9 °C Budapest
Murter island, Croatia - August 16, 2017. Tourists relaxing on rocky beach of Slanica bay. In the background there is a famous sandy beach.

Komolyak a gondok a magyarok kedvelt nyaralóhelyein: dúl a hőség, vízhiány van

MTI
2022. augusztus 6. 14:32

Olaszországban tombol a hőség: Rómában, Palermóban és Perugiában tetőzik a kánikula a következő napokban, összesen tizenhat olaszországi városban rendelték el a legmagasabb fokozatú hőségriadót a rendkívüli forróság miatt. Horvátország déli részén ivóvízhiány alakulhat ki, mivel ez karsztos terület, és édesvíz-ellátottsága jobban függ a helyi csapadékmennyiségtől - figyelmeztetett a horvát hidrometeorológiai intézet (DHMZ), amiről a Vecernji List című horvát napilap számolt be

Az olasz egészségügyi minisztérium egészen hétfőig a legmagasabb szintű, úgynevezett vörös figyelmeztetést adta ki Bolzano, Brescia, Campobasso, Firenze, Frosinone, Latina, Milánó, Palermo, Perugia, Rieti, Róma, Torinó, Trieszt, Velence, Verona és Viterbo városára és térségükre. Nyár eleje óta a hatodik alkalommal rendelnek el riadót a rendkívüli hőség miatt, mely a tárca felhívása szerint nem csak az idősekre, betegekre és gyermekekre lehet veszélyes, hanem a egészségesek számára is.

Olaszországban csúcsot dönt a hőség

A legmelegebbet az umbriai Perugiában, Rómában és a szicíliai Palermóban várják. Utóbbiakban a hőmérő higanyszála 40 Celsius-fok felé emelkedhet, miután az utóbbi napokban is 36 és 38 fok közötti értékeket mértek.
A Coldiretti termelői szövetség adatai szerint idén júniusban a hőmérséklet 2,88 Celsius fokkal volt magasabb az 1800 óta júniusban mért történelmi átlaghoz képest, júliusban pedig 2,26 fokkal.

Január és augusztus között negyvenöt százalékkal kevesebb csapadék esett az utóbbi több mint tíz év átlagmennyiségéhez képest. Az előrejelzések szerint a jövő hét elején a kánikulát helyszíni viharok válthatják, de azok se pótolhatják a krónikus esőhiányt. A hőség ellenére péntektől hétfőig csúcsforgalmat várnak az autósztrádákon, elsősorban Olaszország keleti határszakaszain, valamint a városokból a tengerre vezető útvonalakon.

A Coldiretti felmérései szerint 22 millió olasz megy szabadságra augusztusban, amely a hagyományos nyári főszezonnak számít. Többségük az augusztus 15-re eső Nagyboldogasszony ünnepe napjaiban vakációzik; Az emberek 53 százaléka legfeljebb egy hét nyaralást engedhet meg magának, 30 százalék pedig legfeljebb két hetet. Az olaszok több mint nyolcvan százaléka belföldi nyaralást választott.

Ivóvízhiány fenyeget Horvátország déli részén

Az országban már hosszabb ideje mérnek magas hőmérsékleteket, július végén 39 Celsius-fok is volt. A folyók vízállását jelentősen befolyásolta a csapadék szűkössége is az elmúlt hónapokban. Emiatt az Isztriai-félsziget kivételével a déli, dalmáciai területeken jelentősen leapadt a vízkészlet - közölte a DHMZ. A lakosság vízellátása szempontjából pedig különösen fontos a karsztvíz, kiváltképp a vízhiányos területeken.

A horvátországi folyók vízállása ugyan alacsonyabb a megszokottnál, de egyelőre nem érték el az abszolút minimumot. "A meteorológiai modellek alapján a következő héten nem várható olyan jelentős csapadék, amely javíthatna a jelenlegi hidrológiai helyzeten" - figyelmeztetett a DHMZ.

Mindezen okok miatt Isztria megyében már korlátozták a vízfogyasztást.

Boris Miletic, a megye elöljárója július 18-án megtiltotta a közterületeken és a magánterületeken az ivóvízzel való öntözést, továbbá a piacok és halpiacok kivételével a közterületek vízzel való tisztítását. A strandokon nem működnek a zuhanyzók és az autómosóknak is be kellett zárniuk. Miletic továbbá hétfőn közölte, hogy vízkorlátozás még legalább egy hétig érvényben marad.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Adriai-tenger vízgyűjtő területeinek folyóin kívül a Fekete-tenger vízgyűjtő területeinek folyói folynak még át Horvátországon. Ezeknél a folyóknál valamivel jobb a helyzet. Ide tartozik a Duna és a Dráva, amelyeknek a vízállása kevésbé függ a helyi csapadéktól - magyarázta a DHMZ, hozzátéve, hogy ezeken a területeken egyelőre kisebb a valószínűsége a hidrológiai szélsőségek vagy minimumok előfordulásának.

A holland kormány vízhiányt jelentett be a tartós szárazság miatt

Hollandiában hivatalosan is vízhiánnyal kell számolni, és bár még nincs szükség különleges intézkedésekre, de ha az aszály folytatódik, ez bekövetkezhet - jelentette be Mark Harbers infrastruktúráért felelő miniszter. Azt mondta, helyzet olyan súlyos, hogy országos szinten kell majd intézkedéseket hozni, felülírva a regionális vízügyi igazgatóság és a helyi hatóságok döntéseit.

Bár jelenleg elegendő ivóvíz áll rendelkezésre, mindenki hozzájárulhat a hiány leküzdéséhez

- tette hozzá. Felhívta a lakosság figyelmét, hogy kevesebbet mossák gépjárműveiket és ne töltsék tele a felfújható úszómedencéiket sem. A Dutchnews hírportál szerint néhány vízügyi igazgatóság már megtiltotta a gazdálkodóknak a szántóföldek öntézését. A holland meteorológiai intézet szerint augusztus közepéig nem valószínű, hogy jelentős csapadék hullik.

Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja július közepén közzétett tanulmánya szerint az EU területének 46 százalékát, főként a délnyugat-európai részeket fenyegeti aszály. A kutatók arra is rámutattak, hogy a vízhiány és a nagy hőség miatt Franciaországban, Romániában, Spanyolországban, Portugáliában és Olaszországban, Németországban, Lengyelországban, Szlovéniában, Horvátországban, Magyarországon is csökkeni fog a terméshozam.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm