30 °C Budapest
Ide utazhatsz fillérekért 2022-ben: méltatlanul elfeledett helyek, egy köpésre Magyarországtól

Ide utazhatsz fillérekért 2022-ben: méltatlanul elfeledett helyek, egy köpésre Magyarországtól

2022. április 23. 13:01

Európa országainak nagy részében mostanra már megszűntek a koronavírus-járvány miatt bevezetett beutazási korlátozások, nem utolsó sorban azért, hogy ismét érkezhessenek a turisták. A magyarok körében még mindig a Ausztria, Horvátország és Görögország a legnépszerűbb nyári úti cél. Ám ha valaki nem bírja a turistatömeget és szívesen felfedezne új helyeket, számukra összeszedtük Európa azon eldugott kincseit, melyeket valamilyen okból kifolyólag nagyrészt elkerülnek az utazók.

Elérkezett a nyári pihenés megszervezésének az ideje, idén a belföldi utazás mellett várhatóan egyre többen merészkednek külföldre. A magyarok kedvenc külföldi úti céljai évek óta változatlanok, a KSH szerint a pandémia előtti utolsó évben a magyarok 25 millió alkalommal, az előző évihez képest 9,0%-kal többször utazott külföldre. A legfőbb úti célok Németország, Olaszország, Csehország és Görögország voltak.

Az utóbbi években, mármint a pandémia előtt, a görögországi utazások száma kétharmadával, az olaszországiaké harmadával bővült. Romániába is jelentősen, ötödével nőtt az odalátogatók száma. Kelet-Közép-Európa országainak népszerűsége csökkent, a magyar utazók kevesebbszer látogattak Csehországba, Horvátországba, Ukrajnába, Lengyelországba és Szlovákiába.

Grafika: KSH
Grafika: KSH

A többnapos utazások közül Németországban költöttek a legtöbbet a magyar utazók, 113 milliárd forintot. Görögországban 52, Olaszországban és Horvátországban 51 milliárd forintot szántak az utazásokra. Egy fő egy napon átlagosan 12 900 forintot költött, kevesebbet, mint egy évvel korábban. Ennek oka, hogy a tartózkodási idő jobban nőtt, mint a kiadások értéke. A kiadások több mint egyharmadát szálláshely- és vendéglátó szolgáltatások igénybevételére, egynegyedét vásárlásra (ajándék, élelmiszer, ital), valamint kulturális, sport és egyéb turisztikai szolgáltatásokra fordították.

A fenti népszerű úti célokon kívül azonban számos olyan közeli ország van, melyek náluk nem csak lényegesen olcsóbbak, de a turista is kevesebb, látványosságban azonban nincs hiány. Aki utazni vágyik, az valószínűleg mindenből szeretne egy kicsit megtapasztalni: gazdag történelmet, lenyűgöző tájakat, érintetlen tengerpartokat, adrenalinnal teli kalandokat, hihetetlen ételeket és lenyűgöző építészetet – írja a Chasing Trail blog, mely Európa turisztikai szempontból leginkább alulértékelt helyszíneit gyűjtötte egy csokorba. Nézzük!

Bosznia-Hercegovina

Mostar városát sokan ismerik, de az ország többi része még mindig nagyrészt ismeretlen az utazók előtt. Kár, mert Bosznia-Hercegovina bővelkedik elképesztő látnivalókban. Gyönyörű hegyek és vízesések várnak felfedezésre, különösen a látványos Kravica-vízesések. Az országnak hihetetlenül vendégszerető lakói vannak, akik segítőkészek és örömmel fogadják a turistákat. Számos nemzeti park és természeti látnivaló is várja az érkezőket, többek között a montenegrói határon fekvő Sutjeska. Medjugorje falva pedig a katolikus hívők egyik fő zarándokhelye.

Az ország 1992. április 5-én vált függetlenné, ám  a szerb, a bosnyák és a horvát etnikum között azóta is ellentétek feszültek.

Főbb látnivalók:

  • Szarajevó
  • Jajca
  • Mostar és az Öreg híd
  • Vízesések
  • Tešanj
  • Počitelj
  • Szokoli Mehmed pasa hídja
  • Középkori bogumil síremlékek
  • Mecsetek
  • Medjugorje Miasszonyunk szentélye (zarándokhely)

Csatorna-szigetek

A franciák és az angolok kedvenc nyaralóhelye ez a La Manche-csatornában lévő szigetcsoport. Politikai értelemben önálló országnak nem tekinthető, de valójában az. A hivatalos elnevezése: bailiffség, és 1066 óta a brit korona fennhatósága alá tartozik, de nem képezi az Egyesült Királyság részét, és nem is gyarmat. Saját pénze van, a csatorna-szigeteki font, saját kormánya működik, és önálló államhatárokkal is rendelkezik.

