5 °C Budapest

Gulyás Gergely: jövő héten dönt a kormány a kijárási korlátozásról

2020. április 23. 11:04

A vírus csak vakcinával győzhető le, de bő másfél hónap elegendő lesz arra, vagyis május 3-ig lévő idő, hogy az egészségügy a tömeges terjedésre felkészüljön - mondta Gulyás Gergely a mai napon tartott Kormányinfón.

A járvány kezdetekor matematikai modellszámításokat készítettünk. Egy ilyen helyzetben azonban mindig a legrosszabbra készülünk. Orvosi és szakmai kérdés volt, hogy az ágyak 50%-át fel kell szabadítani - mondta Gulyás. Hozzátette: "8000 lélegeztetőgépnek kell rendelkezésre állnia, de ennél többről van megrendelésünk."

Gulyáskiemelte, hogy Palkovics László ma fogja ismertetni a matematikai modellszáímtásokat, amik a rendelkezésünkre állnak. Ezeket mindig övezi bizonytalanság - árulta el. "A május 3-i dátumról azért is beszélünk úgy, mert ekkora kell a védekezés a legmagasabb fokon álljon" - szögezte le.

Gulyás szerint a kormány időben megtette az intézkedéseket a koronavírus ellen. Mint mondta, a gazdasági élet leállásával sokan veszítették el a munkahelyüket. Hozzátette: Március 11. óta a regisztrált álláskeresők száma 51 ezerrel növekedett; míg az üres álláshelyek száma 70-80 ezerről 40 ezerre csökkent - sorolta.

Április 29-én nagy döntés várható

Dél-Németország és Ausztria példáját veszi a kormány figyelembe, amikor új lépésekről dönt a korlátozások kapcsán - jelentette ki Gulyás Gergely, aki leszögezte, a jelenlegi szabályok május 3-ig biztosan életben maradnak. Hozzátette:

A magyar egészségügy felkészülése lehetővé teszi, hogy tervet állítsunk össze a magyar gazdaság újraindítására. Ez csak fokozatosan valósulhat meg. Új szabályrendszert kell megalkotni, amely a leginkább veszélyeztett idős korosztályt és a legnikább fertőzött nagyvárosokat biztosítja

- mondta Gulyás Gergely, és azt is leszögezte, hogy a kormány erről a tervről jövő szerdán dönt, ahogy

a kijárási korlátozások megváltoztatásáról is jövő szerdán dönt majd a kormány.

Gulyás kiemelte, jövő héten lesz kormánydöntés az új részletekről. "Szerdán ülésezik a kormány, majd a Kormányinfó keretében vagy én vagy a miniszterelnök úr ismerteti" - árulta el. Hozzátette, "azt látjuk, hogy egyre több ország dönt a könnyítésekről. A cél, hogy elsősorban a gazdasági élet, majd az élet is a rendes kerékvágásban folytatódjon."

Az inflációs várakozások alapvetően nem változtak - mondta a miniszter. Megemlítette, hogy vannak egymással ellentétes hatások, ide sorolva az alacsony olajárat, valamint néhány termék árának drágulását is.

"Azt várjuk, hogy május 3-ára az egészségügyi rendszer készen fog állni, hogy a legtömegesebbnek tekinthető fertőzés esetén is mindenkiről tudjunk gondoskodni. Nem állhat elő olyan helyzet, mint Olaszországban, ahol olyan döntéseket kellett hozni, hogy ki ne haljon meg, mert kevés a lélegeztetőgép - szögezte le a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Kiemelte: Magyarország, Európán belül, kevés esetszámmal rendelkezik.

Közel vagyunk a 60 ezer teszthez, ezért a korábbi kritikák, amik erre vonatkoztak, zárójelbe tehetők

- tette hozzá a  miniszter. Gulyás azt is elárulta, hogy a fertőzöttek 10%-a egészségügyi dolgozó - ez megegyezik a nemzetközi adatokkal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Változások a Kurzarbeit-rendeletben

"Egyeztettünk a cégekkel. Ők azt mondták, hogy szívesen megőrzik a munkavállalói számuk nagy részét, de közben a Kurzarbeit-rendelet kizárta azokat eddig, akik már korábban elbocsátottak a veszélyhelyzet kihirdetése után. Ezért enyhítettünk a körülményeken és azok is igényelhetik a bértámogatást, akik már elbocsátottak. Ezért van a szabályok között, hogy nem a teljes létszámra kell fenntartást vállalni, hanem a programban résztvevőkre vonatkozóan" - mondta Gulyás Gergely.

"Konzultáltunk nagy cégekkel, valamint kkv-kat képviselő szervezetekkel, amelyek jelezték új igényeiket" - jelezte Gulyás Gergely, hogy miért volt szükség a Kurzarbeit módosítására. Hozzátette: "Több mint 100 ezer forintot a kormány a bérköltségből át tud vállalni, szerintem ez fontos. Havonta egy munkavállalónak jár a 100 ezer forintotos támogatás, ez mindenképp újszerű." Leszögezte: "Azért is módosítottunk a szabályokon, hogy a lehető legtöbb munkahelyet meg tudjuk védeni."

Emelkedhet az álláskeresési járadék?

"Minden eszközzel azon vagyunk, hogy segítsünk az embereken egy ilyen helyzetben. De kérdés, mi a valós segítség. Ha valaki az elmúlt 30 évet áttekint, akkor azok a kormányok voltak sikertelenek, akik segélyekkel próbáltak segíteni. Mi minidig azt mondtuk, hogy a munkát kell támogatni" - reagált arra Gulyás, hogy emelkedhet-e a munkanélküliségi segély jelenlegi 3 havi időtartama.

A legvégső eset lehet, hogy segélyt osztogassunk. A cél, hogy elkerüljük azt a helyzetet, hogy valaki 3 hónapnál hosszabb ideig legyen munka nélkül

- tette hozzá a miniszter.

Mi lesz az érettségi vizsgákkal

"Az érettségi lebonyolítása nem presztízskérdés, hanem szakmai. Ezért a kormány felhatalmazást adott Maruzsa Zoltánnak, hogy egyeztessen mindenkivel, a szülői szervezetekkel is. Ismerje meg a véleményeket és nyugtassunk meg mindenkit, hogy képes az ország lebonyolítani az írásbeli érettségit járvány idején is" - magyarázta Gulyás. Mint mondta,

a vélemények meghallgatása után dönthet az államtitkár, hogy el kell-e halasztani egy vagy két héttel, vagy megtartható május 4-én az érettségi.

Mikor vonulhat el a járvány?

A vírus lefutása farkasfog szerűen fog kinézni - jelezte Gulyás Gergely arra vonatkozóan, hogy a május 3. után várható plató szakasz meddig tarthat (lapos fennsík a görbén - a szerk.). Amerikai példát említve azt mondta, hogy ősszel is lehet egy új tetőzés a járványban. "A mi virológus-matematikus szakember csapatunk is ezt valószínűsíti. Ennek megfelelően kell készülni az egészségügyi ellátórendszerben is" - jelezte a miniszter.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem