Hiába a nyitás, fuldokolnak a magyar éttermek: a szakácsok java része pályát váltott

Hiába a nyitás, fuldokolnak a magyar éttermek: a szakácsok java része pályát váltott

2021. szeptember 9. 18:30

A turisták elmaradása mellett a magyar vendéglátóipari egységeknek az óriási munkaerőhiánnyal is meg kell küzdeniük. Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnöke elmondta, hogy fojtogató ez a munakerőhiány, hiszen náluk is napi szinten keresnek szakácsokat - sikertelenül.

A szakácsok szinte az új fejlesztők, a munkaközvetítők zöme rengeteg szakácsot keres és küld ki külföldre. Az itthon maradt szakácsok közül többen szakmát váltanak, véglegesen.

Molnár B.Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnöke, valamint a már megszűnt Alexandra és Gault-Millau étteremkalauzok volt főszerkesztője a 444 podcastjában nem csak arra világított rá, hogy a Michelin francia kalauz már régen nem képes tartani a szakmai színvonalat, hanem a magyar vendéglátóiparban jelen lévő munkaerőhiányról is beszélt.

Egyre katasztrofálisabban látszik a munkaerőhiány. Nálunk naponta 3-4 alkalommal csörren meg a telefon, hogy szakácsot keresnek. Sokan elmennek külföldre, másrészt sokan elhagyták a szakmát. Én ismerek 5-6 szakácsot, akik teljesen elhagyták a szakmát, és úgy tűnik nem is térnek vissza. A korona előtt nálunk is volt 8-9 jelentkező, de amikor következőleg meghirdettük, nem jelentkeztek, nem tudtak eljönni, mert nincs váltásuk, nem tudnak felkészülni. A munkaerőhiány fojtogató a szakmán belül.

A Michelin nemzetközi étteremkalauz kiadója szeptember 2-án bejelentette, hogy új online kiadványt indít Budapest City Guide néven.

A Budapestet bemutató kalauzban szereplő 25 étterem közül hét kapta meg a Michelin-csillag minősítését, azonban az ajánlott éttermek közül több hónapok óta nem működik. Azonban nem ez az egyetlen nehézség a vendéglátóiparban, ugyanis a turisták elmaradása mellett hatalmas a munkaerőhiány az ágazatban. A Magyar Gasztronómiai Egyesület elnöke erre is reagált.

Néhány jó hely, műhely létrejött, és elkezdtek osztódással szaporodni. Azok, akik itt tanultak mára már a jó dolgokat tanulják meg, annak ellenére, hogy katasztrófális, és elavult a szakképzés.

Az elnök elmondta, hogy létrejött egy olyan réteg, 20-40 szakáccsal, akik a gasztroforradalom második, harmadik generációját képezik, és jó éttermeket vezetnek. Ők is benne lehettek volna a Michelin válogatásban, hiszen kiváló teljesítményt nyújtanak, egyedi helyekről beszélünk, amelyek jó technológiával dolgoznak, élmény ott lenni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?