Elképesztő olcsóság van a szigeteken, ha hinni lehet az útibeszámolóknak, a helyiek átlagkeresete viszont magas, tehát az életszínvonal is - írja az Álomutazó. A szigetcsoport lakossága nagyjából 50 ezer fő, Victor Hugo itt írta a Nyomorultakat: a híres Hauteville House-ban élt 1855-1870 között, melynek berendezése ma is olyan, mint az író száműzetése idején.

Cornet kastélya, St. Peter kikötő, Guernsey, Csatorna-szigetek
Cornet kastélya, St. Peter kikötő, Guernsey, Csatorna-szigetek

 
A kikötőből induló főutca mentén számos üzlet található, tökéletes egy naplementés sétához. Akár egy délutánra, akár néhány éjszakára látogatunk el, Guernsey egy olyan rejtett gyöngyszem, amelyet nem szabad kihagyni.

Lettország

Lettország Észak-Európában található, a balti államok egyike. Nem sok turista látogatja az országot, pedig Lettországban rengeteg mindent lehet csinálni, és főleg látni! A kis európai ország csodálatos természeti adottságokkal, elképesztő városokkal és gyönyörű strandokkal rendelkezik.Ezen kívül tele van csodálatos nemzeti parkokkal, melyek remekül alkalmasak a túrázásra: legjobb nemzeti parkjai közé tartozik a Ķemeri  és a Gauja.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legnagyobb város Riga, amely egyben Lettország fővárosa is. Az óvárosában számos érdekes történelmi emlékhelyet fedezhetünk fel, továbbá számos múzeum, műemlék és nagyszerű étterem található. További izgalmas városai közé tartozik Liepāja, Ventspils és Daugavpils, melyeknek építészeti stílusuk lenyűgözően érdekes. Minden lett városban, de különösen Rigában sok szecessziós épület található.

Lettország egyik legjobb strandja a Jūrmala strand, amely gyönyörű puha fehér homokkal rendelkezik. Nagyon közel van Rigához, és nyáron remek hely a fürdőzésre.

Wales

Az Egyesült Királyság látogatói gyakran megfeledkeznek Walesről, és inkább Skóciába vagy Anglia fővárosába, Londonba utaznak. Ez azonban nagy hiba. Wales rengeteg látnivalót tartogat, és kétségtelenül a világ egyik leginkább alulértékelt országa turisztikai szempontból. Számos eldugott tengerparttal, festői várossal, kastélyokkal, kalandokkal, és ami a legjobb, nagyon kevés turistával rendelkezik.

Bár Wales kicsi, mégis egyedülálló hely, ahol rengeteg nagyszerű dolgot lehet csinálni. Felfedezhetjük Anglesey szigetét, vagy a Snowdonia Nemzeti Park érintetlen természetét, ahol megmászhatjuk az ország legmagasabb hegyét, a Mount Snowdont.

Tenby
Tenby, Wales

Semmiképpen se hagyjuk ki az olyan régi falvakat, mint Tenby, vagy Wales fővárosának, Cardiffnak a megtekintését sem. Ez a hely tele van kalandokkal: kipróbálhatjuk a világ leggyorsabb kötélpályáját,  ejtőernyővel ugorhatunk a Swansea felett, emellett népszerű célpontja a kajakozásnak, a raftingnak és a kerékpározásnak (Celtic Trail!). Végezetül pedig az egyik legjobb dolog, amit itt tehetünk, az a vízesések vidékén (The Brecon Beacons) való kalandozás. Próbáljuk ki a szurdokgyaloglást vagy a quadozást az erdőben. 

San Marino

A világ legrégebbi országa egy aprócska városállam lélegzetelállító kilátással az olasz vidékre, ugyanakkor egy lenyűgöző kastélynak is otthont ad. Szakadjunk el az olaszországi városok tömegétől, és utazzunk inkább San Marinóba.

A legjobb dolog, amit San Marinóban tehetünk, hogy felfedezzük a Monte Titano csúcsán magasodó várat: három torony emelkedika város fölé, amelyek a 11. századból származnak. Az első a Guaita, a legrégebbi és egyben a leghíresebb. Még a 11. században épült. A második torony, a Cesta a legmagasabb csúcson áll, és egy múzeumnak ad otthont, amely több mint 1500, a középkorból származó fegyvert őriz. A Montale, a harmadik torony a legkisebb csúcson áll, nem látogatható.

A Nemzeti Múzeum San Marino gazdag történelmébe merül el, a gyönyörű Basilica de San Marino visszavisz minket az időben egy szebb korba. A szokatlanabb tárgyakat kedvelő utazók számára pedig ott van a Kínzó Múzeum. 

Guaita erőd, San Marino
Guaita erőd, San Marino

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 19. péntek
Emília
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm