3 °C Budapest
Az Etyek-Budai borvidék ősszel is izgalmas programokkal, különleges borokkal vár

Az Etyek-Budai borvidék ősszel is izgalmas programokkal, különleges borokkal vár

2024. október 18. 10:30

Ősszel egyre többen keresik az aktív turizmust: talán ezek a hónapok a legalkalmasabbak a hosszú sétákra, az izgalmas túrákra, a városlátogatásokra, és persze a borkóstolókra is. Magyarország borvidékei pedig kiváló programlehetőségeket kínálnak, ősszel és az év többi részében egyaránt. Cikksorozatunkban három klasszikus borvidékhez ajánlunk programokat: Etyek-Budához, Egerhez és Villányhoz. Nézzük, mit tartogat számunkra az Etyeki borvidék!

Az Etyek-Budai borvidék ideális hely egy nyugodt hétvégi kiránduláshoz, főleg akkor, ha szeretjük a bort, a vidéki hangulatot, a természetet és Budapesthez közeli programokat szervezünk. A hegyes-völgyes borvidék szépsége, a több mint 150 éves pincék és a hamisíthatatlan nyugodt, csendes vidéki hangulat kellemes időtöltést, ideális kirándulási lehetőséget kínál látogatói számára.

A vidéket számos kellemes gyalogos túraútvonal szeli át, ahol élvezhetjük a szőlőskerteket és a természeti tájat. A Nyakas-kő, a Szily-kápolna vagy a kálvária felkeresése mind csodás program, de a Törökugrató kilátó is egy különleges pont, ahonnan gyönyörű panoráma tárul elénk. Etyektől nem messze található az Alcsúti Arborétum, amely különösen tavasszal és ősszel látványos a virágzó vagy színesedő növényekkel.

Ha ráérünk, keressük fel Zsámbékon a romtemplomot, ezt az 1220-ban épült későromán-koragótikus bazilikát, melynek kertjében nyaranta színházi előadások és felolvasó estek zajlanak.

Fotó: Getty ImagesFotó: Getty Images

A borvidék jellemzően az egykori sváb falvakból, valamint a budai szőlőkből alakult ki, így a szokásos sváb fogások, a disznósajtok és a különböző stifolderek errefelé is ismertek voltak.

Az Etyek-Budai borvidék másik körzete a Velencei-tó körül terül el, ahol egyrészt a strandok környékén mindig találhatunk könnyed ételeket, lángosokat és frissen sült halakat a feszes fehérborok mellé, másfelől, ha itt támad kedvünk sült húsokat enni, a tó északi partjának vörösborai biztosan jól passzolnak majd a választott fogáshoz. Kevesen tudják, hogy Budafok, az egykori Promontor szintén a borvidék része: itt már 1882 óta kiváló minőségű, csúcstechnológiával készülő pezsgőkkel találkozhatunk.

Lássuk, milyen borokat érdemes kóstolni!

Könnyebb megértenünk az Etyek-Budai borvidék komplexitását, ha megnézzük, milyen különböző tájak alkotják: az Etyek-Budai termőterület a Dunántúli-középhegység északkeleti területein, a Gerecse-hegység déli részétől a Velencei- és a Budai-hegységig húzódik, melyek domb- és hegyoldalain, illetve fennsíkjain történik a szőlőtermesztés. Etyek-Buda klímája – északi elhelyezkedéséből és dombvidéki jellegéből adódóan - a magyarországi átlagnál hűvösebb. A borvidék egész területén folyamatos széljárás jellemző, az uralkodó szélirány az észak-nyugati szél, mely mindig hűvös légtömegeket szállít a dűlőkbe.

Ezt a sokszínűséget leginkább az itt termesztett számos fajta jelképezi a legjobban, melyek az évszázadok folyamán honosodtak meg a vidéken. A nagyszámú fajta használatát magyarázza, hogy a helyi termelők az évjárati hatásokat mérséklendően, mindig a magas minőségű borok előállításához szükséges minőségű alapanyagot tudjanak előállítani.

A viszonylag szeles, kevés csapadékkal és bőséges napsütéssel jellemezhető klíma, valamint a löszös, mészköves talaj karakteres, savas borok és magas minőségű tradicionális pezsgők készítésére rendelték a területet. Épp ezért Etyek és környékének jellemző szőlőfajtái a chardonnay, a sauvignon blanc, a pinot noir, a szürkebarát, a királyleányka, az olaszrizling, a rajnai rizling, a zöldveltelini, a pinot blanc és a cserszegi fűszeres.

Az Öreghegyen található Hernyák Birtokot 1993-ban alapította a Hernyák család és bár a kezdetben a Vajdaságból hozott párlatkészítési hagyományok meghonosítása volt a céljuk, hamar belekóstoltak a borkészítés világába, ma pedig már két generáció dolgozik együtt a borászatban.

A hét hektáros birtok 2015-ben bio organikus gazdálkodásra váltott, így boraik teljesen vegyszermentes és fenntartható módon termesztett alapanyagokból készülnek.  A borászatban előre egyeztetett időpontban lehetőség van borkóstolásra és pincetúrára, de időszakosan a birtok butik éttermében tematikus napokat is hirdetnek, ezekért érdemes figyelni a Hernyák Birtok Facebook oldalát.

A Nádas Borműhely 2011 óta működik Etyeken egy XIX. századi présház épületében. Az alapítók, Nádas Szilárd és felesége Rajnai Veronika, okleveles kertészmérnökként a világ számos bortermelő országában megfordultak, fejlesztették a tudásukat. Jelenleg 5 hektáron dolgoznak, főként a borvidékre jellemző világos fajtákkal. Évente kevesebb, mint 10 ezer palackot állítanak elő, küldetésüknek vallják a megszokott szőlőfajták „másik arcának” bemutatását.

Támogatott tartalom

A cikk megjelenését a Magyar Bormarketing Ügynökség Mi folyik itt? Borok járatlan utakon kampánya támogatta. További programötleteket ide kattintva találsz. 

 

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
A kommentkezelési szabályzatot itt találod.
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. december 24. szerda
Ádám, Éva
52. hét
December 24.
Szenteste
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?