Gyökeres változás a Wolton, Foodorán: sokakat érint, akik ételt szoktak rendelni
Meglepően sok fogyasztót érdekel a csomagolóanyagok környezeti hatása, a vendéglátóhelyek nagy része azonban nem foglalkozik érdemben a témával.
Meglepően sok fogyasztót érdekel a csomagolóanyagok környezeti hatása, a vendéglátóhelyek nagy része azonban nem foglalkozik érdemben a témával.
Nem mindegy, hogy valakinek hol van étterme, mert nem emelhet ugyanakkorát az árakon egy budapesti vendéglátóhely, mint egy vidéki településen működő.
Sokan hívják „magyar gyöngyszemnek” a maximum harminc vendégre tervezett kis „szobácskát”. Az Ilona Stüberl tulajdonosával, Fodor Máriával beszélgettünk.
A teljes magyarországi turisztikai kiadások összege 2022-ben 3 042 milliárd forint volt, ami közel kétharmadával haladta meg a 2021-es értéket.
A VIMOSZ a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt-vel közösen méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását.
A fogyasztói elvárásoknak részben már megfelel, a piaci szabályozás hiánya miatt ugyanakkor még nem teljesen átlátható és egységes a repoharak rendszere.
Az ország egyik legvagányabb étteremláncába alacsonyabb szaktudás mellett is be lehet kerülni, a belső tréningek során pedig komoly szaktudás is szerezhető.
A Magyarországon jelenleg 38 egységet üzemeltető Starbucksban tapasztalat nélkül is el lehet helyezkedni, a barista munka rejtelmeit ugyanis a vállalat saját belső képzésein tanulhatják el a diákok.
A tesztelések során 25 ötcsillagos szálloda került a kalauzlátókörébe, melyek nagy része a fővárosban működik.
2022 után a 2023-as év is óriási kihívást jelent a szektor számára: a magas infláció kivétel nélkül minden vendéglátóhely életét befolyásolja.
A Vendéglátók Ipartestülete szerint a kisvállalkozások többsége viszont továbbra sem áll készen az átállásra.
Decemberben 4,3%-kal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene a novemberi 2,8%-os növekedés után, míg 36,9%-kal emelkedett az árbevétele a jelentős áremelések következtében.
Steiner Attila jelentette be, hogy megnyílt a szálláshelyszolgáltatás és vendéglátás tevékenységi körökhöz kapcsolódó KKV Energiaköltség és Beruházási Program pályázati felülete.
Akár az éttermek fele is bezárhat a megemelkedett alapanyagárak és rezsiköltségek miatt.
Kettős válság elé nézünk: az éttermek költségei az egekbe nőnek, ezzel párhuzamosan a vendégek vásárlóereje is csökken. Az emberek az elsők között mondanak le az étterembe járás „luxusáról”.
Nemcsak a lakossági fogyasztókat lepte meg az új rezsiszámla, hanem sok vállalkozót, köztük a vendéglátósokat. Van, akinek 22 millióra nőtt a rezsiszámlája.
Vannak vendéglátósok, akik szerint a büfék szenvedik majd meg a legjobban a rezsicsökkentés csökkentését, mások szerint pedig a középkategóriás éttermek vannak veszélyben.
A következő hónapokban folytatódhat a vendéglátói szektor helyreállása, amit támogat a nemzetközi turizmus egyre erősödő helyreállása.
A bezárt vendéglátó egységek harmada budapesti volt, jelentős részük szórakozóhely és italárusító üzlet a bulinegyedből.
Úgy néz ki, valóban kezd visszaállni a turizmus a járvány két éve után: ezt már a statisztikák is mutatják.