Címke: világkereskedelem (20 cikk)

Pénzcentrum | 2020. december 16. 12:03

Rossz lesz a negyedik gazdasági negyedév: ezt még jócskán nyögni fogjuk

Miközben a KSH adatai szerint a gazdasági folyamatok 2020 harmadik negyedévében az előző negyedévhez képest a vártnál is kedvezőbbé váltak, már tudjuk, hogy a negyedik negyedév minden bizonnyal lényegesen rosszabb lesz. Ennek oka a járvány második hulláma, a mozgáskorlátozó intézkedések keresletet és kínálatot visszafogó hatása, mindennek a gazdasági várakozások romlásában való megjelenése. A GKI a trendet tekintve nem változtat szeptemberi, "W" vonalvezetésű, a nagy második negyedévi visszaesés és harmadik negyedévi javulás után a negyedik negyedévben újra mélyebb visszaesést váró előrejelzésén. Számszerűen azonban a GKI a kedvező harmadik negyedévi adatok alapján a korábbi 9%-ról 7%-ra mérsékli a negyedik negyedévi visszaesés, s 7-ről 6%-ra az éves GDP-csökkenés mértékét. Ez továbbra is közel áll, de immár egy hajszállal optimistább a kormány és az EU 6,4%-os prognózisához képest, miközben kissé pesszimistább az OECD napokban közzétett 5,7%-os előrejelzésénél. Abban is általános az e...

Pénzcentrum | 2011. március 4. 04:44

Kiderült: ezért ilyen drága most a cukor

Mi lehet az oka annak, hogy hiánycikké vált a cukor Magyarországon és Európában egyaránt? Miért van az, hogy a néhány évvel ezelőtt még hét cukorgyárral büszkélkedő Magyarország cukorimportra szorul? Egyszerűnek tűnik a multinacionális vállalkozásokat okolni, és akik ezt teszik, nem járnak messze az igazságtól. A magyarázat azonban korántsem ilyen egyszerű. A történetben ugyanis a multikon kívül főszerepet játszik a Világkereskedelmi Szervezet (WTO), az Európai Unió, az időjárás és a pénzéhes spekulánsok hada is.

Pénzcentrum/InfoRádió | 2010. október 1. 13:02

Sosem találnád ki, honnan jön a legtöbb hamis termék

A hamisított termékek forgalma 2009-ben elérte a 900 milliárd dollárt, ami világkereskedelem 7-8 százaléka. A leggyakrabban továbbra is a ruházati termékeket, az elektronikai cikkeket, a dohányárukat, illetve az élelmiszereket hamisítják, de növekedést mértek a hamis gyógyszer vagy például a járműalkatrész forgalmazás területén is. Magyarországra a legtöbb hamis termék Kínából érkezik.

Pénzcentrum | 2010. június 17. 16:02

Magyar Külgazdasági Szövetség: erősíteni kell a magyar exportot

Hat pontból álló intézkedéscsomagot javasol a kormánynak a Magyar Külgazdasági Szövetség. A szakmai szövetség szerint Magyarország világkereskedelembe való integrációja csaknem kizárólag multinacionális cégeken keresztül érvényesül. Továbbra is megoldatlan feladat maradt a hazai vállalkozások exportképességének kérdése. Ezért a jelenlegitől merőben eltérő, új szemléletű kormányzati intézkedéseket szorgalmaznak.

Pénzcentrum | 2009. február 5. 16:30

Mentőövet az európai vállalkozásoknak!

A jelenlegi gazdasági helyzetben mindent meg kell tenni az európai foglalkoztatás gerincét adó kis- és középvállalkozások megsegítéséért, hiszen a válságkezelésnek ez lehet az egyik legfontosabb eleme - mondta Herczog Edit EP-képviselő.

Pénzcentrum | 2008. július 16. 15:00

Pénzhullámmal érkezett a globalizáció a Földközi tenger térségébe!

Ha Spanyolország legdélebbi pontjáról áttekintünk a Giblaltári-szoros felett, akkor alig 14 kilométerre a párás, ködös levegő mögött körvonalazódni kezd egy óriási építkezés. A marokkói Tangierben épül a kontinens legnagyobb tengeri kikötője. Az első dokkot már megnyitották, a második terminál már a nyár végére elkészülhet. A kikötő éves kapaciátása eléri majd a 8,5 millió konténert, amivel két és félszer akkora lesz, mint a legnagyobb brit kikötő.

Pénzcentrum | 2005. november 18. 06:20

Miért nem érdemes vezérigazgatónak lenni?

A Burson-Marsteller és az Economist Intelligence Unit (EIU) legújabb vizsgálata szerint a gazdasági vezetők többsége ma is komoly fenntartásokkal viseltetik a vezérigazgató tisztséggel szemben.

Pénzcentrum | 2005. június 9. 09:48

ICEG előrejelzés: lassuló növekedés, gyengébb forint

Megjelent az ICEG Európai Központ által a hazai gazdaságról készített legfrissebb negyedéves előrejelzés. Az intézmény az idei évre 3.2%-os GDP növekedéssel és 3.3%-os átlagos inflációval számol. A reálbérek a tavalyinál gyorsabban, 3.5%-kal emelkedhetnek. A forint/euró árfolyam az év végére 255 körüli szintre gyengülhet, a jegybanki alapkamat 7%-ra csökkenhet. A külső környezet hatása a hazai

Pénzcentrum | 2005. április 29. 07:40

Ecostat: optimisták a nagyvállalatok - 1.5 éves mélyponton a kkv konjunktúra-index

Az ECOSTAT "TOP-100 nagyvállalati konjunktúra-indexe" 2005 áprilisában 54 százalékra csökkent az előző havi 55 százalékról és megegyezik a mutató februári értékével. A hazai nagyvállalatok kissé meglepő módon az optimista várakozásaikat a tartósnak ígérkező világgazdasági fellendülésre és javuló versenyképességére alapozzák. A kis- és középvállalati konjunktúra-indexe áprilisban kismértékben

Pénzcentrum | 2004. november 17. 15:20

Kopint Datorg: 5.5%-os áht-hiány, 4 mrd euró közeli FDI várható 2004-ben

A 2004 tavaszán kezdődött globális fellendülés őszre veszített a lendületéből, ami arra utal, hogy a világgazdasági növekedés dinamikája túljutott a csúcspontján. A lassulás dacára a világkereskedelem volumene becslések szerint mintegy 10%-kal bővült 2004 első három negyedévében - olvasható a Kopint Datorg novemberi konjunktúra-jelentésében. Az Európai Központi Bank megjelentette 2004-es