Van egy világmegváltó ötleted? - Adnak hozzá európai szintű védelmet!

Pénzcentrum
2008. április 16. 12:00

A feltalálói tevékenységnek, az innovációnak és a kutatás-fejlesztésnek elengedhetetlen része a szellemi tulajdon védelme. Az ezért felelős kormányzati hivatal, a Magyar Szabadalmi Hivatal több mint 500-féle, jogszabályban előírt feladatot lát el - derül ki hírlevelükből. Mennyi oltalom van hazánkban, s egyáltalán mi az a nemzetközi szabadalmi együttműködés - ennek járt utána a Pénzcentrum.hu.

A szellemi tulajdon védelme - élünk vele?

A szellemi tulajdon védelme két területet ölel fel, a szerzői jog védelmét és az iparjogvédelmet. Míg az első kategóriába elsősorban a művészeti, tudományos munkák tartoznak, addig utóbbiba az egyes műszaki megoldások, formák, védjegyek. Mai cikkünkben inkább az utóbbi, iparjogvédelmi kérdésekkel, adatokkal kívánunk foglalkozni.

Az érvényes szabadalmak számában 2005-ben következett be egy mélypont, azóta az oltalmak száma emelkedésnek indult. Az alábbi ábra megmutatja, hogyan oszlott meg az érvényben lévő főbb szabadalmak száma 2007-ben az egyes iparjogvédelmi fajták között.


A szabadalmak számának emelkedése lényegében az európai szabadalmak számának növekedésére vezethető vissza, emiatt cikkünk további részében az európai és a nemzetközi oltalmi formákkal kívánunk foglalkozni.

Európai szabadalom

Európai szabadalom az a szabadalom, melyet a szabadalmak engedélyezéséről szóló 1973. október 5-i Müncheni Egyezmény alapján adnak meg. Bejelentést az Európai Szabadalmi Hivatalnál (Münchenben, Hágában, Berlinben), illetve a Magyar Szabadalmi Hivatalnál lehet tenni.

Szabadalmat egyébként azon innovációra lehet alapítani, amely új, feltalálói tevékenységen alapszik és iparilag alkalmazható. Európai szabadalmat az Európai Szabadalmi Egyezményben részt vevő 34 országokra, valamint Albániára, Boszniára és Hercegovinára, Horvátországra, Macedóniára és Szerbiára lehet kiterjeszteni, ezt a bejelentésben kell megjelölni.

A bejelentést az elsőbbség napjától számított 18 hónap elteltével teszi közzé az ESZH. A közzététel előtt végzi el a hivatal a bejelentés alaki vizsgálatát és lehetőség szerint az újdonságkutatást. A kutatási jelentés ismeretében nyílik lehetősége a bejelentőnek döntenie arról, hogy kéri-e a bejelentés érdemi vizsgálatát, melynek keretében az ESZH a szabadalmaztathatóság feltételeinek szempontjából bírálja el a bejelentést.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ideiglenes szabadalom az európai szabadalmi bejelentés közzétételével akkor keletkezik, mikor a Magyar Szabadalmi Hivatal a hivatalos lapjában hatósági tájékoztatást közöl az igénypontok magyar nyelvű fordításának a benyújtásáról.

Nemzetközi szabadalom

A Szabadalmi Együttműködési Szerződés lehetővé teszi, hogy egy bejelentéssel megindíthassák a szabadalmi eljárást akár az összes szerződő államban. A Szerződésben részt vevő államokban a bejelentés nemzeti szabadalommal egyenértékű. Azt, hogy melyik államban szeretnénk, ha érvényes lenne a szabadalom, mindig a bejelentésben kell megjelölni.

A bejelentést meg lehet tenni a Magyar Szabadalmi Hivatalnál, amely átvevő hivatalként jár el, vagy a Szellemi Tulajdon Világszervezetének Nemzetközi Irodájánál Genfben, vagy az Európai Szabadalmi Hivatalnál (Hága, München, Berlin).

A nemzetközi szabadalmi eljárás két szakaszra bontható. Az első szakasz az úgynevezett nemzeti eljárás, ekkor kerül sor a nemzetközi kutatási jelentés elkészítésére, illetve az igénylő kérelmére elővizsgálati jelentésre. A második szakasz a nemzeti szakasz, amely az egyes nemzeti hivatalok előtt folyik.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?