénzcentrum
2008. április 16. 12:00

A feltalálói tevékenységnek, az innovációnak és a kutatás-fejlesztésnek elengedhetetlen része a szellemi tulajdon védelme. Az ezért felelős kormányzati hivatal, a Magyar Szabadalmi Hivatal több mint 500-féle, jogszabályban előírt feladatot lát el - derül ki hírlevelükből. Mennyi oltalom van hazánkban, s egyáltalán mi az a nemzetközi szabadalmi együttműködés - ennek járt utána a Pénzcentrum.hu.

A szellemi tulajdon védelme - élünk vele?

A szellemi tulajdon védelme két területet ölel fel, a szerzői jog védelmét és az iparjogvédelmet. Míg az első kategóriába elsősorban a művészeti, tudományos munkák tartoznak, addig utóbbiba az egyes műszaki megoldások, formák, védjegyek. Mai cikkünkben inkább az utóbbi, iparjogvédelmi kérdésekkel, adatokkal kívánunk foglalkozni.

Az érvényes szabadalmak számában 2005-ben következett be egy mélypont, azóta az oltalmak száma emelkedésnek indult. Az alábbi ábra megmutatja, hogyan oszlott meg az érvényben lévő főbb szabadalmak száma 2007-ben az egyes iparjogvédelmi fajták között.


A szabadalmak számának emelkedése lényegében az európai szabadalmak számának növekedésére vezethető vissza, emiatt cikkünk további részében az európai és a nemzetközi oltalmi formákkal kívánunk foglalkozni.

Európai szabadalom

Európai szabadalom az a szabadalom, melyet a szabadalmak engedélyezéséről szóló 1973. október 5-i Müncheni Egyezmény alapján adnak meg. Bejelentést az Európai Szabadalmi Hivatalnál (Münchenben, Hágában, Berlinben), illetve a Magyar Szabadalmi Hivatalnál lehet tenni.

Szabadalmat egyébként azon innovációra lehet alapítani, amely új, feltalálói tevékenységen alapszik és iparilag alkalmazható. Európai szabadalmat az Európai Szabadalmi Egyezményben részt vevő 34 országokra, valamint Albániára, Boszniára és Hercegovinára, Horvátországra, Macedóniára és Szerbiára lehet kiterjeszteni, ezt a bejelentésben kell megjelölni.

A bejelentést az elsőbbség napjától számított 18 hónap elteltével teszi közzé az ESZH. A közzététel előtt végzi el a hivatal a bejelentés alaki vizsgálatát és lehetőség szerint az újdonságkutatást. A kutatási jelentés ismeretében nyílik lehetősége a bejelentőnek döntenie arról, hogy kéri-e a bejelentés érdemi vizsgálatát, melynek keretében az ESZH a szabadalmaztathatóság feltételeinek szempontjából bírálja el a bejelentést.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ideiglenes szabadalom az európai szabadalmi bejelentés közzétételével akkor keletkezik, mikor a Magyar Szabadalmi Hivatal a hivatalos lapjában hatósági tájékoztatást közöl az igénypontok magyar nyelvű fordításának a benyújtásáról.

Nemzetközi szabadalom

A Szabadalmi Együttműködési Szerződés lehetővé teszi, hogy egy bejelentéssel megindíthassák a szabadalmi eljárást akár az összes szerződő államban. A Szerződésben részt vevő államokban a bejelentés nemzeti szabadalommal egyenértékű. Azt, hogy melyik államban szeretnénk, ha érvényes lenne a szabadalom, mindig a bejelentésben kell megjelölni.

A bejelentést meg lehet tenni a Magyar Szabadalmi Hivatalnál, amely átvevő hivatalként jár el, vagy a Szellemi Tulajdon Világszervezetének Nemzetközi Irodájánál Genfben, vagy az Európai Szabadalmi Hivatalnál (Hága, München, Berlin).

A nemzetközi szabadalmi eljárás két szakaszra bontható. Az első szakasz az úgynevezett nemzeti eljárás, ekkor kerül sor a nemzetközi kutatási jelentés elkészítésére, illetve az igénylő kérelmére elővizsgálati jelentésre. A második szakasz a nemzeti szakasz, amely az egyes nemzeti hivatalok előtt folyik.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem