Assortment of Pastries and Cakes in Patisserie Display

Drámai helyzetben a hazai vendéglátás: csak egyetlen szektoron nem fogott a koronavírus

2022. május 19. 09:05

Két év alatt több ezer étterem, kocsma és diszkó húzta le a rolót - szúrta ki a 24.hu a KSH statisztikáiból.

A Központi Statisztikai Hivatal a vendéglátószektorról legfrissebb, a szektor eredményeit december 31-éig vizsgáló jelentése drámai képet fest. Kiderült, hogy étteremből és büféből az elmúlt öt évben nagyjából mindig 25 ezer körüli egység működött, a koronavírus miatt azonban számuk tavaly év végén már a 24 ezret sem érte el (két év alatt 1500 hely zárt be), ami hatszázalékos csökkenést jelent.

Ennél is jóval nagyobb mértékű bezárási hullám sújtotta az italüzleteket és a zenés szórakozóhelyeket (azaz a kocsmákat és a diszkókat), igaz, ebben a kategóriában már évek óta csökkenő tendencia figyelhető meg. Míg 5 évvel ezelőtt 17 ezer volt belőlük, addigra 2019 végére már csak 15 700, 2020 végére újabb ezerrel kevesebb, tavaly szilveszterkor pedig mindössze 13 385. Két év alatt 2300 hely húzta le a rolót – ez azt jelenti, hogy a hetedük bezárni kényszerült.

A legszívósabbak a cukrászdák, amelyekből a koronavírus két évében nagyjából ugyanannyi, sőt még egy kicsivel több egység is működött, mint a pandémia előtt. 2019 utolsó napján 4013 cukrászda várta a vendégeket országszerte, egy évvel később 4037, tavaly év végén pedig 4016 helyen kínáltak nekünk süteményt. 

A KSH közöl területi (megyei, illetve régiós) adatokat is, ezekből érdekes kép bontakozik ki: míg a fővárosban, illetve Békés megyében közel minden nyolcadik kereskedelmi vendéglátóhely bezárt az elmúlt két évben, addig Vas, illetve Csongrád megyékben csupán egy százalékkal csökkent a számuk. Ha csak az éttermeket és a büféket nézzük, arányaiban Budapesten zárt be a legtöbb (6700 helyett 5900 működött, ez közel 12 százalékos csökkenés), miközben Csongrád-Csanádban, Komárom-Esztergomban, Vasban, illetve 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem