12 °C Budapest
Hiába a nyitás, fuldokolnak a magyar éttermek: a szakácsok java része pályát váltott

Hiába a nyitás, fuldokolnak a magyar éttermek: a szakácsok java része pályát váltott

2021. szeptember 9. 18:30

A turisták elmaradása mellett a magyar vendéglátóipari egységeknek az óriási munkaerőhiánnyal is meg kell küzdeniük. Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnöke elmondta, hogy fojtogató ez a munakerőhiány, hiszen náluk is napi szinten keresnek szakácsokat - sikertelenül.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A szakácsok szinte az új fejlesztők, a munkaközvetítők zöme rengeteg szakácsot keres és küld ki külföldre. Az itthon maradt szakácsok közül többen szakmát váltanak, véglegesen.

Molnár B.Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnöke, valamint a már megszűnt Alexandra és Gault-Millau étteremkalauzok volt főszerkesztője a 444 podcastjában nem csak arra világított rá, hogy a Michelin francia kalauz már régen nem képes tartani a szakmai színvonalat, hanem a magyar vendéglátóiparban jelen lévő munkaerőhiányról is beszélt.

Egyre katasztrofálisabban látszik a munkaerőhiány. Nálunk naponta 3-4 alkalommal csörren meg a telefon, hogy szakácsot keresnek. Sokan elmennek külföldre, másrészt sokan elhagyták a szakmát. Én ismerek 5-6 szakácsot, akik teljesen elhagyták a szakmát, és úgy tűnik nem is térnek vissza. A korona előtt nálunk is volt 8-9 jelentkező, de amikor következőleg meghirdettük, nem jelentkeztek, nem tudtak eljönni, mert nincs váltásuk, nem tudnak felkészülni. A munkaerőhiány fojtogató a szakmán belül.

A Michelin nemzetközi étteremkalauz kiadója szeptember 2-án bejelentette, hogy új online kiadványt indít Budapest City Guide néven.

A Budapestet bemutató kalauzban szereplő 25 étterem közül hét kapta meg a Michelin-csillag minősítését, azonban az ajánlott éttermek közül több hónapok óta nem működik. Azonban nem ez az egyetlen nehézség a vendéglátóiparban, ugyanis a turisták elmaradása mellett hatalmas a munkaerőhiány az ágazatban. A Magyar Gasztronómiai Egyesület elnöke erre is reagált.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Néhány jó hely, műhely létrejött, és elkezdtek osztódással szaporodni. Azok, akik itt tanultak mára már a jó dolgokat tanulják meg, annak ellenére, hogy katasztrófális, és elavult a szakképzés.

Az elnök elmondta, hogy létrejött egy olyan réteg, 20-40 szakáccsal, akik a gasztroforradalom második, harmadik generációját képezik, és jó éttermeket vezetnek. Ők is benne lehettek volna a Michelin válogatásban, hiszen kiváló teljesítményt nyújtanak, egyedi helyekről beszélünk, amelyek jó technológiával dolgoznak, élmény ott lenni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 22. péntek
Előd
42. hét
Október 22.
cAPS lOCK vILÁGNAP
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 22. 16:03