16 °C Budapest
Aerial view from Citadella statue in Budapest

Összejöhet a budapesti gigaberuházás: teljesen átalakulhat a Gellérthegy látképe

2021. november 24. 10:05

Elkezdődhetnek a munkálatok a gellérhegyi sikló kialakítására, az építkezés többek között a környezetvédelmi engedélyt is megkapta.

Megkapta a környezetvédelmi engedélyt is a gellérthegyi sikló terve, így a 25 százalékban fővárosi, 75 százalékban magántulajdonú beruházás elől elhárult a legfontosabb akadály.

Az engedély ellen nem támasztott kifogást a fővárosi és az I. kerületi önkormányzat sem. A vasútüzem létesítésébe beleegyezett a katasztrófavédelem, az örökségvédelmi és természetvédelmi hatóság, valamint a területért felelős Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság is. Azonban elvárások is vannak a projekttel szemben, hiszen tekintettel kell, hogy legyen a környező táj anyag- és színvilágára, minél inkább illeszkedjen közvetlen környezetébe- írta a Népszava.

A lap megjegyzi, hogy a fővárosiaknak nem sok lehetőségük nyílt a beleszólásra, mivel a közmeghallgatást a pandémiás veszélyhelyzet miatt „az érintettek személyes megjelenése nélkül” tartották meg. A november közepén kiadott engedély 2031. november végéig érvényes, a határozat ellen jogorvoslatnak nincs helye.

A hatástanulmány szerint a sikló látható lesz a belvárosból, a Dunáról és a pesti rakpartról is, ezzel „jelentősen megváltozik a gellérthegyi tájkép”. A dokumentáció alapján a pályavonalon 12 méter szélességben nem lehet fa, az építkezés idején pedig 20 méter szélesen kell kivágni, csonkolni a fák lombkoronáját és eltüntetni a bokrokat. A felső szakaszon lábakra állított acélszerkezeten, a felszín felett 3,6-4,5 méter magasan halad majd a két 52 személyes kabin.
A felső állomás 150 négyzetméteres, de többszintes épülete és félköríves kilátóterasza miatt jóval nagyobbnak tűnik majd.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A világörökségi hatástanulmány azzal enyhíti a sikló által elkerülhetetlen tájképi változást, hogy azzal a Gellérthegy sziluettje és a Citadella látványa nem változik meg. A sikló nyomvonala a Hegyalja út és a Citadella között húzódik majd. Az alsó állomás, üzletekkel és kávézóval közvetlenül a hányatott sorsú – a 2010-es felújítása ellenére 14 éve bezárt – Rác fürdő mellett épülne meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?