8 °C Budapest

Mitől hungarikum a hungarikum? Eddig honatyáink sem tudták...

Pénzcentrum
2008. október 3. 12:00

A hungarikum szó hallatán elsősorban mindenkinek a hasa jut eszébe, vagyis néhány olyan speciálisan hazánkra jellemző élelmiszeripari termék, - például a kalocsai paprika, a makói vöröshagyma, a szegedi téliszalámi de sokaknak talán már a túró rudi is ebbe a körbe tartozik - melyeknek hagyománya van, és magas minőséget is képviselnek. De mitől lesz valamiből hungarikum, és miért jó ez egyáltalán?

Mi is az a hungarikum?

Évekig nem létezett rá hivatalos leírás, de lehet, hogy ez megváltozik. A magyar jogszabályok korábban ugyanis nem határozták meg a hungarikum fogalmát, 2008 júniusában azonban az országgyűlés elfogadott egy határozatot a hungarikumok védelméről, amiben egy definíciót is alkalmaznak, miszerint ezek "olyan sajátos magyar termékek, melyeknek tulajdonságai között lényeges és kiemelkedő a
magyar nemzeti jelleg, és amelyek természeti adottságainkkal, őshonos fajtáinkkal, termelési-tenyésztési hagyományainkkal összefüggésben sajátosan magyar ismérvekkel rendelkeznek".

Ez a meghatározás szintén elsősorban élelmiszereket sorol a hungarikumok körébe, azonban azok rendszerezéséről, valamint megőrzésének és hasznosításának lehetőségeiről nem szól a fáma. Az elfogadott határozat alapján ez a feladat a kormányra, szaktárcákra és civil szervezetekre vár majd.

Természetesen a kezdeményezés nem egészen új, hiszen 10 éve működik már a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Hagyományok - Ízek - Régiók (HÍR) programja, amely a Nyugat-Európában - francia kezdeményezésre - már több éve futó Euroterroirs (Európa Vidékei) program hazai adaptációja. Ennek keretében az Agrármarketing Centrum (AMC) összegyűjtötte a jellegzetesen magyar, illetve speciális regionális élelmiszeripari termékeket, növény- és állatfajtákat (összesen mintegy 300 bejegyzett termék, borokon és ételrecepteken kívül), majd CD, valamint könyv formában elkészítette a termékek gyűjteményét. Ma a HÍR program célja a gyűjteményben szereplő termékek és termények, valamint az ezeket készítő gazdák piacra jutásának segítése.

A gyűjteménybe kerülésnek természetesen megvan a maga kritériumrendszere, hiszen legalább 50 éves dokumentálható történelmi múlttal kell rendelkeznie, hagyományos módon kell előállítani, adott tájegységhez kell kötődnie, és ott széles körben ismertnek kell lennie, stb.

A Magyar Élelmiszerkönyvben felsorolt termékek szintén egyfajta hungarikumnak, "kiváló minőségű és a hagyományos különleges tulajdonsággal rendelkező" élelmiszereknek számítanak. Ebbe a lajstromba tartozik a kalocsai fűszerpaprika, a szatmári és békési szilvapálinka, szabolcsi almapálinka, kecskeméti barackpálinka, szegedi fűszerpaprika, makói vöröshagyma, szegedi és budapesti téliszalámi, csabai és gyulai kolbász, a tokaji aszú és a szikvíz is. Ezek a termékek közösségi oltalmat is élveznek, vagyis az EU valamennyi tagországában védettek a termékhamisítástól.

Mi az a Hungaricum Club?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Hungaricum Clubot Herendi Porcelánmanufaktúra Rt., a Pick Szeged Rt., a Tokaji Kereskedőház Rt. és a Zwack Unicum Rt. alapította 1999-ben. Ez a non-profit módon működő szervezet azzal a céllal jött létre, hogy a magyar termékek nemzetközi ismertségét elősegítsék, valamint hogy hazánkról pozitív képet alakítsanak ki a termékeken keresztül külföldön. Véleményük szerint ugyanis nem attól lesz eladható egy termék külföldön, hogy hungarikumnak számít, hanem épp fordítva.

Felfogásuk szerint hungarikumnak az a termék tekinthető, amely nagy hagyományokkal bír, kiemelkedő minőségű, nemzetközileg ismert és elismert, valamint alkalmas arra, hogy arról egy külföldi Magyarországot azonosítsa.

Így kerülhetett a társaság tagjai közé a Halasi Csipke Alapítvány, 2006-ban pedig a Pető-módszer is, így a konkrét termékeken kívül már egy szellemi termék is a hungarikumok körébe tartozik.

Évek óta hangoztatják a szakemberek, és a magyar termékek gyártói, hogy szükség lenne egy kritériumrendszer, valamint szakértői csoport felállítására is, amely eldönti, hogy valamely termék, intézet, szellemi munka (mert hogy nem csak élelmiszerek tartozhatnak a hungarikumok körébe) megfelel-e a követelményeknek, hiszen e nélkül nem garantálható, hogy a címet elnyert termékek valóban minőségiek is, ami erősen ronthatja az intézmény renoméját, és így tulajdonképpen az értelmét is. Ha beteljesíti a hozzá fűzött reményeket, akkor ennek a követelménynek is eleget tehet a júniusi határozat, ami előírta, hogy a kormány 2009. december 31-ig tájékoztassa az országgyűlést a hungarikumok fenntarthatóságáról és hasznosíthatóságáról.

A nemzeti tudatunk erősítésén túl a hungarikumok kijelölésének és védelmének komoly gazdasági jelentősége is van, hiszen az EU piacait jellemző termékdömpingből való kitűnésnek az egyik módja az, ha a minőséget valamilyen tanúsítvány is igazolja.

NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?