On the beach in Dubrovnik, tourists bath in the warm seas of the Adriatic in Dubrovnik, Croatia.

A turizmus is átalakulóban van a válság miatt: egyre többen utaznak a télből a nyárba

2022. november 2. 09:46

Nem ismeretlen senki számára, amikor valaki pilótaképzés, meddőségi és fogorvosi kezelés, vagy esetleg tanulás okán keres fel egy másik országot hosszabb vagy rövidebb időre. De felmerül a kérdés, hogy vajon az energiaturizmusból is profitálhatnak-e az itteni szállásadók. Ennek járt utána a Világgazdaság.

A skandináv országok lakói közül szívesen és sokan kelnek útra például Tájföldre, hogy a napsütésben vészeljék át a telet. Ráadásul az északi országokban megszokott árak töredékéért lehet kint eltölteni pár hónapot. A legmobilabb, hosszú időre szállást foglaló vendégkört az iskolai tanévtől független kisgyerekes szülők, nyugdíjasok és az irodai jelenléthez nem kötöttek teszik ki leginkább. Ráadásul a koronavírus-járvány óta sokaknál megmaradt a homeoffice, így egyre többen dolgoznak akár hónapokat is egy melegebb országból.

Az energiaturizmus elsődleges célpontja már a Kanári-szigetek, de Törökországban is megemelkedett azoknak a száma, akik a rezsicsökkentés céljából utaznak ki. De ilyen messzire se kell mennünk, hiszen Horvátországban az ottani hírek szerint csak Dubrovnikba 60 ezer német turista érkezik, hogy átvészelje a telet.

Magyarországon egyelőre nem érzékelik az energiaturisták megjelenését. A több hétre szállást foglalók jellemzően konkrét céllal érkeznek, rendkívül színes az úti célok palettája. Stabil vendégkört jelentenek az Airbnb-piacon a munkaügyben utazó menedzserek, és hozzájuk hasonlóan több hétre szoktak lakást kivenni a meddőségi kezelésre vagy örökbefogadásra érkezők, a fogászati kezelésen résztvevők, vagy a pilótaképzésre járók. Visszatérő keresletet jelentenek az Erasmus ösztöndíjasok is

– mondta el Schumicky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05