7 °C Budapest
Top down view of the beach in the Baska village in the Krk island in Croatia.

Brutálisan megdrágult a horvátországi nyaralás: az olaszoknál, törököknél is elszálltak az árak

2021. július 24. 07:02

Nagyon felment a külföldi utazások ára a KSH adatai szerint. A Pénzcentrum kikérte a legnépszerűbb úticélok árváltozásait, és kiderült, hogy idén nyáron több mint 44 ezer forinttal kerül többe az egyhetes horvátországi nyaralás egy főnek, mint 2017-ben. De például Görögországban, Spanyolországban és Törökországban is jóval többet kell fizetnie a magyaroknak a nyaralásért, mint öt évvel ezelőtt.

Bődületesen megdrágult a külföldi nyaralás 5 év alatt - derült ki azokból az adatokból, amelyeket s KSH-tól kért ki a Pénzcentrum. A statisztikai hivatal több száz termék és szolgáltatás árváltozásait követi nyomon, így a magyarok által legkedveltebb nyaralóhelyekről is pontos képpel rendelkeznek.

A KSH nem csak a szállások árait vizsgálja, hanem az utazást is beleveszi a statisztikákba, így pedig eléggé pontosan kiderül, hogy mennyire terheli meg a családi kasszát egy-egy utazás. Most az alábbi utak árváltozásait kértük ki:

  • Görögország, utazás repülővel (kötelező egyéb díjakkal), 3 vagy 4 csillagos hotel, félpanzió, 8 nap/7 éj
  • Olaszország, utazás egyénileg, 3-4 fős apartman (takarítási díjjal), 1 főre, önellátás, 8 nap/7 éj
  • Spanyolország, utazás repülővel (kötelező egyéb díjakkal), 3 vagy 4 csillagos hotel, félpanzió, 8 nap/7 éj
  • Horvátország, utazás egyénileg, 3 csillagos hotel, félpanzió, 8 nap/7 éj
  • Törökország, utazás repülővel (kötelező egyéb díjakkal), 4 vagy 5 csillagos hotel, all inclusive ellátás, 8 nap/7 éj

A tartomány tehát elég tág: van itt minden a törökországi repülős luxusnyaralástól egészen a sima olaszországi apartmanig, ahová egyéni az utazás módja. Egy azonban közös a vizsgált nyaralásokban:

mindegyik eléggé megdrágult 2017 óta.

Pedig több esetben éppen csökkentek az árak, amikor beütött a járvány, ami mindent megváltoztatott. A legnagyobb mértékben a horvátországi nyaralás ára emelkedett:

Forintban számolva a görögországi utazás drágult meg leginkább: egy hétért repülővel, viszonylag jó hotellel, félpanzióval most 64 ezer forinttal kell többet fizetni, mint 2017-ben.

Legkisebb mértékben a legdrágább, törökországi út ára emelkedett, "mindössze" 8 százalékkal, azaz 22 ezer forinttal.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ide utazik a legtöbb magyar

2019-ben a KSH közlése szerint Horvátországba látogatott a legtöbb magyar turista, de szinte az összes déli állam nagy népszerűségnek örvendett, köztük Olaszország és Görögország is. Tavaly a korlátozásoknak köszönhetően jelentősen visszaesett az érdeklődés a távolabbi utazási célpontok, a tengerparti régiók és a hosszabb, egy-két hetes nyaralások iránt, megnőtt viszont a kereslet a kevésbé zsúfolt hegyvidéki pihenőhelyek iránt.

A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint idén nyáron a magyarok 37%-a tervez külföldre utazni, a legtöbben a közeli Ausztriába és Horvátországba látogatnának. Időpont tekintetében a hagyományos főszezon látszik a legnépszerűbbnek (július-augusztus), ugyanakkor úgy tűnik, sokan várnak arra, hogy még inkább letisztuljanak a nemzetközi utazásokra vonatkozó szabályok és gyakorlatok: egyre több a foglalás a nyár végi-ősz eleji időszakra is.

Nem meglepő módon a szálláshelyek kiválasztásának szempontjait is jelentősen átalakította a pandémia: a magyarok kiemelten fontosnak tartják, hogy a választott hotel vagy apartman garantálja a biztonságos távolságtartás lehetőségét (66% a 2019-es 34% helyett).

A megfelelő higiéniás körülmények mellett természetesen továbbra is értékelik a kényelmet és elvárják, hogy különleges élményekkel és programokkal kényeztessék őket. A tapasztalatok szerint emellett a magyar utazók sokkal tudatosabbak és felkészültebbek lettek, a sok bizonytalanság és nyitott kérdés miatt szeretnek alaposan tájékozódni az indulás előtt, illetve felértékelődtek a minden szempontból rugalmas, szolgáltatások széles palettáját nyújtó utasbiztosítások.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem