8 °C Budapest

Kelet-Magyarországon veszélyesebb üzletelni

2010. június 2. 05:20

Tizenöt nappal később jut hozzá a pénzéhez az a vállalkozás, aki a keleti országrészből választ magának üzleti partnert mint az, aki kizárólag Nyugat-Magyarországon tevékenykedik - derül ki a Dun&Bradstreet kockázatkezeléssel foglalkozó vállalkozás adataiból. Ráadásul a kelet-magyarországi vállalkozásokkal üzletelőket nagyobb eséllyel futhatnak hiába a pénzük után, mivel arrafelé az átlagosnál magasabb a bedőlés veszélyes cégek aránya. Jó hír azonban, hogy a más vállalkozásokra veszélyes üzleti partnerek kiszűrése néhány ezer forintból megoldható.

 
Üzleti szempontból veszélyes területnek számít Szabolcs-Szatmár. Heves, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye - derül ki a Dun&Bradstreet kockázatkezelő adataiból. Nyugodtabban lehet üzletelni a Pest, Győr-Moson-Sopron és Vas megyékben tevékenykedő társaságokkal, ám a kockázatkezelő véleménye szerint elgondolkodtató, hogy a végelszámolással és felszámolással érintett vállalkozások száma több megyében nő, mint ahányban csökken.

 
A fizetési hajlandóság tekintetében a rangsor nem sokat változik. Az átlagos fizetési határidő Magyarországon 30,5 nap volt 2010. első negyedévében. Ám az átlagosnál öt nappal tovább kell várni a Szabolcs, Hajdú-Bihar, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből érkező bevételekre. Az átlagnál kevesebbet, 26,6 napot váratják üzletfeleiket viszont a Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyei társaságok.


Ilyen helyzetben a legfontosabb, hogy megelőzzük a bajt - ad tanácsot Keleti József a Dun&Bradstreet ügyvezető igazgatója. Aki nem akar futni a pénze után, az jobban teszi, ha ellenőrzi mind a régi mind az új vevőit. Ebben az erre specializálódott kockázatkezelési cégek tudnak segíteni. A rendszer úgy működik, hogy a vállalkozások üzletfeleik fizetési szokásairól anonim módon beszámolnak a kockázatkezelőnek, aki némi térítés ellenében hozzáférhetővé teszik az adatokat. Így egy-egy vállalkozásról meg lehet tudni, hogy az általában milyen határidővel fizet, ez a határidő miként változott az elmúlt évek alatt, illetve akadtak-e nehézségek a reménybeli partnernél, van-e esély a bedőlésére. Rendkívül fontos, hogy ne csak az új vevőket, hanem a régi partnereket is időről-időre ellenőrizzük, mert a behajthatatlan követelések 80 százaléka a meglévő vevőktől származik - hangsúlyozza Keleti József.

Ha sikerül számszerűsíteni az üzleti kapcsolat kockázatát, akkor könnyen le lehet dönteni, hogy egyátalán nem, vagy csak bizonyos feltételekkel érdemes üzletelni az adott vállalkozással. Utóbbi esetben limit meghatározásával, biztosíték kérésével, esetleg előre fizetés kikötésével lehet elkerülni a veszteséget. Ha pedig megtörtént a baj, ne késlekedjünk, mert várni és reménykedni óriási veszélyt jelent- hangsúlyozza Keleti József. Minden nappal kevesebb az esély arra, hogy a követelésünkhöz hozzájussunk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Bár sokan gondolják néhány ezer forint kiadással minden cégvezető nyugodtabban alhatna. Egy új üzleti partnerről ennyiért lehet céginformációt kérni és darabonként ugyancsak néhány ezer forintba kerül, hogy meglévő üzleti partnereink tevékenységét a kockázatkezelő vállalkozás egy éven át szemmel tartsa. Ez pedig nem nagy ár azért cserébe, hogy jó eséllyel elkerüljük a behajthatatlan tartozásokat.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm