31 °C Budapest
Luxury hotel Chef showing food under Low-key lighting

Osztrák árak a magyar topéttermekben: ennyibe kerül egy luxusvacsora Budapesten és Bécsben

2023. február 23. 10:16

A lakosság mellett a leginkább a vendéglátószektort sújtja az energiaárak elszabadulása valamint az élelmiszer-infláció: lassan tényleg megfizethetetlen lesz egy éttermi ebéd vagy vacsora. De mi a helyzet a fine dining éttermek esetében? Megnéztük, ott miképp alakulnak az árak, és összehasonlítottuk a bécsi és a hazai Michelin csillagos éttermek árszínvonalát. Túl nagy különbséget nem találtunk, sőt, van hogy olcsóbban kijön egy fullos vacsora a szomszédban, mint itthon.

Az élelmiszer-infláció és az energiaárak emelkedésének az egyik legnagyobb vesztesei, a lakosságon kívül minden bizonnyal a szolgáltatószektor, azon belül is a szállodák és az éttermek. Nem csoda, hogy szinte mindenhol árat emeltek, az éttermek költségeik is óriásiak. Mostanra ott tartunk, hogy lassan elviselhetetlenek az árak a vendéglátóhelyeken, de még mindig nem emelték meg annyival, amennyivel kellett volna. Ennek oka, hogy az étterem-tulajdonosok már nagyon óvatosan nyúlnak az árakhoz, mert az nagyban befolyásolja a keresletet. Bezárások folyamatosan vannak, de inkább a közepes szintű éttermeket fenyegeti nagyobb veszély, a magas szintű fine dining éttermek esetén, pláne Budapesten, ez kevésbé valószínű. Ráadásul ott más a befektetési hajlandóság: ők tovább hajlandóak fizetni a mínuszt - nyilatkozta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

De a komolyabb áremelést persze ők sem kerülhették el. Novemberben, amikor bejelentették az új Michelin csillagokat, megnéztük, mennyiért lehet enni Magyarország legjobbnak minősített éttermeiben, azonban az árakon azóta a fenti okok miatt a legtöbben kénytelenek voltak emelni.

De nem csak nálunk borsos az ára egy igazán jó vacsorának, hanem a szomszédos Ausztriában is: igaz, Budapesten 7, Bécsben 36 Michelin csillagos étterem van, ott nagyobb a választék, nagyobb a szórás. Az árak azonban nem tükrözik a két ország közti gazdasági különbséget, sőt.

A duplázók

Hasonlítsuk össze elsőként a két Michelin csillagos éttermeket. Bécs egyik leghíresebb helye, a Steirereck, mely a világ 50 legjobb éttermébe is befért, sőt, volt a lista 10. helyén is. Itt egy hatfogásos menü 185 euróba kerül (70 855 forint), a hozzá tartozó borsor pedig még plusz 36 300 forint, hét fogás 205 euró (78 500), borral még plusz 105 euró, azaz még 40 200 forint. Tehát a szerényebb vacsora 107 240 forintba kerül fejenként, az egy fogással gazdagabb pedig 118 730 forintba.  A másik bécsi duplázó, a Konstantin Filippou-ban a 8 fogás 260 euróba kerül, azaz 99 500 forintba, a hét fogás, 230 euróba, azaz 88 ezer forintba, borral együtt 151 200, illetve 134 ezer forint.

Itthon két csillagos a Platán Gourmet Étterem, ott a 12 fogásos menü 87 ezer forint, hozzá a borválogatás 39 ezer, összesen tehát 126 ezer, a 10 fogás 79 ezer forint, hozzá a bor 32 ezer, összesen tehát 111 ezer forint. A szintén duplázó Stand Étteremben a hat fogás 69 ezer + 28 ezer, azaz 97 ezer forint, a 8 fogás 74+39 ezer, tehát 113 ezer forint.

Ez esetben a fogások számát nem érdemes összehasonlítani, hiszen egy „élménycsomagra” fizet be a vendég, azaz egészen biztosan senki sem fog éhesen hazatérni, de jól látszik, hogy az árak között nincs nagy különbség, sőt, van, hogy itthon még drágább a fullos menü, mint egy osztrák két csillagos, fine dining étteremben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egy másik grafikonon a budapesti és a bécsi Michelin csillagos menük árait jelöltük, csak hogy lássuk a színvonalat és a köztük lévő különbséget, vagyis annak hiányát.

Mert hogy nagy különbség tulajdonképpen nincs a menük árai között, a 70-80 ezer forint az átlag. Itt most persze meg lehetne említeni az osztrák és a magyar átlagfizetések, a vásárlóerő közti különbséget, hiszen tudvalevő, hogy az efféle összehasonlítások mindig torzítanak, hiszen az összes tényezőt, ami befolyásolja a vásárlóerőt, szinte lehetetlen számba venni. 

Mindenesetre annyit érdemes rögzíteni, hogy Magyarország az Eurostat adatai alapján 2021-ben az egy főre jutó euróban mért GDP alapján a 27 EU tagállamból a 23. helyet foglalja el, míg a vásárlóerő paritáson mért érték a 21. helyre elegendő. Mindkét mutatóban 1-1 helyet rontottunk 2010 óta, s a nálunk rosszabb mutatóval rendelkezők is egyre közelebb kerülnek hozzánk. Összességében az uniós átlag 49%-át értük el az egy főre jutó GDP-ben euróban, s 75%-át vásárlőerő paritáson - áll a GKI elemzésében. Ausztria a hetedik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 16. kedd
Valter
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem