26 °C Budapest

Van egy világmegváltó ötleted? - Adnak hozzá európai szintű védelmet!

Pénzcentrum
2008. április 16. 12:00

A feltalálói tevékenységnek, az innovációnak és a kutatás-fejlesztésnek elengedhetetlen része a szellemi tulajdon védelme. Az ezért felelős kormányzati hivatal, a Magyar Szabadalmi Hivatal több mint 500-féle, jogszabályban előírt feladatot lát el - derül ki hírlevelükből. Mennyi oltalom van hazánkban, s egyáltalán mi az a nemzetközi szabadalmi együttműködés - ennek járt utána a Pénzcentrum.hu.

A szellemi tulajdon védelme - élünk vele?

A szellemi tulajdon védelme két területet ölel fel, a szerzői jog védelmét és az iparjogvédelmet. Míg az első kategóriába elsősorban a művészeti, tudományos munkák tartoznak, addig utóbbiba az egyes műszaki megoldások, formák, védjegyek. Mai cikkünkben inkább az utóbbi, iparjogvédelmi kérdésekkel, adatokkal kívánunk foglalkozni.

Az érvényes szabadalmak számában 2005-ben következett be egy mélypont, azóta az oltalmak száma emelkedésnek indult. Az alábbi ábra megmutatja, hogyan oszlott meg az érvényben lévő főbb szabadalmak száma 2007-ben az egyes iparjogvédelmi fajták között.


A szabadalmak számának emelkedése lényegében az európai szabadalmak számának növekedésére vezethető vissza, emiatt cikkünk további részében az európai és a nemzetközi oltalmi formákkal kívánunk foglalkozni.

Európai szabadalom

Európai szabadalom az a szabadalom, melyet a szabadalmak engedélyezéséről szóló 1973. október 5-i Müncheni Egyezmény alapján adnak meg. Bejelentést az Európai Szabadalmi Hivatalnál (Münchenben, Hágában, Berlinben), illetve a Magyar Szabadalmi Hivatalnál lehet tenni.

Szabadalmat egyébként azon innovációra lehet alapítani, amely új, feltalálói tevékenységen alapszik és iparilag alkalmazható. Európai szabadalmat az Európai Szabadalmi Egyezményben részt vevő 34 országokra, valamint Albániára, Boszniára és Hercegovinára, Horvátországra, Macedóniára és Szerbiára lehet kiterjeszteni, ezt a bejelentésben kell megjelölni.

A bejelentést az elsőbbség napjától számított 18 hónap elteltével teszi közzé az ESZH. A közzététel előtt végzi el a hivatal a bejelentés alaki vizsgálatát és lehetőség szerint az újdonságkutatást. A kutatási jelentés ismeretében nyílik lehetősége a bejelentőnek döntenie arról, hogy kéri-e a bejelentés érdemi vizsgálatát, melynek keretében az ESZH a szabadalmaztathatóság feltételeinek szempontjából bírálja el a bejelentést.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ideiglenes szabadalom az európai szabadalmi bejelentés közzétételével akkor keletkezik, mikor a Magyar Szabadalmi Hivatal a hivatalos lapjában hatósági tájékoztatást közöl az igénypontok magyar nyelvű fordításának a benyújtásáról.

Nemzetközi szabadalom

A Szabadalmi Együttműködési Szerződés lehetővé teszi, hogy egy bejelentéssel megindíthassák a szabadalmi eljárást akár az összes szerződő államban. A Szerződésben részt vevő államokban a bejelentés nemzeti szabadalommal egyenértékű. Azt, hogy melyik államban szeretnénk, ha érvényes lenne a szabadalom, mindig a bejelentésben kell megjelölni.

A bejelentést meg lehet tenni a Magyar Szabadalmi Hivatalnál, amely átvevő hivatalként jár el, vagy a Szellemi Tulajdon Világszervezetének Nemzetközi Irodájánál Genfben, vagy az Európai Szabadalmi Hivatalnál (Hága, München, Berlin).

A nemzetközi szabadalmi eljárás két szakaszra bontható. Az első szakasz az úgynevezett nemzeti eljárás, ekkor kerül sor a nemzetközi kutatási jelentés elkészítésére, illetve az igénylő kérelmére elővizsgálati jelentésre. A második szakasz a nemzeti szakasz, amely az egyes nemzeti hivatalok előtt folyik.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem