On the beach in Dubrovnik, tourists bath in the warm seas of the Adriatic in Dubrovnik, Croatia.

A turizmus is átalakulóban van a válság miatt: egyre többen utaznak a télből a nyárba

2022. november 2. 09:46

Nem ismeretlen senki számára, amikor valaki pilótaképzés, meddőségi és fogorvosi kezelés, vagy esetleg tanulás okán keres fel egy másik országot hosszabb vagy rövidebb időre. De felmerül a kérdés, hogy vajon az energiaturizmusból is profitálhatnak-e az itteni szállásadók. Ennek járt utána a Világgazdaság.

A skandináv országok lakói közül szívesen és sokan kelnek útra például Tájföldre, hogy a napsütésben vészeljék át a telet. Ráadásul az északi országokban megszokott árak töredékéért lehet kint eltölteni pár hónapot. A legmobilabb, hosszú időre szállást foglaló vendégkört az iskolai tanévtől független kisgyerekes szülők, nyugdíjasok és az irodai jelenléthez nem kötöttek teszik ki leginkább. Ráadásul a koronavírus-járvány óta sokaknál megmaradt a homeoffice, így egyre többen dolgoznak akár hónapokat is egy melegebb országból.

Az energiaturizmus elsődleges célpontja már a Kanári-szigetek, de Törökországban is megemelkedett azoknak a száma, akik a rezsicsökkentés céljából utaznak ki. De ilyen messzire se kell mennünk, hiszen Horvátországban az ottani hírek szerint csak Dubrovnikba 60 ezer német turista érkezik, hogy átvészelje a telet.

Magyarországon egyelőre nem érzékelik az energiaturisták megjelenését. A több hétre szállást foglalók jellemzően konkrét céllal érkeznek, rendkívül színes az úti célok palettája. Stabil vendégkört jelentenek az Airbnb-piacon a munkaügyben utazó menedzserek, és hozzájuk hasonlóan több hétre szoktak lakást kivenni a meddőségi kezelésre vagy örökbefogadásra érkezők, a fogászati kezelésen résztvevők, vagy a pilótaképzésre járók. Visszatérő keresletet jelentenek az Erasmus ösztöndíjasok is

– mondta el Schumicky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem