Magyar Külgazdasági Szövetség: erősíteni kell a magyar exportot

2010. június 17. 16:02

Hat pontból álló intézkedéscsomagot javasol a kormánynak a Magyar Külgazdasági Szövetség. A szakmai szövetség szerint Magyarország világkereskedelembe való integrációja csaknem kizárólag multinacionális cégeken keresztül érvényesül. Továbbra is megoldatlan feladat maradt a hazai vállalkozások exportképességének kérdése. Ezért a jelenlegitől merőben eltérő, új szemléletű kormányzati intézkedéseket szorgalmaznak.

A Magyar Külgazdasági Szövetség, mint a döntő mértékben magyar tulajdonú, a nemzetközi munkamegosztásban is résztvevő gazdálkodó szervezetek szakmai szövetsége, az alábbi első intézkedéseket javasolja a kormánynak:

1. Az állami promóciós szervezetek (Eximbank, Mehib, ITDH, AMC) eszközrendszere kerüljön egycsatornás szervezés, irányítás és ellenőrzés alá.

2. Szükséges az Európai Uniós pénzek átcsoportosítása a termelő szféra területére kiemelten a hazai kkv-k innovációs és exportorientált termelésének növelését célzó támogatási programokhoz. A pályázati rendszert ennek alárendelten kell komplex fejlesztési csomagok létrehozásával, soron kívül átalakítani.

3. A Magyar Főnix program mielőbbi beindítása az Eximbank, a Mehib, az ITDH és az AMC bevonásával.
A magyar gazdaság egyik kitörési pontja lehet a hazai kkv-k világgazdasági vérkeringésbe való bekapcsolása. Ehhez nyújthatnának hasznos és konkrét segítséget a felsorolt állami cégek közreműködésével alapított komplex tudásbázisú kereskedőházak, amelyek a magyar termékek és szolgáltatások egyedi és/vagy rendszerbe foglalt exportját segítenék elő olyan exportáló cégeknél, akik átvilágítás alapján megfelelő managementtel, termékkel, irányítási rendszerrel és már értékelhető export múlttal vagy arra alkalmassá tehető struktúrával rendelkeznek. A megfelelő növekedési potenciállal rendelkező, már bizonyított cégek esetében, ahol a növekedés gátja az alulfinanszírozottság illetve alultőkésítettség, a fenti állami cégek révén átmeneti tőkeemeléses rásegítés lehetőségét kell megteremteni a szerves fejlődést meghaladó növekedés és a regionális multi szerep betöltése érdekében.

4. Szükséges a Külgazdasági Tárcaközi Bizottság (KTB) létrehozása.
A KTB létrehozása, támaszkodva a szakmai szervezetekre, elősegítené az egységes vezetésű és egységes szemléletű szakmai irányítást, a színvonalas törvény előkészítést és a végrehajtás ellenőrzését.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

5. Javasolt a túlterjeszkedő állami bürokrácia leépítése, a szolgáltató jelleg erősítése, a közbeszerzési törvény és eljárási rend egyszerűsítése. Ugyancsak szükséges a földhivatali nyilvántartás, Céginformációs Szolgálat működésének nyilvánossá és átláthatóvá tétele, cégiratok kötelező használatának eltörlése, valamint közhiteles elektronikus nyilvántartás bevezetése.

6. A külkereskedelmi szakma becsületének visszaállítása, külkereskedelmi kultúra fejlesztése érdekében szükséges a kiemelt szakoktatási, továbbképzési programok hatékonyságának növelése, a munkaerőpiaci feltételek fejlesztése.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem