11 °C Budapest
Nagyobb gondok is jöhetnek a Balatonnál, mint a koronaválság: nem lesz ez így jó

Nagyobb gondok is jöhetnek a Balatonnál, mint a koronaválság: nem lesz ez így jó

2020. május 22. 08:15

A Balaton hazánk legnagyobb üdülési régiója, ahol különösen fontos szerepet játszik a turizmusban az időjárás, hiszen kedvezőtlen feltételek esetén több milliós bevételek maradnak el naponta. Meleg időben meghatározó szerepet kapnak a strandok, a hűvösebb időjárás viszont jobb esetben a tó környéki kiránduló helyek irányába mozdítja a látogatókat. A hosszú távú időjárási tendenciák ezért alapvetően befolyásolják a tó és környezetének állapotát a vízminőségtől kezdve a vízálláson keresztül a tájkép alakulásáig.


A klímaváltozás létezése és gazdasági-, társadalmi-, kulturális és egyéb hatásai napjainkban már vitathatatlanok. Ahogy azt a szakemberek az utóbbi években tapasztalták, a nyugati szelek övének északabbra tolódásával a Balatonnál az enyhébb telek és a melegebb nyarak valószínűsége megnövekedett, míg az éves csapadék időbeli eloszlására a szélsőségek jellemzőek. Nem lesz ez másként ezen a nyáron sem.

A nyári időszak melegebb hőmérséklete miatt a Balaton átlagos vízhőmérsékletének kisebb emelkedése és a vízfelület párolgásának további növekedése várható. A hosszabban fennmaradó magasabb vízhőmérséklet bizonyos áramlási viszonyokkal együtt hatással lehet az algásodásra, vagy egyéb biológiai anomáliákra. Az idei nyár az átlagosnál várhatóan melegebb és szárazabb lesz. Nagyobb az esély arra, hogy kevesebb számú, de hevesebb zivatar alakuljon ki. A leghevesebb zivatarok legnagyobb valószínűséggel július első felében jönnek létre, gyakran rekordokat megdöntő széllökésekkel, jégesővel, intenzív villámlással, de területi átlagot tekintve viszonylag kevés csapadékkal. Emiatt a balatoni viharjelzés is egy jóval összetettebb problémával találkozik

- mondta Horváth Ákos, meteorológus, a Meteorológiai Szolgálat Siófoki Obszervatóriumának vezetője a HelloVidéknek.

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?