Magyar Külgazdasági Szövetség: erősíteni kell a magyar exportot

2010. június 17. 16:02

Hat pontból álló intézkedéscsomagot javasol a kormánynak a Magyar Külgazdasági Szövetség. A szakmai szövetség szerint Magyarország világkereskedelembe való integrációja csaknem kizárólag multinacionális cégeken keresztül érvényesül. Továbbra is megoldatlan feladat maradt a hazai vállalkozások exportképességének kérdése. Ezért a jelenlegitől merőben eltérő, új szemléletű kormányzati intézkedéseket szorgalmaznak.

A Magyar Külgazdasági Szövetség, mint a döntő mértékben magyar tulajdonú, a nemzetközi munkamegosztásban is résztvevő gazdálkodó szervezetek szakmai szövetsége, az alábbi első intézkedéseket javasolja a kormánynak:

1. Az állami promóciós szervezetek (Eximbank, Mehib, ITDH, AMC) eszközrendszere kerüljön egycsatornás szervezés, irányítás és ellenőrzés alá.

2. Szükséges az Európai Uniós pénzek átcsoportosítása a termelő szféra területére kiemelten a hazai kkv-k innovációs és exportorientált termelésének növelését célzó támogatási programokhoz. A pályázati rendszert ennek alárendelten kell komplex fejlesztési csomagok létrehozásával, soron kívül átalakítani.

3. A Magyar Főnix program mielőbbi beindítása az Eximbank, a Mehib, az ITDH és az AMC bevonásával.
A magyar gazdaság egyik kitörési pontja lehet a hazai kkv-k világgazdasági vérkeringésbe való bekapcsolása. Ehhez nyújthatnának hasznos és konkrét segítséget a felsorolt állami cégek közreműködésével alapított komplex tudásbázisú kereskedőházak, amelyek a magyar termékek és szolgáltatások egyedi és/vagy rendszerbe foglalt exportját segítenék elő olyan exportáló cégeknél, akik átvilágítás alapján megfelelő managementtel, termékkel, irányítási rendszerrel és már értékelhető export múlttal vagy arra alkalmassá tehető struktúrával rendelkeznek. A megfelelő növekedési potenciállal rendelkező, már bizonyított cégek esetében, ahol a növekedés gátja az alulfinanszírozottság illetve alultőkésítettség, a fenti állami cégek révén átmeneti tőkeemeléses rásegítés lehetőségét kell megteremteni a szerves fejlődést meghaladó növekedés és a regionális multi szerep betöltése érdekében.

4. Szükséges a Külgazdasági Tárcaközi Bizottság (KTB) létrehozása.
A KTB létrehozása, támaszkodva a szakmai szervezetekre, elősegítené az egységes vezetésű és egységes szemléletű szakmai irányítást, a színvonalas törvény előkészítést és a végrehajtás ellenőrzését.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

5. Javasolt a túlterjeszkedő állami bürokrácia leépítése, a szolgáltató jelleg erősítése, a közbeszerzési törvény és eljárási rend egyszerűsítése. Ugyancsak szükséges a földhivatali nyilvántartás, Céginformációs Szolgálat működésének nyilvánossá és átláthatóvá tétele, cégiratok kötelező használatának eltörlése, valamint közhiteles elektronikus nyilvántartás bevezetése.

6. A külkereskedelmi szakma becsületének visszaállítása, külkereskedelmi kultúra fejlesztése érdekében szükséges a kiemelt szakoktatási, továbbképzési programok hatékonyságának növelése, a munkaerőpiaci feltételek fejlesztése.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25