14 °C Budapest
Top down view of the beach in the Baska village in the Krk island in Croatia.

Brutálisan megdrágult a horvátországi nyaralás: az olaszoknál, törököknél is elszálltak az árak

2021. július 24. 07:02

Nagyon felment a külföldi utazások ára a KSH adatai szerint. A Pénzcentrum kikérte a legnépszerűbb úticélok árváltozásait, és kiderült, hogy idén nyáron több mint 44 ezer forinttal kerül többe az egyhetes horvátországi nyaralás egy főnek, mint 2017-ben. De például Görögországban, Spanyolországban és Törökországban is jóval többet kell fizetnie a magyaroknak a nyaralásért, mint öt évvel ezelőtt.

Bődületesen megdrágult a külföldi nyaralás 5 év alatt - derült ki azokból az adatokból, amelyeket s KSH-tól kért ki a Pénzcentrum. A statisztikai hivatal több száz termék és szolgáltatás árváltozásait követi nyomon, így a magyarok által legkedveltebb nyaralóhelyekről is pontos képpel rendelkeznek.

A KSH nem csak a szállások árait vizsgálja, hanem az utazást is beleveszi a statisztikákba, így pedig eléggé pontosan kiderül, hogy mennyire terheli meg a családi kasszát egy-egy utazás. Most az alábbi utak árváltozásait kértük ki:

  • Görögország, utazás repülővel (kötelező egyéb díjakkal), 3 vagy 4 csillagos hotel, félpanzió, 8 nap/7 éj
  • Olaszország, utazás egyénileg, 3-4 fős apartman (takarítási díjjal), 1 főre, önellátás, 8 nap/7 éj
  • Spanyolország, utazás repülővel (kötelező egyéb díjakkal), 3 vagy 4 csillagos hotel, félpanzió, 8 nap/7 éj
  • Horvátország, utazás egyénileg, 3 csillagos hotel, félpanzió, 8 nap/7 éj
  • Törökország, utazás repülővel (kötelező egyéb díjakkal), 4 vagy 5 csillagos hotel, all inclusive ellátás, 8 nap/7 éj

A tartomány tehát elég tág: van itt minden a törökországi repülős luxusnyaralástól egészen a sima olaszországi apartmanig, ahová egyéni az utazás módja. Egy azonban közös a vizsgált nyaralásokban:

mindegyik eléggé megdrágult 2017 óta.

Pedig több esetben éppen csökkentek az árak, amikor beütött a járvány, ami mindent megváltoztatott. A legnagyobb mértékben a horvátországi nyaralás ára emelkedett:

Forintban számolva a görögországi utazás drágult meg leginkább: egy hétért repülővel, viszonylag jó hotellel, félpanzióval most 64 ezer forinttal kell többet fizetni, mint 2017-ben.

Legkisebb mértékben a legdrágább, törökországi út ára emelkedett, "mindössze" 8 százalékkal, azaz 22 ezer forinttal.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ide utazik a legtöbb magyar

2019-ben a KSH közlése szerint Horvátországba látogatott a legtöbb magyar turista, de szinte az összes déli állam nagy népszerűségnek örvendett, köztük Olaszország és Görögország is. Tavaly a korlátozásoknak köszönhetően jelentősen visszaesett az érdeklődés a távolabbi utazási célpontok, a tengerparti régiók és a hosszabb, egy-két hetes nyaralások iránt, megnőtt viszont a kereslet a kevésbé zsúfolt hegyvidéki pihenőhelyek iránt.

A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint idén nyáron a magyarok 37%-a tervez külföldre utazni, a legtöbben a közeli Ausztriába és Horvátországba látogatnának. Időpont tekintetében a hagyományos főszezon látszik a legnépszerűbbnek (július-augusztus), ugyanakkor úgy tűnik, sokan várnak arra, hogy még inkább letisztuljanak a nemzetközi utazásokra vonatkozó szabályok és gyakorlatok: egyre több a foglalás a nyár végi-ősz eleji időszakra is.

Nem meglepő módon a szálláshelyek kiválasztásának szempontjait is jelentősen átalakította a pandémia: a magyarok kiemelten fontosnak tartják, hogy a választott hotel vagy apartman garantálja a biztonságos távolságtartás lehetőségét (66% a 2019-es 34% helyett).

A megfelelő higiéniás körülmények mellett természetesen továbbra is értékelik a kényelmet és elvárják, hogy különleges élményekkel és programokkal kényeztessék őket. A tapasztalatok szerint emellett a magyar utazók sokkal tudatosabbak és felkészültebbek lettek, a sok bizonytalanság és nyitott kérdés miatt szeretnek alaposan tájékozódni az indulás előtt, illetve felértékelődtek a minden szempontból rugalmas, szolgáltatások széles palettáját nyújtó utasbiztosítások.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?